Emil Boc: Mindenki nyugodjon le, nem bontjuk le a keresztet a kolozsvári Fellegvárról

2022. szeptember 10. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újra fellángolt a vita a fellegvári kereszt lebontása ügyében: amint megírtuk a Transtelexen a helyi román sajtóban szárnyra kapott a hír a kereszt lebontásáról, ezt követően pedig több román nacionalista szervezet tiltakozott a kereszt lebontása ellen. A civil szervezetek szerint a szálloda szomszédságában álló emlékmű lebontása kereszténység- és románellenes cselekedet, amelynek mozgatórugója az RMDSZ és a magyar városi tanácsosok.

A kereszt kinézete és üzenete több mint húsz éve osztja meg a kolozsváriakat, így érthető, hogy egyeseket felháborított, mások viszont örültek a hírnek, hogy a Fellegvár felújításáért felelős építészek az elköltöztetését indítványozták. Emil Boc polgármester és Dan Tarcea alpolgármester a vitát követően közleményben nyugtatta meg a közvéleményt, hogy nem készülnek a kereszt lebontására és az a helyén marad.

„Én nem nyúlok szimbólumokhoz, nem befolyásolom jelentésüket. Ennél sokkal fontosabb dolgaink is vannak a városban.”

– mondta az városvezető, aki szerint a kereszt Kolozsvár örökségének része, ezért senki nem nyúlhat hozzá.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A Szabadság megkeresésére Guttmann Szabolcs építész azt nyilatkozta: a fellegvári kereszt lebontása próbakő lehet a kolozsvári városvezetés számára. „A szakemberek szerint a kereszt nem odavaló, de a lakosság ragaszkodása miatt valószínűleg nem fogják eltávolítani” – nyilatkozta Guttmann Szabolcs építész.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Fellegvár korszerűsítéséről szervezett közvitán jelenlévő építészek már évekkel ezelőtt megfogalmazták, hogy a volt polgármester által 1997-ben felállított kereszt nem illik oda, annak ellenére sem, hogy egy 18. századi fakereszt helyére állították fel, ezzel próbálva hagyományőrző gesztusként feltüntetni a Fellegvárat leuraló 23 méter magas emlékmű jelenlétét.

„A Fellegváron első alkalommal 1702-ben állíttatott keresztet egy akkori osztrák generális, amely ellen a protestáns lakosság háborgott. A két világháború közötti képeslapokon is jól látható, hogy a Fellegvár felső sétányának a város felőli oldalán egyszerű, körülbelül másfél ember magasságú fakereszt állt. Nem merném állítani, hogy azt a görögkatolikus püspök állította. Kétlem, hogy a keresztet 1940–1944 alatt leszerelték volna, hogy aztán a második világháború után visszaállítsák majd felrobbantsák. Szerintem végig ugyanott állt” – válaszolta a Szabadság kérdésre Gaál György helytörténész.

Emil Boc polgármester és Dan Tarcea alpolgármester azonnal reagált a kereszt lebontását ellenzők reakciójára, és megnyugtatta őket afelől, hogy az emlékmű a helyén marad.

„Próbára teszi a városháza vezetését a fellegvári kereszt kérdése. Úgy látszik, hiába állítja a tervpályázat, hogy az emlékmű nem illik a tervezett környezetbe, a tiltakozók, a voksok miatt nem fog eltűnni” – nyilatkozta Guttmann Szabolcs építész.

Emil Boc mostani tiltakozása azért értelmezhetetlen, mert az önkormányzat által elfogadott tervek eredetileg sem számoltak a kereszttel, Oláh Emese alpolgármester tavaly májusban beszélt erről. A nyilvános látványterveket itt lehet megtekinteni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!