Egyre több diák nem érettségizik az oktatási törvény egyik kiskapuját kihasználó iskolák miatt

2022. június 8. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nőtt azoknak a középiskolát végzett diákoknak a száma, akik az utóbbi három évben nem iratkoztak be az érettségire, idén több mint 40 ezer diák meg sem próbálkozik átmenni a vizsgán. Az Eudpedu szerint sokszor saját tanáraik beszélik le a diákokat a beiratkozásról, ugyanis azokban az oktatási egységekben, ahol egyetlen diák sem megy át az érettségin, már nem indítható cikluskezdő osztály, ami előbb a tanárok óraszámának csökkenéséhez, majd az iskola hosszabb-rövidebb időn belül megszűnéséhez vezetne. Viszont az érettségizésről eltanácsolt diákok nem számítanak bukott diákoknak, így az iskola számára következmények nélkül marad a gyenge teljesítmény.

Az Edupedu arra hívja fel a figyelmet, hogy míg az oktatási törvény rendelkezését megkerülő tanárok és iskolaigazgatók óraszáma és állása biztosított, addig a diákjaik tudásáról, készségeiről semmiféle statisztika nem készül, az iskola pedig tovább működik úgy, hogy négy vagy öt év után diploma nélküli fiatalokat ereszt szélnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!