Gyermekbántalmazási ügy Böjte Csaba alapítványánál: vizsgálatot indított az Erdélyi Ferences Rendtartomány

2022. július 1. – 12:17

frissítve

Gyermekbántalmazási ügy Böjte Csaba alapítványánál: vizsgálatot indított az Erdélyi Ferences Rendtartomány
Fotó: Urbán Erik OFM Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Belső vizsgálatot indított az Erdélyi Ferences Rendtartomány, miután nyilvánossá vált, hogy alapfokon 30 év börtönre ítélték a rábízott kiskorú fiúk rendszeres szexuális és fizikai bántalmazása miatt a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját.

Ezt a ferences rend tartományfőnöke erősítette meg pénteken a Transtelexnek. Urbán Eriket azért kerestük meg, mert Szent Ferenc Alapítvány elnöke csütörtök este, néhány perccel az adás kezdete előtt lemondta az előre leegyeztetett részvételét az ETV 24plusz című műsorában. Böjte Csaba arra hivatkozott: az elöljárói kérése az, hogy egyelőre ne nyilatkozzon a gyermekbántalmazásokról a sajtónak.

„Vizsgálat alatt van ez az ügy. Szeretném, hogy legyen egy kiforrott véleménye erről a rendtartománynak. Valóban arra kértem Csaba testvért, hogy ameddig ez a vizsgálat le nem zárul, addig ne sajtózzunk” – nyilatkozta portálunknak Urbán Erik. Kérdésünkre a tartományfőnök hozzátette, hogy ez a vizsgálat előreláthatóan ősszel zárul le, és addig jómaga sem kívánja kommentálni a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban történteket.

Csak későbbre ígért interjút csütörtök este Böjte Csaba a Transtelexnek is. Az alapítvány elnökét az Átlátszó Erdély munkatársával, Szabó Tündével közösen arra kértük írásban, hogy egy személyes találkozón tehessük fel a kérdéseinket. Böjte Csaba azt válaszolta: ősszel szívesen lát bennünket, addig is a figyelmünkbe ajánlotta a gyermekbántalmazási üggyel kapcsolatos csütörtöki blogbejegyzését.

Mint megírtuk, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke bejegyzésében arra kérte a gyermekotthonok munkatársait, jelentsék neki, ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak. „Teréz anya gyönyörű gondolatait” idézve arra biztatta őket, hogy ne bizonytalanodjanak el, ne adják fel a munkájukat. Böjte Csaba magának is feltette a kérdést: „Hogy történhetett ilyen dolog? Hogy nem vettük észre?”

Mint ismert, a cikkünkben feltártuk, hogy az abúzusok elkövetésének kedveztek az alapítvány gyermekotthonainak rendszerszintű hiányosságai. Ezt voltaképpen Böjte Csaba maga is elismerte, legalábbis így is értelmezhető a bírósági ítélet kihirdetése utáni egyetlen sajtónyilatkozata, miszerint a gyermekek által elszenvedett abúzusokért a Szent Ferenc Alapítvány is felelős. „Azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – jelentette ki a ferences szerzetes a Magyar Hangnak, de azt nem részletezte, hogy ennek érdekében milyen lépésekre készül.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!