Kelemen Hunor szerint a magyar oktatási intézményeket ért szegregációs vádak nem egy központilag irányított kampány részei

2022. szeptember 6. – 12:54

frissítve

Kelemen Hunor szerint a magyar oktatási intézményeket ért szegregációs vádak nem egy központilag irányított kampány részei
A bánffyhunyadi iskola alapkövének letétele – Fotó: Bánffyhunyadi RMDSZ Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Szerinte nem központilag irányítottak a magyar oktatást érő támadások – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Krónikának, amikor a bánffyhunyadi óvoda és a nagyváradi Nicolae Balcescu Általános Iskola magyar tagozatának a költöztetése körül kialakult szegregációs vádakról kérdezték.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bosszantónak találta, hogy tíz-húsz év után is visszatérnek ezek a megoldottnak hitt problémák és hogy minden tanévkezdéskor „harcolni kell az osztályokért, tagozatokért”, mindig meg kell védeni valamit.

Kelemen Hunor elmondta, mind a bánffyhunyadi, mind a nagyváradi esetet megbeszélte az oktatásügyi miniszterrel és szerinte egyik esetben sem lehet szegregációról beszélni, hiszen évekkel ezelőtt született egy miniszteri rendelet az iskolai szegregáció tiltásáról, amelyik azonban azt is pontosan rögzíti, hogy a nemzeti kisebbségek különálló anyanyelvi oktatási csoportjainak, osztályainak, intézményeinek a létrehozása nem tekinthető szegregációnak.

Ebben a kérdésben egyébként a diszkriminációellenes tanács kilenctagú vezetőtanácsa sem jutott közös nevezőre, külön-külön értelmezve a fentebb is említett miniszteri rendeletet.

A miniszterelnök-helyettes szerint a bánffyhunyadi konfliktust a helyi politikai erők és elsősorban a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete generálta, mert a kisvárosban a magyarság középre került a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a PSD politikai harcában. A nagyváradi iskolával kapcsolatban Kelemen Hunor azt tartotta problémásnak, hogy helyi feljelentés alapján a minisztérium kiküldött egy vizsgálóbizottságot, amelyik készített egy „buta jelentést”. Szerinte tehát egyedi esetekről van szó, nem központilag irányított kampány célpontjai a magyar oktatási intézmények.

„Ha valóban lenne központi akarat, akkor egy csomó helyen gond lenne, sokkal több helyen, mint ahol probléma van. Sok gondot megoldottunk, indultak új iskolák, új tagozatok, új csoportok, és ott nincsen semmi baj” – nyilatkozta a politikus.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!