A német kancellár kijelentette, hogy támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez

2022. augusztus 29. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olaf Scholz német kancellár hétfőn kijelentette, hogy Bulgária, Horvátország és Románia megfelel a schengeni övezethez való csatlakozás kritériumainak – írja a Reuters.

A prágai EU-találkozón elmondott beszédének szövegében Scholz úgy fogalmazott, hogy „Schengen az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, amelyet meg kell védenünk és fejlesztenünk kell. Ez a fennálló rések bezárását is jelenti” – vonta le a következtetést a német kancellára, aki azzal zárta gondolatmenetét, hogy „Horvátország, Románia és Bulgária teljesíti a teljes jogú tagsághoz szükséges valamennyi technikai követelményt”, megígérve, hogy mindent elkövet a megnevezett három ország teljes jogú tagságának eléréséért.

Egyébként Németország és Hollandia az elmúlt években Románia schengeni csatlakozásának fő ellenzői voltak, míg Franciaország – amely kezdetben ugyanezen az állásponton volt – mára Románia schengeni tagságának támogatójává vált.

Németország és Hollandia egyaránt az Igazságügyi Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) létezésével indokolta a schengeni nyitással szembeni vonakodását, amelynek ellenőrzése alá Románia tartozik.

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke június végi romániai látogatása során kijelentette, hogy megszüntethetik az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, ha Románia őszig elfogadja az igazságügyi törvényeket. Amint megírtuk, a kormány épp múlt héten fogadta el azt a három törvényt, amely az igazságügy reformját célozza meg, azonban az eredmény felemás, és a parlament szakbizottságai még jelentősen módosíthatnak ezeken a jogszabályokon.

„Úgy vélem, hogy ha az igazságügyi reformot, amely jelenleg folyamatban van, és amely körül nagy a politikai akarat, végrehajtják, vagy legalábbis jóváhagyják, hogy végrehajtsák, akkor ez elég lehet ahhoz, hogy javasoljam az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus feloldását. Szeretnénk, ha a törvényeket idén ősszel elfogadnák, ami lehetővé tenné számomra a gyors reagálást, hogy jövőre csak egy értékelés legyen Romániáról, a jogállamisági jelentésben szereplő értékelés. Úgy gondolom, hogy ez egy észszerű és reális terv, amelyet – különösen e látogatás után – lehetségesnek és megvalósíthatónak tartok” – nyilatkozta Jourova a Digi24.ro-nak adott interjújában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!