Romániai Vízügyi Hatóság: helyenként már szélsőségesen kevés a víz az országban

2022. július 19. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkenőben van az ország vízkészlete, figyelmezteti a lakosságot a Romániai Vízügyi Hatóság (ANAR) jelezve, hogy fontos a vízkészlet ésszerű felhasználása ahhoz, hogy mindenkinek jusson.

Az ANAR figyelemmel kíséri és kezeli a fő tározók vízmennyiségét. A 40 fő vízgyűjtő tóban 3,35 milliárd köbméter víz van, a töltöttségi együttható pedig 77,36%, ami az előző időszakhoz képest csökkenést jelent – írja a Digi 24. A szakemberek remélik, hogy július végén is 70% fölötti lesz a feltöltöttség.

A Duna és a belvízi folyók júliusi vízhozamának alakulására vonatkozó INHGA-előrejelzés alapján a Duna vízhozama a Baziaș szakaszon 2150 köbméter/sec. értéket fog elérni, ami jóval a többéves júliusi átlag (5350 köbméter/s) alatt van.

Ami a központosított vízellátás helyzetét illeti, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Szeben, Hunyad, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj és Bihar megyében (17 megye) 214 településen korlátozták a vízellátást.

A korlátozásokat a vízszolgáltató azért rendelte el, hogy pótolja a készleteket, mivel a fogyasztás ugrásszerűen megnőtt, és a forrásból származó víz már nem elegendő a tárolótartályok feltöltésére. Ugyanez a helyzet, hogy a hálózatból származó víz mezőgazdasági területek öntözésére történő felhasználásával növekszik a fogyasztás, ezért a fent említett megyékben található településeken korlátozások bevezetéséhez vezetett – közölte az ANAR.

Bacău, Neamț és Vrancea megyékben a talajvízforrások fúrt kutakból vagy csatornákból származnak, és a korlátozások az öntözéshez szükséges megnövekedett vízfogyasztásnak köszönhetőek.

Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunyad és Szilágy megye 345 településén kiszáradtak a kutak, ezért ott a helyi hatóságok és a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek intézkedtek, hogy a lakosság számára szükséges vízzel ellássák a településeket.

Az úgynevezett aszálymonitoring rendszer isfolyamatosan méri és szolgáltatja az aktuális hőmérsékleti-, csapadék-, illetve talajnedvességi adatokat, amikből a vízhiány mértékét (aszályindex) lehet kiszámítani, és elrendelni az első-, másod- vagy harmadfokú riasztást – vízhiány ellen. A 80 aszálymegfigyelési szakaszból 19 szakaszon a mennyiségi követelmények teljesítéséhez szükséges minimum alatti vízhozamot regisztráltak a Szamos-Tisza, a Bánát és az Olt vízgyűjtő területén, és különösen a Szeret és a Prut-Bârlad vízgyűjtő medencéjében. Az aszályfigyelő szakaszokon kívül 20 folyóvízi hidrometriai állomás szakaszai szárazak.

A vízügyi hatóság nyugalomra és felelősségtudatra szólítja fel a lakosságot, arra kérve mindenkit, hogy a lehetőségek függvényében mindenki próbáljon takarékoskodni a vízzel. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, a így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelenthet a mezőgazdaságban, iparban és a lakossági fogyasztás szempontjából is.

Az adatokat azt követően adta ki a hatóság, hogy az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, az unió területeinek felét érinti idén az aszály, Romániát – Franciaországgal, Spanyolországgal, Portugáliával és Olaszországgal együtt a terméshozamok csökkenése is fenyegeti.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!