Romániai hírtévé szalagcíme: Orbán rasszista beszédet mondott Tusványoson

2022. július 25. – 15:56

frissítve

Romániai hírtévé szalagcíme: Orbán rasszista beszédet mondott Tusványoson
Fotó: Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke, Orbán Viktor az európai és nem európai fajok „keveredését” támadta egy beszédében, amely azonnal felháborodást váltott ki az ellenzéki pártok és európai politikusok körében – írja a The Guardian, amelynek a tudósítását átvette a Digi 24 román hírtelevízió is, ahol most azzal a szalagcímmel fut, hogy „Orbán Viktor rasszista kijelentéseket tett Tusványoson”.

„Mi (a magyarok) nem vagyunk vegyes faj... és nem is akarunk vegyes fajjá válni” – mondta Orbán szombaton. Hozzátette, hogy azok az országok, ahol európaiak és nem európaiak keverednek, „már nem nemzetek”. Orbán már évek óta hangoztat hasonlókat, de ezek a megjegyzések egyértelműen szélsőséges kifejezésekkel voltak megfogalmazva – tudósítja a román nézőket a Digi 24, és arról is informál, hogy Orbán Viktor 2014-ben itt mondta el először, hogy „illiberális demokráciát” akar építeni Magyarországon.

A román politikai pártok és különböző politikai szereplők is tiltakoztak a tusványosi beszédben elhangzottak ellen. A szociáldemokraták és liberálisok mellett Alin Mituță román EP-képviselő is dühösen reagált Orbán megjegyzéseire. „Faji vagy etnikai ”tisztaságról„ beszélni, különösen egy olyan vegyes régióban, mint Közép- és Kelet-Európa, nemcsak téveszme, hanem veszélyes dolog is. Akárcsak Orbán maga” – írta a képviselő a Twitteren.

Orbán Viktor tusványosi beszédéről korábban itt számoltunk be, a romániai reakciókról bővebb összeállítást a nap folyamán közlünk a Transtelexen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!