Iohannis már aláírta, a parlament elé kerül jóváhagyásra Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyve

2022. július 18. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök hétfőn aláírta a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozási jegyzőkönyvének a parlament elé terjesztéséről szóló rendeletet – jelentette be az elnöki hivatal.

A kormány múlt szerdán jóváhagyta a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvek ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

„Románia az első országok között van, amelyek kezdeményezték ezeket a lépéseket a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szóló határozat elfogadására. Ez a lépés egyrészt megerősíti az Észak-atlanti Szerződés mint biztonsági szervezet sikerét, másrészt a ”nyitott ajtók„ politikáját, amely lehetővé tette a szervezet azon képességének megszilárdítását, megerősítését és bővítését, hogy tagjainak biztonsági garanciákat, a legerősebb biztonsági garanciákat nyújtsa” – hívta fel a figyelmet Dan Cărbunaru, a kormány szóvivője közleményében.

A két jegyzőkönyvet július 5-én írták alá Brüsszelben. A parlament rendkívüli ülésszakon fog összeülni, hogy ratifikálja a két ország NATO-csatlakozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!