Eckstein-Kovács Péter: Orbán Viktor rasszizmusától kiráz a hideg. Az RMDSZ-nek világossá kell tennie, hogy elhatárolódik-e tőle

2022. július 26. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ-nek világossá kell tennie, hogy elhatárolódik-e Orbán Viktor tusnádfürdői rasszista kijelentéseitől, jelentette ki Eckstein-Kovács Péter jogász, az RMDSZ korábbi politikusa az RFI-nek nyilatkozva.

„Ami legalábbis számomra abszolút újdonságot jelentett, az a faji téma, a tiszta fajokkal és a tisztátalan fajokkal Európában, amitől kiráz a hideg, és azt hiszem, nem csak engem. Ez rasszizmus, tiszta rasszizmus, amit Magyarország miniszterelnöke eddig legalábbis még nem mutatott ki” – nyilatkozta Eckstein-Kovács.

A korábbi RMDSZ-es politikus szerint a szövetségnek világossá kellene tennie, hogy elhatárolódik-e Orbán Viktor rasszista kijelentéseitől: „A politikai pártoknak és a sajtónak addig kell kérdezniük az RMDSZ vezetőit, amíg válaszolnak a kérdésre: magukénak vallják ezeket az értékeket, magukénak vallják ezt a rasszizmust? (…) Ezt a második világháborúban is megtapasztaltuk, amikor felsőbbrendű fajokról, alsóbbrendű fajokról beszéltek. Vagyis az RMDSZ-t addig kell kérdezni, amíg elhatárolódik ezektől a Holdról is látható túlkapásoktól, ahogy Orbán miniszterelnök úr mondaná” – kommentálta Eckstein-Kovács.

Az RMDSZ koalíciós partnerei korábban már élesen bírálták Orbán Viktort a kijelentései miatt. „Sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a magyar kormány tagjai nem használhatják fel Romániát arra, hogy Európa-ellenes és oroszbarát üzeneteket fogalmazzanak itt meg” – jelentette ki Paul Stănescu, a PSD főtitkára.

Ionuț Stroe, a PNL szóvivője pedig pedig már utalt arra, hogy RMDSZ-nek is nyilatkoznia kellene a kérdésben. Kijelentette, meggyőződése, hogy az RMDSZ vezetői továbbra is a tolerancia és az együttműködés modelljét fogják hirdetni Romániában úgy, mint eddig tették, és nem az ellenségeskedést fogják hirdetni, ahogy Orbán teszi. Egyébként a szövetség politikusainak feladata tisztázni, hogy változott-e valami.

A Transtelex megkereste az RMDSZ elnökét és szóvivőjét, hogy megtudjuk, miként viszonyulnak Orbán Viktor tusványosi kijelentéseihez. Amennyiben válaszolnak kérdésünkre, közölni fogjuk a szövetség álláspontját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!