Csak szülői engedéllyel és csak nyolcadikban vehetnek részt a „szexuális nevelés” órákon a diákok

2022. június 21. – 16:37

frissítve

Csak szülői engedéllyel és csak nyolcadikban vehetnek részt a „szexuális nevelés” órákon a diákok
„Kiskorú volt az anyja 2021 első újszülöttjének” – Fotó: „Sex vs. gólya” Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint nyolcadik osztálytól az iskolában egészségügyi nevelésről szóló órákat kell tartani, ennek keretében zajlana a szexuális felvilágosítás a nemi betegségek és a serdülőkori terhesség megelőzése érdekében. Az elfogadott jogszabály szerint a diákok kizárólag a szülők hozzájárulásával vehetnek részt ezeken a tanórákon – tájékoztat az Agerpres. A témával korábban itt foglalkoztunk bővebben.

A tervezet elfogadását 224 képviselő támogatta, egy szavazott ellene, 49-en tartózkodtak, a testület tehát részben elfogadta Klaus Iohannis államfő igénylését az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló jogszabálytervezet átgondolására.

A parlament által eredetileg elfogadott törvény még úgy fogalmazott, hogy „az életre felkészítő oktatásban” kell részesíteni a tanulókat, amelynek része kell hogy legyen az „egészségügyi nevelés” is. Klaus Iohannis részben e megfogalmazás miatt küldte vissza a jogszabályt a parlamentnek.

A képviselők átfogalmazták a szöveget, amely módosított formájában előírja, hogy nyolcadik osztálytól szülői hozzájárulással rendszeresen kell tartani egészségügyi nevelésről szóló órákat az iskolákban a nemi betegségek és a serdülőkori terhesség megelőzése érdekében.

Az RMDSZ frakcióból 15-en vettek részt a szavazáson, Csép Éva Andrea tartózkodott, 14-en igennel szavaztak.

Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusától azt kérdeztük meg, miért támogatta a módosítást.

“Nagyon világos az én álláspontom: ötgyerekes apaként azt gondolom, hogy az óvodában és az elemiben nem kell szexuális nevelés órát tartani, hanem akkor lehet ezt a nevelést biztosítani, amikortól a gyerek nagyjából abba a korba érkezik, amikor a szexuális érdeklődése komolyabb. Nyilván, szülői engedéllyel” – válaszolta Szabó Ödön.

Arra a kérdésünkre, hogy miért tartja jónak azt, hogy csak szülői beleegyezéssel vehessenek részt a nyolcadikosok a szexuális nevelést is magába foglaló órákon, a képviselő úgy nyilatkozott: “Nem az államnak van gyereke, hanem nekem – mondta, majd hozzátett, éppen ezért a felelősség is a szülőt terheli. “Ha önnek is lesz gyereke, majd ön fog felelni a gyerekéért. Én azt gondolom, hogy a szülők többsége komolyan gondolja ezt a felelősséget, én magam is így gondolom, ezért nyilván a gyerekeim számára a legjobb nevelést szeretném biztosítani. Ebből szempontból azt gondolom, hogy a jelenlegi szabályozás egy jobb szabályozás, mint az előbbi” – mondta Szabó, kifejtve, hogy a tervezet több témát is lefed, nagyon sok olyan cikkelye van, ami a gyermekvédelmi kérdésekről szól.

Hozzátette, helyesnek tartja a szülők beleegyezésének kérését olyan témákban, amelyek lelkiismereti kérdéseket is jelenthetnek egy vallásos embernél.

Kérdésünkre, hogy ő maga engedélyezné vagy sem, hogy a gyerekei részt vegyenek a felvilágosító órákon, Szabó Ödön azt mondta, erről annak alapján döntene, hogy ki és milyen szakember végzi a tájékoztatást. “Ha ez a szakember genderkérdést nem vet fel és valóban a szexuális felvilágosítást végez, akkor igen” – válaszolta a képviselő.

Csép Éva Andrea: a tartózkodásom oka, hogy szükség volt a gyermekjogvédelmi törvények módosítására, viszont nem tudok egyetérteni a szexuális felvilágosítást érintő részekkel

Az RMDSZ képviselőház szociális és munkaügyi bizottságának alelnöke már korábban is nyilatkozott lapunknak a témában, ahol kifejtette, a szóban forgó gyermekjogvédelmi törvény módosítása az állami gondozásban lévő gyerekek számára fontos intézkedéseket tartalmazott, de miután az államelnök visszaküldte a parlamentnek újragondolásra, olyan részek is bekerültek az oktatást érintő részekbe, amelyek egyáltalán nem a fennálló problémákra fókuszálnak.

Csép szerint a gyermekjogvédelmi törvény három éve áll a fiókban a szexuális nevelést érintő viták miatt, pedig a rendszerben dolgozók szempontjából már sürgőssé vált az elfogadása. “Romániában sajnos még nem elfogadott az, hogy nyilvánosan, tisztán és őszintén beszéljünk arról, ami körülöttünk van, így évekig húzódott a jelentés megírása” – mondta.

A képviselő kifejtette, a jelenlegi jogszabály most is engedélyezi, hogy a szülők beleegyezésével az osztályfőnök szakértőket hívjon be az órára, így gyakorlatilag semmit nem értek el, mi több, a mai szavazattal még szigorítottak is feltételeken, hiszen bekerült a kitétel, hogy csak nyolcadik osztálytól kezdődően lehetséges a szexuális felvilágosítás.

“Úgy gondolom, hogy amíg első helyen állunk a leányanyák számában Európa-szinten, vagy ameddig rengeteg agresszív cselekedet következik be a fiatalok között, sok lány szexuális zaklatás áldozata, (...) akkor nem csak a szülők felelősségéről van szó, hanem az iskola közbenjárásáról is” – véli Csép. Ennek megerősítéseként mondta, Romániában sajnos sok szülő nem követi gyerekeik iskolai teljesítményét és épp az ő esetükben a felvilágosítás is kimarad.

“Persze azok a szülők, akik felelősségteljesen vesznek részt a gyerekek fejlődésében, azoknak minden joguk megvan arra, hogy ne engedjék be ezekre a felvilágosító órákra” – tette hozzá Csép.

“Amikor a szülők mondják, hogy a gyerekek nem néznek pornót…hát ne haragudjanak meg, de úgy gondolom, hogy ebből a tekintetből nem dughatjuk a fejünket a homokba. Ha nem is a saját készülékükön nézik, akkor az osztálytársak vagy a barátok telefonján szinte biztosan” – mondta a képviselő. Szerinte itt felmerül egy újabb szülőkkel kapcsolatos kérdés is, például, hogy be tudják állítani a biztonságos internetelérhetőséget a számítógépen és a telefonon, avagy sem. “Pont emiatt, több síkon kellene erősíteni és védeni ezeket a gyerekeket, a fiainkat és a lányainkat egyaránt” – válaszolta megkeresésünkre Csép Éva Andrea.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!