Tánczos Barna reakciója a Romániába érkező magyar pénzek kapcsán: „Nem csak a magyar anyanyelvűek profitálnak belőle”

2022. augusztus 10. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna elsőként adott magyarázatot az RMDSZ részéről az elmúlt évtizedben milliárdos nagyságrendben a magyar kormány részéről Romániába érkező összegek kapcsán azok után, hogy a témára Orbán Viktor hírhedté vált tusványosi beszéde után ismét felfigyelt a román sajtó – írja a Digi24. Tánczos Barna szerint az RMDSZ soha nem részesült magyarországi támogatásban, soha nem használt fel Magyarországtól származó pénzt politikai tevékenységekre, és nincs összefüggés az Orbán Viktor kormányától kapott támogatás és az RMDSZ Orbán tusványosi beszédével kapcsolatos hallgatása között.

A bukaresti sajtó egy része az elmúlt napokban azt a következtetést vonta le, hogy az RMDSZ vezetői azért hallgatnak a magyar miniszterelnök kijelentései kapcsán, mert a magyar kormány évek óta több száz millió euró közpénzt pumpál egy kiterjedt, magánszemélyekből és alapítványokból álló erdélyi hálózatba.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter maga is érintett a Magyarországról érkező finanszírozások témájában, hiszen a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető, általa elnökölt Mens Sana Egyesület több millió euróra rúgó magyarországi támogatásban részesült. Emellett a Csíkszeredai Megyei Kórház intervenciós sebészeti központjának felszerelését ugyancsak a Mens Sana Alapítványon keresztül finanszírozta a magyar kormány.

Az RMDSZ minisztere a sajtóban megjelent hírekre úgy reagált, a Budapestről az egyesületeknek vagy alapítványoknak nyújtott támogatás legális. „Ezek az alapítványok semmilyen körülmények között nem fogadtak el illegális finanszírozást. Nem csak a magyar anyanyelvűek profitálnak a fejlesztésekből” – mondta. A Mens Sana Alapítvány révén Erdélybe érkező támogatások kapcsán úgy nyilatkozott, minden jégpálya nyitva áll azok előtt, akik korcsolyázni szeretnének, a Csíkszeredai Megyei Kórház intervenciós sebészeti központjának beruházásából is minden román állampolgár profitál. Mint kifejtette: a finanszírozás olyan pályázatokon alapul, amelyeket egyesületek, alapítványok küldenek a magyar kisebbséget finanszírozó magyarországi szervezeteknek, és amelyeket pénzintézeteknél elbírálnak. „Nem tudom, milyen kritériumok alapján nyer egy pályázat. Hargita megye sportinfrastruktúrájának fejlesztésére pályázatot küldtünk és támogatást kaptunk” – mondta Tánczos.

Újságírói kérdésre, hogy létezik-e megállapodás a román és a magyar fél között az ilyen finanszírozásokról, Tánczos azt mondta a Digi24-nek, hogy nincs ilyen megállapodás, kiemelve azt, hogy szó sincs illegális finanszírozásról. Hozzátette, ha diplomáciai szinten úgy ítélik meg, hogy megállapodásra van szükség, akkor ez a megállapodás biztosan létre fog jönni a román és a magyar külügyminisztérium között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!