Rezeg a léc helyi szinten: megszakítja az együttműködést az RMDSZ-szel a PNL Szatmár megyei szervezete

2022. augusztus 16. – 17:24

frissítve

Rezeg a léc helyi szinten: megszakítja az együttműködést az RMDSZ-szel a PNL Szatmár megyei szervezete
Fotó: Adrian Cozma Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A szatmári liberálisok kifogásolják, hogy az RMDSZ egyeduralomra tör, szerintük nem tartja be a törvényeket, és a budapesti kormány irányítása alatt áll. A bejelentést követően azonnal leváltották PSD-s politikusokra a PNL két megyei alelnökét.

Sajtótájékoztatón jelentette be kedden Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke, hogy az általa vezetett alakulat kilép a megyei szinten az RMDSZ-szel korábban megkötött szövetségből. Ebből kifolyólag a liberális alakulat lemond a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet eddig a PNL politikusai töltöttek be. Szatmár megyében egyébként a szatmárnémeti polgármesteri, illetve a megyeelnöki funkciót egyaránt az RMDSZ tudhatja magáénak.

Adrian Cozma azzal indokolta a PNL megyei politikai bizottságának döntését, hogy az RMDSZ egyeduralomra tör és nem viselkedik tisztességes partnerként. Kifejtette, nem hajlandóak asszisztálni azokhoz a visszaélésekhez és törvénytelenségekhez, melyeket a szövetség politikusai elkövetnek, elsősorban a szatmárnémeti városi önkormányzat keretében. Fel is sorolt néhány, általa kifogásolt ügyet:

  • 2020 tavaszán kötött a város szerződést a Szamos-parti zöldövezetek felújítására, illetve egy gyalogos híd megépítésére a folyón át, azonban a munkálat – melyet idén októberben be kellene fejezni – még el sem kezdődött. Időközben pedig a kivitelezésre szánt összeget közel negyedével emelték meg.
  • Nem támogatják a városvezetés arra vonatkozó tervét, hogy a város régi főterén álló Dacia (Pannónia) Szálló előtti részt koncesszióba adják egy magánvállalatnak, mélygarázs kialakítása céljából. A kezdeményezésről a Transtelex is beszámolt, itt olvasható. Valószínűsíthető, hogy a koncessziós szerződést az a cég nyerné el, mely korábban megvásárolta a Pannónia Szállót, és amely mögött a magyar kormány áll.
  • Alkotmányba ütközőnek nevezte Cozma továbbá azt, hogy a városi önkormányzat egy álláshirdetésnél kötelező kritériumként jelölte meg a magyar nyelv ismeretét. Mint mondta, ez azért problémás elsősorban, mert a posztot betöltő személynek nem kell közvetlenül érintkeznie az ügyintézésre érkező lakosokkal, tehát nem egy PR-os állás.
  • Állítása szerint az RMDSZ-es városvezetés kísérletet tett arra, hogy összevonja a városközpontban működő román tannyelvű iskolákat, és kiköltöztesse ezeket a perifériára.
  • A közérdekű adatok átláthatóságát is hiányolta a PNL elnöke, mint kifejtette, hiába nyújtottak be kérvényeket, nem kaptak tájékoztatást pl. annak kapcsán, hogy milyen összegű bérleti díjakat fizet a városi önkormányzat az egyházaknak az iskolák számára bérelt ingatlanok után.
  • Kifogásolta az egykori Kubik-tó helyén folytatott beruházásokat, melyeket „ketyegő bombának” nevezett. Az egykori agyagbánya helyén kialakult tavat az önkormányzat feltöltette hulladékkal, majd parkot, sportpályát és játszóteret alakíttatott ki a helyén. Idén tavasszal azonban a víz feltört, és elöntötte a létesítményt – itt lehet bővebben olvasni a történtekről.
  • Úgy vélte, gyanús ingatlanügyletek vannak készülőben az egykori városi strand területén, mely egy koncessziós szerződés miatt évek óta használaton kívül van, hozzátéve: ehhez sem kívánnak asszisztálni.
  • Felhozta a városi hulladékszállítás ügyét is, melyre a szerződés évek óta lejárt, de a városi önkormányzat nem vitt végig egy új közbeszerzési eljárást, és nem kötött új szerződést. Emiatt a megyeszékhelyen a hulladékbegyűjtés minősége messze elmarad a várttól.

Adrian Cozma azonban kijelentette, hogy a szövetségből való kilépés ellenére a PNL tíz megyei és négy helyi tanácsosa a továbbiakban is támogatni fog minden olyan projektet, amely hasznos Szatmárnémeti és Szatmár megye lakosai számára, „konstruktív ellenzékként” fognak majd viselkedni.

A pártelnök a megyében élő magyaroknak is üzent. „Lépésünk nem irányul senki ellen. Mi az RMDSZ-szel vitázunk, a magyar közösséggel nincs problémánk. Az RMDSZ nevű párttal ütköztetünk nézeteket, amelyről kiderült, hogy kettős irányítású. Benne van Románia kormányában, de a budapesti kormányban is” – jelentette ki Adrian Cozma.

Hozzátette: szerinte itt lenne az ideje annak, hogy az RMDSZ kilépjen az országos kormánykoalícióból, miután az alakulat vezetői lelkesen megtapsolták Orbán Viktor rasszista beszédét Tusnádfürdőn.

A PNL Szatmár megyei elnökének kijelentésére reagálva a Szatmár megyei RMDSZ kedden közleményt adott ki. Ebben azzal vádolják a liberálisokat, hogy „a rombolás és a gáncsolás politikáját helyezték előtérbe”, akadályozva a fejlesztéseket. Szerintük a PNL színeiben mandátumot nyert polgármesterek munkáját is veszélyezteti, hogy alá vannak rendelve „egyetlen ember személyes érdekeinek”.

Ezen olcsó és túlpolitizált hozzáállásnak köszönhetően rengeteget veszítettek a Szatmár megyei lakosok

– írja közleményében az RMDSZ, amelyben egyébként kiemelik, a maguk részéről folytatják a megkezdett utat. A Szatmár Megyei Tanácsot a megye fejlesztése mozgatórugójának nevezték, szerintük ezt az elmúlt évek jól példázzák.

„Annak érdekében, hogy a folyamatban lévő fejlesztések befejeződjenek és új projektek indulhassanak, egységes nézeteket valló csapatra, többségre a tanácsban, ugyanakkor partnerekre van szükség a helyi önkormányzatoknál is, hiszen a Megyei Tanács együttműködve a helyi polgármesteri hivatalokkal csak így tudja véghezvinni a közösség számára oly fontos és hatékony fejlesztéseket” – írják.

A közleményből egyébként az is kiderült, hogy a Szatmár Megyei RMDSZ Szociáldemokrata Párttal és a Népi Mozgalom Pártjával képzeli el a továbbiakban az együttműködést, mert – mint írják – ez a három politikai alakulat támogatja Szatmár megye fejlesztését.

A liberálisok bejelentését követően a Szatmár Megyei Tanács kedden, hirtelenjében, két rendkívüli gyűlést is összehívott. Az elsőn arról döntöttek, hogy menesztik a két alelnöki tisztségből a PNL által nevesített személyeket, a másikon pedig két új alelnök megválasztásáról határoztak, mindkettő a Szociáldemokrata Párt politikusa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!