25 éve „díszíti” Kolozsvárt, azonban már meg vannak számlálva napjai a fellegvári Funar-keresztnek

2022. szeptember 07. – 10:02

frissítve

25 éve „díszíti” Kolozsvárt, azonban már meg vannak számlálva napjai a fellegvári Funar-keresztnek
A kereszt a fellegváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint a Fellegvár rehabilitációja során eltávolítják a Nemzet Hőseinek Emlékművét, közismert nevén a Funar-keresztet, írja a Cluj24.

A manapság is látható keresztet 1997. december elsején leplezték le az 1848-1849-es forradalom román mártírjainak az emlékére. A kőből, bronzból és rozsdamentes acélból készült emlékmű közel 23 méter magas és 60 tonna súlyú, és egy 1937-ben állított tölgyfa kereszt helyén emelték. A Fellegvár rehabilitációjának terveiben viszont már nem látható a Kolozsvár központja fölé magasodó hegyen.

A Cluj24 ennek kapcsán megkereste a felújítás tervezőit, a Metapolis Architect és Atelier Mass tervezőirodákat, illetve Ana-Maria Horhat tervezőt, aki azt nyilatkozta, hogy a projekt a Vauban-stílusban épült erődítmény délkeleti bástyájának a helyreállítása érdekében a lépcső, a lábazat és a tulajdonképpeni kereszt eltávolítását irányozza elő. Ahogy a cikkben megjegyzik, az egyelőre nem derül ki, hogy mi lesz az emlékmű sorsa, „beolvasztják vagy áthelyezik egy másik kolozsvári helyszínre”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!