Simion: az AUR parlamenti képviselői Úzvölgyében ünneplik a hősök napját

2022. május 31. – 15:04

Simion: az AUR parlamenti képviselői Úzvölgyében ünneplik a hősök napját
Fotó: George Simion Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az AUR parlamenti képviselői Úzvölgyében ünneplik a hősök napját – jelentette be kedden George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke.

„Csütörtökön 17 órától Úzvölgyében leszünk, ahol az RMDSZ nyomásgyakorlása miatt fennáll a veszély, hogy a nemzetközi katonai temetőben lebontják a román hősök keresztjeit. Azokról a keresztekről van szó, amelyekre a sovének 2019 májusában szemeteszsákokat tettek, hogy etnikai feszültséget gerjesszenek, és ezeket a napokban ismét felszították” – mondta Simion.

Dan Tanasă képviselő ugyanakkor felhívást intézett „minden románhoz”, hogy június másodikán vegyen részt az úzvölgyi megemlékezésen. „Sajnos van egy bírósági ítélet is, amely alapján a román hősök keresztjeit el akarják távolítani a temetőből. Mi ez ellen vehemensen tiltakozunk, elfogadhatatlannak tartjuk” – jelentette ki Tanasă, aki a hatóságokat is felszólította, hogy 'ne kezeljék közömbösséggel' a hősök napját, hanem szervezzenek ünnepségeket, amelyekkel leróják kegyeletüket a román nép hőseinek emléke előtt.

Előzőleg a szélsőséges nézeteiről ismert Mihai S. Tîrnoveanu, a Calea Neamului Egyesület elnöke is több posztot szentelt a tervezett rendezvénynek, mondván, hogy „ünnepi megemlékezésre” várja a románokat az úzvölgyi temetőbe.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!