Megszüntetnék az egyetemi plágiumügyeket vizsgáló országos tanácsot

2022. július 20. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új tanügyi törvény jelenleg közvitán lévő tervezete értelmében megszűnne a plágiumügyek kivizsgálásáért is felelős Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), számolt be az Edupedu. Amennyiben ez megtörténik, Nicolae Ciucă kormányfő is azon érintettek egyike lenne, akik ezáltal mentesülhetnének a doktori dolgozatuk átvilágításától.

A tanács felfüggesztésének javaslata Sorin Cîmpeanu tanügyminisztertől származik, az időzítés azonban már csak azért is érdekes, mert Ciucă plágiumügye már jó ideje forró téma a romániai közéletben, és ez idáig is nagyon sok botrány övezte, így például az Emilia Șercan tényfeltáró újságíró ellen indult lejáratási akciók. A tervezet értelmében a CNATDCU teljesen megszűnne, és a doktori fokozatok odaítélésével valamint a plagizálási ügyek vizsgálatával kapcsolatos feladatait az egyetemek hatáskörébe helyeznék át.

A miniszterelnök plágiumügyében fontos fejlemény volt, hogy a bukaresti táblabíróság júniusban arra szólította fel az oktatási minisztérium Végrehajtó Egység a Felsőoktatás, valamint a Kutatás, Fejlesztés és Innováció Finanszírozásáért szakosztályát, hogy törölje Ciucă doktori disszertációjának vizsgálatára irányuló beadványokat. Amennyiben pedig az új oktatási törvényt ebben a formában fogadják el, és a tanács megszűnik, a kormányfő doktori disszertációját már csak az I. Károly Nemzeti Honvédelmi Egyetem vizsgálhatja, amelynek rektora az a Dorin Corneliu Pleșcan, aki – vezérkari főnöksége idején – Ciucă kabinetfőnöke is volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!