Ismét Úzvölgyébe készül a Calea Neamului június 2-án

2022. május 30. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mihai S. Tîrnoveanu, a szélsőséges nézeteiről ismert Calea Neamului Egyesület elnöke a szervezet és a saját közösségi oldalán is közzétette a felhívást, hogy a hősök napja alkalmából, június 2-án, csütörtökön 17 órára egy „ünnepi megemlékezésre” várja a románokat az úzvölgyi temetőbe.

Tîrnoveanu a Facebook-oldalán több posztot is szentelt a tervezett rendezvénynek, egy lelkesítő videót is közzétett, amelyben a temetőből jelentkezik be, és kifejti, hogy meg kell védeniük az oda kihelyezett román kereszteket és emlékművet, amelyek ledöntésre vannak ítélve.

A Bákó megyei törvényszék idén februárban kimondott ítéletében ugyanis érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelen építmények lebontását rendelte el. Az ítélet következménye volt annak a 2021 őszén a Bákói Ítélőtábla által jogerőre emelt döntésnek, amely szerint az úzvölgyi haditemető nem tartozik a Bákó megyei Dormánfalva közvagyonába.

Tîrnoveanu videójában is elhangzik, hogy a kereszteket és az emlékművet illegális építményeknek tekinti a bíróság, amelyeket egy egyenlőre elsőfokú döntés által ledöntésre ítéltek – ezért kell most őket megvédeni.

Ugyancsak a megemlékezésen való részvételre mozgósító felhívás került ki George Simion, az AUR társelnökének a Facebook-oldalára is, aki szintén Úzvölgyébe invitál „mindenkit”.

Úzvölgye egyébként közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvához esik közelebb. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!