Frissítve: Benyújtotta az USR Sorin Cîmpeanu ellen az egyszerű indítványt

2022. június 14. – 14:55

frissítve

Frissítve: Benyújtotta az USR Sorin Cîmpeanu ellen az egyszerű indítványt
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) benyújtotta szerdán a képviselőházhoz a Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elleni egyszerű indítványt.

A dokumentumnak a Miniszter. Katasztrófa. Jövő nélküli oktatás címet adták.

Az alsóház házbizottságának döntése értelmében az indítványt hétfőn vitatják meg, és jövő szerdán szavaz róla a plénum.

Az eredeti hír: Egyszerű indítványt nyújt be az USR Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter ellen – az alakulat országos bürójának keddi döntését Cătălin Drulă ügyvivő elnök jelentette be.

Az USR a tárcavezetőt tartja felelősnek amiatt, hogy több mint 40 ezer diák nem iratkozott fel az érettségire, illetve hogy nőtt az iskolaelhagyók aránya.

Felróják neki továbbá, hogy nem terjesztette ki a Meleg ételt az iskolákban, illetve az Iskola az iskola után programot, hogy „csak vonogatja a vállát”, amikor a PISA-tesztek eredményeiről kérdezik, és „a plágiumot védi ahelyett, hogy az akadémiai integritás őre lenne”.

Az USR közleménye értelmében Sorin Cîmpeanu mandátuma alatt a bruttó hazai termék (GDP) mindössze 2,28 százalékát fordították az oktatásra, „ami az egyik legkisebb arány az elmúlt 30 évben, és messze elmarad a 6 százalékos céltól”.

„A minisztert azonban ez nem zavarja, mert túlságosan lefoglalják az egyik napról a másikra bejelentett, a tanulók kiértékelésének módját érintő változtatások, amelyekről előzetes egyeztetések nélkül és az érintettek véleményének mellőzésével születik döntés” – fogalmaznak.

Az USR azt is felrója a miniszternek, hogy bár már a Victor Ponta vezette kormány idejéből, 2014-től beszél az új tanügyi törvényről, „a jelek szerint” mélyreható változtatásokra továbbra sem lehet számítani a részéről, valójában nem áll szándékában depolitizálni a rendszert.

Mint írtuk, egyre nőtt azoknak a középiskolát végzett diákoknak a száma, akik az utóbbi három évben nem iratkoztak be az érettségire, idén több mint 40 ezer diák meg sem próbálkozik átmenni a vizsgán. Az Eudpedu szerint sokszor saját tanáraik beszélik le a diákokat a beiratkozásról, ugyanis azokban az oktatási egységekben, ahol egyetlen diák sem megy át az érettségin, már nem indítható cikluskezdő osztály, ami előbb a tanárok óraszámának csökkenéséhez, majd az iskola hosszabb-rövidebb időn belül megszűnéséhez vezetne. Viszont az érettségizésről eltanácsolt diákok nem számítanak bukott diákoknak, így az iskola számára következmények nélkül marad a gyenge teljesítmény.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!