Egyre több diák nem érettségizik az oktatási törvény egyik kiskapuját kihasználó iskolák miatt

2022. június 8. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nőtt azoknak a középiskolát végzett diákoknak a száma, akik az utóbbi három évben nem iratkoztak be az érettségire, idén több mint 40 ezer diák meg sem próbálkozik átmenni a vizsgán. Az Eudpedu szerint sokszor saját tanáraik beszélik le a diákokat a beiratkozásról, ugyanis azokban az oktatási egységekben, ahol egyetlen diák sem megy át az érettségin, már nem indítható cikluskezdő osztály, ami előbb a tanárok óraszámának csökkenéséhez, majd az iskola hosszabb-rövidebb időn belül megszűnéséhez vezetne. Viszont az érettségizésről eltanácsolt diákok nem számítanak bukott diákoknak, így az iskola számára következmények nélkül marad a gyenge teljesítmény.

Az Edupedu arra hívja fel a figyelmet, hogy míg az oktatási törvény rendelkezését megkerülő tanárok és iskolaigazgatók óraszáma és állása biztosított, addig a diákjaik tudásáról, készségeiről semmiféle statisztika nem készül, az iskola pedig tovább működik úgy, hogy négy vagy öt év után diploma nélküli fiatalokat ereszt szélnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!