Iohannis kihirdette az egészségügyi oktatásról szóló törvényt

2022. június 28. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában szülői beleegyezéssel tanítható nyolcadik osztálytól az egészségügyi nevelés elnevezésű tantárgy, az erről szóló jogszabályt kedden hirdette ki Klaus Iohannis román elnök.

A képviselőház a múlt kedden szavazta meg a törvényt, 224 törvényhozó támogatásával, egy ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett. Korábban Iohannis visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a jogszabályt, azelőtt az alkotmánybíróságon is megtámadta, de a taláros testület nem talált benne kivetnivalót.

Az elnök azt nehezményezte, hogy az eredetileg szexuális nevelés kifejezést egészségügyi nevelésre módosította a parlament, és ez nem áll összhangban a kezdeményezők terveivel. A mostani módosítással részben elfogadták az elnök észrevételeit, hiszen a tantárgy nevét nem módosították ugyan, de a jogszabályban szerepel, hogy a nemi betegségek terjedését és a serdülőkori terhességet hivatott megelőzni.

A szexuális nevelésről szóló törvényt erőteljesen ellenezték a romániai egyházak. A román kormánykoalíció pártjai által támogatott módosító indítvány azért tette függővé a szülők írásos beleegyezésétől a tantárgy oktatást, mert – mint írták – fontos, hogy nekik is legyen beleszólásuk gyermekük iskolai oktatásába.

Amint a Transtelexen is beszámoltunk róla az RMDSZ frakcióból 15-en vettek részt a szavazáson, Csép Éva Andrea tartózkodott, 14-en igennel szavaztak.

Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusától azt kérdeztük meg, miért támogatta a módosítást.

„Nagyon világos az én álláspontom: ötgyerekes apaként azt gondolom, hogy az óvodában és az elemiben nem kell szexuális nevelés órát tartani, hanem akkor lehet ezt a nevelést biztosítani, amikortól a gyerek nagyjából abba a korba érkezik, amikor a szexuális érdeklődése komolyabb. Nyilván, szülői engedéllyel” – válaszolta Szabó Ödön.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!