A román válogatott másodedzője a Transtelexnek: a székelyhimnusz-balhé a szövetségen belülről robbanhatott ki

2022. május 11. – 18:37

A román válogatott másodedzője a Transtelexnek: a székelyhimnusz-balhé a szövetségen belülről robbanhatott ki
Fotó: Goga Attila Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Jégkorong Szövetség közelgő tisztújítása állhat annak a hátterében, hogy fellángoltak a nacionalista indulatok a hazai hokiválogatott Magyarország elleni világbajnoki mérkőzése után elhangzó székely himnusz miatt – jelentette ki a szerdán a Transtelexnek Goga Attila.

A román válogatott másodedzőjét azért kerestük meg, mert a román ellenzéki és kormánypárti politikusok, illetve a román sportsajtó egyaránt támadta az elmúlt napokban a csapat székelyföldi játékosait a vasárnap Ljubljanában történtek miatt. Többen a fejüket követelték, amiért a magyarok elleni meccs végén a szurkolókkal együtt énekelték a székely himnuszt. A Román Jégkorong Szövetség csütörtökön vizsgálja meg az ügyet, de elnöke, Alexandru Hălăucă máris szankciókat helyezett kilátásba.

Goga Attila szerint az indulatok felkorbácsolódásához az is hozzájárult, hogy amikor a sporteseményeken elhangzó himnuszra gondolnak, az embereknek a labdarúgás jut elsőként eszébe. Két fociválogatott mérkőzése előtt mindkét ország himnusza elhangzik, a jégkorong esetében viszont csak a meccs végén szólal meg a himnusz, és hivatalosan csak a nyertes válogatott himnuszát játsszák le. A szlovéniai mérkőzésen a magyar válogatott győzött, ezért hivatalosan csak Magyarország himnusza szólalt meg, a román nem – magyarázta portálunknak.

Ljubljanában az történt, hogy a mérkőzés után nem csak a magyar himnusz csendült fel, a szurkolók utána elénekelték a székely himnuszt is. Így történt ez a román válogatott korábbi három világbajnoki mérkőzése után is, hiszen a csapat legjava székelyföldi sportolókból áll, és velük tartó szurkolók nagy része is Hargita és Kovászna megyéből utazott ki Szlovéniába. „A magyar és a román válogatottban egyaránt játszanak erdélyiek, székelyek, akiknek a szurkolók tiszteletből el szokták énekelni a székely himnuszt is. Ez nem zavarta sem a szervezőket, sem pedig a válogatott tagjait, akik között román, szlovák, ukrán és orosz nemzetiségűek is vannak” – jelentette ki a másodedző.

Goga Attila úgy véli, hogy a mesterségesen felfújt botrány mögött a Román Jégkorong Szövetség közelgő tisztújítása állhat.

„Aki a hokihoz ért, az tudja, hogy Alexandru Hălăucă elnök vesztésre áll. Előre lehet látni, hogy neki és a csapatának kevés szavazata lesz. Ez az egész balhé pedig a szövetségen belülről robbanhatott ki, hogy mártírként állítsák be magukat, és azt mondhassák, hogy a román válogatott azért vesztette el a magyarok elleni meccset, mert a játékosok nem szívvel-lélekkel játszottak” – részletezte a másodedző.

A szakember szerint a válogatott tagjai mindent beleadtak Szlovéniában, hogy jól teljesítsenek a magyar csapat ellen, mivel ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokság volt a legmagasabb szint, amire az utóbbi időszakban eljutottak. Tették ezt annak ellenére is, hogy kényszerítve érzik magukat. „Meg van kötve a játékosok keze, ha nem jönnek a válogatottba játszani, akkor egy évre is eltilthatják őket” – tette hozzá Goga Attila. Szerinte a játékosoknak büszkéknek kellene lenniük, hogy bekerülnek a válogatottba, viszont a hokiszövetség nem motiválja őket. Sőt, kicsinyes módon visszakérték a vesztes meccsek után a világbajnokságra kapott zoknit, tréning nadrágot, amelyeket korábban a játékosoknak ígértek.

Egyes játékosok énekelték, mások csak hallgatták a himnuszt

A román válogatott egyik, név nélkül nyilatkozó tagja a Transtelexnek elmondta: a Magyarország elleni mérkőzés után a székelyföldi hokisok egy része énekelt, mások csak tiszteletteljesen álltak a jégen, amikor a szurkolók a magyar himnuszt követően a székelyt is elénekelték.

„Játékosként minden nemzet himnuszát tisztelettel végighallgatjuk, és kiállunk mellette ugyanúgy, ahogy a saját himnuszunkért is. Épp ezért nem is értem, miért kell problémát csinálni abból, hogy a román válogatott tagjai közül a székely himnuszt bárki is énekelte-e a magyar szurkolókkal együtt. Román-magyar kérdésben nem a játékosok okozzák a problémát, nem is a játékosok között alakult ki ebből konfliktus, de rajtunk csattanté. Egyesek ürügynek használták a székely himnuszt, hogy a sajtó figyelmét felkeltsék vele” – fejtette ki a sportoló.

Beszámolója szerinte a székely himnuszt nem ők, hanem a szurkolók kezdték el énekelni a Magyarország elleni mérkőzés után, és a játékosok döntése volt, hogy bekapcsolódnak-e az éneklésbe. „Így van ez a román játékosokkal is: van, aki énekli a román himnuszt, van, aki nem. Amúgy a székely himnusz elhangzása után az öltözőbe mentünk, és szó sem esett róla, mert senkinek sem okozott gondot. Hiszen nem a román csapattársak vagy más román nemzetiségűek ellen szólt. Sosem a vesztes csapat ellen szól, ahogy most sem” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!