Nyugdíjazását kéri a bíró, aki elutasította a miniszterelnök elleni plágiumpanaszokat

2022. június 27. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekesen alakul a román miniszterelnök plágiumügye: Marius Iosif bíró, aki Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori ügyében az Egyetemi diplomák, Oklevelek és Bizonyítványok Akkreditációjának Országos Tanácsához, a CNATDCU-hoz benyújtott összes plágiumpanaszt semmisnek nyilvánította, nyugdíjazási kérelmet nyújtott be, amely ma szerepel a Legfelsőbb Bírói Tanács bírói szekciójának napirendjén. A G4Media foglalta össze a fejleményeket.

Marius Iosif bírót, aki a panaszok semmisségéről szóló döntést hozta, 2007-ben az akkori liberális igazságügyi miniszter nevezte ki a minisztériumban betöltött tisztségre, majd később a Büntetés-végrehajtás Országos Igazgatóságának főigazgatói posztjára. Iosif indoklás nélkül megtagadta az újságíróktól, hogy a Ciucă ügyében folyó eljárást tanulmányozhassák, és nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogy esetleg nem volt objektív az ügy megítélésében.

A Marius Iosif által vezetett testület frissen kihirdetett határozatában, amelynek utolsó határideje tegnap járt le, úgy döntött: „A Ciucă Ionel Nicolae felperes által az Oktatási Minisztérium és a Felsőoktatás, Kutatás, Fejlesztés és Innováció Finanszírozási Végrehajtó Egysége ellen benyújtott keresetnek helyt ad, és következésképpen semmisnek nyilvánítja az alperes által benyújtott panaszokat.”



A határozat indoklásának kézhezvételét követően a minisztérium végrehajtó egysége fellebbezést nyújthat be. Az oktatási tárca végrehajtó egysége az a szerv, ahol a plágiummal kapcsolatos panaszokat formai szempontból (a panaszt tevő személy neve, személyes adatok, érvek megléte, az űrlapon szereplő hivatkozások érvényessége) nyilvántartásba veszik, mielőtt továbbítják az egyetemi diplomák, oklevelek és bizonyítványok akkreditációjával foglalkozó országos tanácshoz (CNATDCU), amely az egyetlen olyan szerv, amely elemezni tudja, hogy a gyanú megalapozott-e vagy sem.

Az Emilia Șercan újságírónő Pressone portálon megjelent tényfeltáró cikkei nyomán Ciucă szakdolgozatának ellenőrzésére benyújtott kilenc panaszból hatot elutasított az egység a panasztételi űrlapon szereplő formai elemek hiányára hivatkozva, és elfogadta azt a hármat, amelyet továbbított a bíróságra, és amelynek Ciucă most elérte a semmissé nyilvánítását .

Sem a miniszterelnök sajtóirodája, sem a végrehajtó egység képviselői nem küldtek választ a G4Medianak, és nem kommentálták a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság ügyével kapcsolatos kérdéseket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!