Csak szülői engedéllyel és csak nyolcadikban vehetnek részt a „szexuális nevelés” órákon a diákok

2022. június 21. – 16:37

frissítve

Csak szülői engedéllyel és csak nyolcadikban vehetnek részt a „szexuális nevelés” órákon a diákok
„Kiskorú volt az anyja 2021 első újszülöttjének” – Fotó: „Sex vs. gólya” Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint nyolcadik osztálytól az iskolában egészségügyi nevelésről szóló órákat kell tartani, ennek keretében zajlana a szexuális felvilágosítás a nemi betegségek és a serdülőkori terhesség megelőzése érdekében. Az elfogadott jogszabály szerint a diákok kizárólag a szülők hozzájárulásával vehetnek részt ezeken a tanórákon – tájékoztat az Agerpres. A témával korábban itt foglalkoztunk bővebben.

A tervezet elfogadását 224 képviselő támogatta, egy szavazott ellene, 49-en tartózkodtak, a testület tehát részben elfogadta Klaus Iohannis államfő igénylését az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló jogszabálytervezet átgondolására.

A parlament által eredetileg elfogadott törvény még úgy fogalmazott, hogy „az életre felkészítő oktatásban” kell részesíteni a tanulókat, amelynek része kell hogy legyen az „egészségügyi nevelés” is. Klaus Iohannis részben e megfogalmazás miatt küldte vissza a jogszabályt a parlamentnek.

A képviselők átfogalmazták a szöveget, amely módosított formájában előírja, hogy nyolcadik osztálytól szülői hozzájárulással rendszeresen kell tartani egészségügyi nevelésről szóló órákat az iskolákban a nemi betegségek és a serdülőkori terhesség megelőzése érdekében.

Az RMDSZ frakcióból 15-en vettek részt a szavazáson, Csép Éva Andrea tartózkodott, 14-en igennel szavaztak.

Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusától azt kérdeztük meg, miért támogatta a módosítást.

“Nagyon világos az én álláspontom: ötgyerekes apaként azt gondolom, hogy az óvodában és az elemiben nem kell szexuális nevelés órát tartani, hanem akkor lehet ezt a nevelést biztosítani, amikortól a gyerek nagyjából abba a korba érkezik, amikor a szexuális érdeklődése komolyabb. Nyilván, szülői engedéllyel” – válaszolta Szabó Ödön.

Arra a kérdésünkre, hogy miért tartja jónak azt, hogy csak szülői beleegyezéssel vehessenek részt a nyolcadikosok a szexuális nevelést is magába foglaló órákon, a képviselő úgy nyilatkozott: “Nem az államnak van gyereke, hanem nekem – mondta, majd hozzátett, éppen ezért a felelősség is a szülőt terheli. “Ha önnek is lesz gyereke, majd ön fog felelni a gyerekéért. Én azt gondolom, hogy a szülők többsége komolyan gondolja ezt a felelősséget, én magam is így gondolom, ezért nyilván a gyerekeim számára a legjobb nevelést szeretném biztosítani. Ebből szempontból azt gondolom, hogy a jelenlegi szabályozás egy jobb szabályozás, mint az előbbi” – mondta Szabó, kifejtve, hogy a tervezet több témát is lefed, nagyon sok olyan cikkelye van, ami a gyermekvédelmi kérdésekről szól.

Hozzátette, helyesnek tartja a szülők beleegyezésének kérését olyan témákban, amelyek lelkiismereti kérdéseket is jelenthetnek egy vallásos embernél.

Kérdésünkre, hogy ő maga engedélyezné vagy sem, hogy a gyerekei részt vegyenek a felvilágosító órákon, Szabó Ödön azt mondta, erről annak alapján döntene, hogy ki és milyen szakember végzi a tájékoztatást. “Ha ez a szakember genderkérdést nem vet fel és valóban a szexuális felvilágosítást végez, akkor igen” – válaszolta a képviselő.

Csép Éva Andrea: a tartózkodásom oka, hogy szükség volt a gyermekjogvédelmi törvények módosítására, viszont nem tudok egyetérteni a szexuális felvilágosítást érintő részekkel

Az RMDSZ képviselőház szociális és munkaügyi bizottságának alelnöke már korábban is nyilatkozott lapunknak a témában, ahol kifejtette, a szóban forgó gyermekjogvédelmi törvény módosítása az állami gondozásban lévő gyerekek számára fontos intézkedéseket tartalmazott, de miután az államelnök visszaküldte a parlamentnek újragondolásra, olyan részek is bekerültek az oktatást érintő részekbe, amelyek egyáltalán nem a fennálló problémákra fókuszálnak.

Csép szerint a gyermekjogvédelmi törvény három éve áll a fiókban a szexuális nevelést érintő viták miatt, pedig a rendszerben dolgozók szempontjából már sürgőssé vált az elfogadása. “Romániában sajnos még nem elfogadott az, hogy nyilvánosan, tisztán és őszintén beszéljünk arról, ami körülöttünk van, így évekig húzódott a jelentés megírása” – mondta.

A képviselő kifejtette, a jelenlegi jogszabály most is engedélyezi, hogy a szülők beleegyezésével az osztályfőnök szakértőket hívjon be az órára, így gyakorlatilag semmit nem értek el, mi több, a mai szavazattal még szigorítottak is feltételeken, hiszen bekerült a kitétel, hogy csak nyolcadik osztálytól kezdődően lehetséges a szexuális felvilágosítás.

“Úgy gondolom, hogy amíg első helyen állunk a leányanyák számában Európa-szinten, vagy ameddig rengeteg agresszív cselekedet következik be a fiatalok között, sok lány szexuális zaklatás áldozata, (...) akkor nem csak a szülők felelősségéről van szó, hanem az iskola közbenjárásáról is” – véli Csép. Ennek megerősítéseként mondta, Romániában sajnos sok szülő nem követi gyerekeik iskolai teljesítményét és épp az ő esetükben a felvilágosítás is kimarad.

“Persze azok a szülők, akik felelősségteljesen vesznek részt a gyerekek fejlődésében, azoknak minden joguk megvan arra, hogy ne engedjék be ezekre a felvilágosító órákra” – tette hozzá Csép.

“Amikor a szülők mondják, hogy a gyerekek nem néznek pornót…hát ne haragudjanak meg, de úgy gondolom, hogy ebből a tekintetből nem dughatjuk a fejünket a homokba. Ha nem is a saját készülékükön nézik, akkor az osztálytársak vagy a barátok telefonján szinte biztosan” – mondta a képviselő. Szerinte itt felmerül egy újabb szülőkkel kapcsolatos kérdés is, például, hogy be tudják állítani a biztonságos internetelérhetőséget a számítógépen és a telefonon, avagy sem. “Pont emiatt, több síkon kellene erősíteni és védeni ezeket a gyerekeket, a fiainkat és a lányainkat egyaránt” – válaszolta megkeresésünkre Csép Éva Andrea.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!