A parlament jóváhagyta Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz

2022. július 20. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előbb a képviselőház, majd a szenátus is elfogadta a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozási jegyzőkönyvének ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet – írja az Agerpres.

A képviselőház szerdai rendkívüli ülésén 227 törvényhozó támogatta a tervezetet, hárman tartózkodtak. A szenátus döntőházként szavazott a törvénytervezetről, amit a szerdai rendkívüli ülésén 96 törvényhozó támogatott, egy szenátor nem szavazott.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete június végi madridi csúcstalálkozóján hivatalosan meghívta tagjai közé Svédországot és Finnországot. A két csatlakozási jegyzőkönyvet július 5-én fogadták el Brüsszelben. A jegyzőkönyveket a NATO-tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell.

A román kormány múlt szerdán hagyta jóvá, majd hétfőn Klaus Iohannis államfő a parlament elé terjesztette a két ország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvének ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!