25 éve „díszíti” Kolozsvárt, azonban már meg vannak számlálva napjai a fellegvári Funar-keresztnek

2022. szeptember 7. – 11:02

frissítve

25 éve „díszíti” Kolozsvárt, azonban már meg vannak számlálva napjai a fellegvári Funar-keresztnek
A kereszt a fellegváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint a Fellegvár rehabilitációja során eltávolítják a Nemzet Hőseinek Emlékművét, közismert nevén a Funar-keresztet, írja a Cluj24.

A manapság is látható keresztet 1997. december elsején leplezték le az 1848-1849-es forradalom román mártírjainak az emlékére. A kőből, bronzból és rozsdamentes acélból készült emlékmű közel 23 méter magas és 60 tonna súlyú, és egy 1937-ben állított tölgyfa kereszt helyén emelték. A Fellegvár rehabilitációjának terveiben viszont már nem látható a Kolozsvár központja fölé magasodó hegyen.

A Cluj24 ennek kapcsán megkereste a felújítás tervezőit, a Metapolis Architect és Atelier Mass tervezőirodákat, illetve Ana-Maria Horhat tervezőt, aki azt nyilatkozta, hogy a projekt a Vauban-stílusban épült erődítmény délkeleti bástyájának a helyreállítása érdekében a lépcső, a lábazat és a tulajdonképpeni kereszt eltávolítását irányozza elő. Ahogy a cikkben megjegyzik, az egyelőre nem derül ki, hogy mi lesz az emlékmű sorsa, „beolvasztják vagy áthelyezik egy másik kolozsvári helyszínre”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!