Iohannis kihirdette az egészségügyi oktatásról szóló törvényt

2022. június 28. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában szülői beleegyezéssel tanítható nyolcadik osztálytól az egészségügyi nevelés elnevezésű tantárgy, az erről szóló jogszabályt kedden hirdette ki Klaus Iohannis román elnök.

A képviselőház a múlt kedden szavazta meg a törvényt, 224 törvényhozó támogatásával, egy ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett. Korábban Iohannis visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a jogszabályt, azelőtt az alkotmánybíróságon is megtámadta, de a taláros testület nem talált benne kivetnivalót.

Az elnök azt nehezményezte, hogy az eredetileg szexuális nevelés kifejezést egészségügyi nevelésre módosította a parlament, és ez nem áll összhangban a kezdeményezők terveivel. A mostani módosítással részben elfogadták az elnök észrevételeit, hiszen a tantárgy nevét nem módosították ugyan, de a jogszabályban szerepel, hogy a nemi betegségek terjedését és a serdülőkori terhességet hivatott megelőzni.

A szexuális nevelésről szóló törvényt erőteljesen ellenezték a romániai egyházak. A román kormánykoalíció pártjai által támogatott módosító indítvány azért tette függővé a szülők írásos beleegyezésétől a tantárgy oktatást, mert – mint írták – fontos, hogy nekik is legyen beleszólásuk gyermekük iskolai oktatásába.

Amint a Transtelexen is beszámoltunk róla az RMDSZ frakcióból 15-en vettek részt a szavazáson, Csép Éva Andrea tartózkodott, 14-en igennel szavaztak.

Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusától azt kérdeztük meg, miért támogatta a módosítást.

„Nagyon világos az én álláspontom: ötgyerekes apaként azt gondolom, hogy az óvodában és az elemiben nem kell szexuális nevelés órát tartani, hanem akkor lehet ezt a nevelést biztosítani, amikortól a gyerek nagyjából abba a korba érkezik, amikor a szexuális érdeklődése komolyabb. Nyilván, szülői engedéllyel” – válaszolta Szabó Ödön.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!