Rezeg a léc helyi szinten: megszakítja az együttműködést az RMDSZ-szel a PNL Szatmár megyei szervezete

2022. augusztus 16. – 17:24

frissítve

Rezeg a léc helyi szinten: megszakítja az együttműködést az RMDSZ-szel a PNL Szatmár megyei szervezete
Fotó: Adrian Cozma Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A szatmári liberálisok kifogásolják, hogy az RMDSZ egyeduralomra tör, szerintük nem tartja be a törvényeket, és a budapesti kormány irányítása alatt áll. A bejelentést követően azonnal leváltották PSD-s politikusokra a PNL két megyei alelnökét.

Sajtótájékoztatón jelentette be kedden Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke, hogy az általa vezetett alakulat kilép a megyei szinten az RMDSZ-szel korábban megkötött szövetségből. Ebből kifolyólag a liberális alakulat lemond a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet eddig a PNL politikusai töltöttek be. Szatmár megyében egyébként a szatmárnémeti polgármesteri, illetve a megyeelnöki funkciót egyaránt az RMDSZ tudhatja magáénak.

Adrian Cozma azzal indokolta a PNL megyei politikai bizottságának döntését, hogy az RMDSZ egyeduralomra tör és nem viselkedik tisztességes partnerként. Kifejtette, nem hajlandóak asszisztálni azokhoz a visszaélésekhez és törvénytelenségekhez, melyeket a szövetség politikusai elkövetnek, elsősorban a szatmárnémeti városi önkormányzat keretében. Fel is sorolt néhány, általa kifogásolt ügyet:

  • 2020 tavaszán kötött a város szerződést a Szamos-parti zöldövezetek felújítására, illetve egy gyalogos híd megépítésére a folyón át, azonban a munkálat – melyet idén októberben be kellene fejezni – még el sem kezdődött. Időközben pedig a kivitelezésre szánt összeget közel negyedével emelték meg.
  • Nem támogatják a városvezetés arra vonatkozó tervét, hogy a város régi főterén álló Dacia (Pannónia) Szálló előtti részt koncesszióba adják egy magánvállalatnak, mélygarázs kialakítása céljából. A kezdeményezésről a Transtelex is beszámolt, itt olvasható. Valószínűsíthető, hogy a koncessziós szerződést az a cég nyerné el, mely korábban megvásárolta a Pannónia Szállót, és amely mögött a magyar kormány áll.
  • Alkotmányba ütközőnek nevezte Cozma továbbá azt, hogy a városi önkormányzat egy álláshirdetésnél kötelező kritériumként jelölte meg a magyar nyelv ismeretét. Mint mondta, ez azért problémás elsősorban, mert a posztot betöltő személynek nem kell közvetlenül érintkeznie az ügyintézésre érkező lakosokkal, tehát nem egy PR-os állás.
  • Állítása szerint az RMDSZ-es városvezetés kísérletet tett arra, hogy összevonja a városközpontban működő román tannyelvű iskolákat, és kiköltöztesse ezeket a perifériára.
  • A közérdekű adatok átláthatóságát is hiányolta a PNL elnöke, mint kifejtette, hiába nyújtottak be kérvényeket, nem kaptak tájékoztatást pl. annak kapcsán, hogy milyen összegű bérleti díjakat fizet a városi önkormányzat az egyházaknak az iskolák számára bérelt ingatlanok után.
  • Kifogásolta az egykori Kubik-tó helyén folytatott beruházásokat, melyeket „ketyegő bombának” nevezett. Az egykori agyagbánya helyén kialakult tavat az önkormányzat feltöltette hulladékkal, majd parkot, sportpályát és játszóteret alakíttatott ki a helyén. Idén tavasszal azonban a víz feltört, és elöntötte a létesítményt – itt lehet bővebben olvasni a történtekről.
  • Úgy vélte, gyanús ingatlanügyletek vannak készülőben az egykori városi strand területén, mely egy koncessziós szerződés miatt évek óta használaton kívül van, hozzátéve: ehhez sem kívánnak asszisztálni.
  • Felhozta a városi hulladékszállítás ügyét is, melyre a szerződés évek óta lejárt, de a városi önkormányzat nem vitt végig egy új közbeszerzési eljárást, és nem kötött új szerződést. Emiatt a megyeszékhelyen a hulladékbegyűjtés minősége messze elmarad a várttól.

Adrian Cozma azonban kijelentette, hogy a szövetségből való kilépés ellenére a PNL tíz megyei és négy helyi tanácsosa a továbbiakban is támogatni fog minden olyan projektet, amely hasznos Szatmárnémeti és Szatmár megye lakosai számára, „konstruktív ellenzékként” fognak majd viselkedni.

A pártelnök a megyében élő magyaroknak is üzent. „Lépésünk nem irányul senki ellen. Mi az RMDSZ-szel vitázunk, a magyar közösséggel nincs problémánk. Az RMDSZ nevű párttal ütköztetünk nézeteket, amelyről kiderült, hogy kettős irányítású. Benne van Románia kormányában, de a budapesti kormányban is” – jelentette ki Adrian Cozma.

Hozzátette: szerinte itt lenne az ideje annak, hogy az RMDSZ kilépjen az országos kormánykoalícióból, miután az alakulat vezetői lelkesen megtapsolták Orbán Viktor rasszista beszédét Tusnádfürdőn.

A PNL Szatmár megyei elnökének kijelentésére reagálva a Szatmár megyei RMDSZ kedden közleményt adott ki. Ebben azzal vádolják a liberálisokat, hogy „a rombolás és a gáncsolás politikáját helyezték előtérbe”, akadályozva a fejlesztéseket. Szerintük a PNL színeiben mandátumot nyert polgármesterek munkáját is veszélyezteti, hogy alá vannak rendelve „egyetlen ember személyes érdekeinek”.

Ezen olcsó és túlpolitizált hozzáállásnak köszönhetően rengeteget veszítettek a Szatmár megyei lakosok

– írja közleményében az RMDSZ, amelyben egyébként kiemelik, a maguk részéről folytatják a megkezdett utat. A Szatmár Megyei Tanácsot a megye fejlesztése mozgatórugójának nevezték, szerintük ezt az elmúlt évek jól példázzák.

„Annak érdekében, hogy a folyamatban lévő fejlesztések befejeződjenek és új projektek indulhassanak, egységes nézeteket valló csapatra, többségre a tanácsban, ugyanakkor partnerekre van szükség a helyi önkormányzatoknál is, hiszen a Megyei Tanács együttműködve a helyi polgármesteri hivatalokkal csak így tudja véghezvinni a közösség számára oly fontos és hatékony fejlesztéseket” – írják.

A közleményből egyébként az is kiderült, hogy a Szatmár Megyei RMDSZ Szociáldemokrata Párttal és a Népi Mozgalom Pártjával képzeli el a továbbiakban az együttműködést, mert – mint írják – ez a három politikai alakulat támogatja Szatmár megye fejlesztését.

A liberálisok bejelentését követően a Szatmár Megyei Tanács kedden, hirtelenjében, két rendkívüli gyűlést is összehívott. Az elsőn arról döntöttek, hogy menesztik a két alelnöki tisztségből a PNL által nevesített személyeket, a másikon pedig két új alelnök megválasztásáról határoztak, mindkettő a Szociáldemokrata Párt politikusa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!