Mélygarázs épülhet Szatmárnémeti főtere alatt

2022. április 29. – 15:10

Mélygarázs épülhet Szatmárnémeti főtere alatt
Pannónia szálló – Fotó: Gozner Gertrud

Másolás

Vágólapra másolva

A főtéri mélygarázst nagy valószínűséggel a Pannónia szállót is birtokló cég alakítja majd ki, a magyar állam támogatásával.

Csütörtöki ülésén jóváhagyta a szatmárnémeti városi képviselő testület egy mélygarázs építésének műszaki-gazdasági mutatóit, amelynek alapján közbeszerzést írhat ki a város a kivitelezésre, illetve a működtetésre. Az egyszintes parkoló a város egyik szimbólumának számító főtéri Pannónia (Dacia) szálló előtti járda és az úttest alatt épülne meg. Összesen 3540 négyzetméteres alapterületűre tervezik és 111 autó férne majd el benne.

A létesítmény szükségességét többek között azzal indokolták, hogy egy átfogó főtér-felújítási munkálat keretében hamarosan kitiltják az autós forgalmat a főtér jelentős részéről, a mélygarázs pedig kiszolgálhatná az itt működő szállodákat, boltokat, illetve azokat a magánszemélyeket is, akik a környéken szeretnének parkolni.

A létesítmény kialakítására és működtetésére a város koncessziós szerződést kíván kötni, az építkezés költségeit a licitet nyerő vállalkozás állná majd. A beruházás összértéke a tegnap elfogadott tervek alapján (áfa nélkül) meghaladja a 19 millió lejt.

Sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a koncessziós szerződésre a Pannónia szállót is tulajdonló cég jelentkezik majd. Az impozáns főtéri ingatlant, pontosabban a céget, amelynek a nevén szerepel (Dacia Rt.), négy évvel ezelőtt vette meg a magyar állami tulajdonban levő Manevi Zrt. A vállalatot időközben alapítványi tulajdonba utalták át, így a cég jelenleg a magyar Országgyűlés által létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonát képezi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!