Rendkívül aggasztónak tartják a pedagógusok, hogy működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola

2022. május 10. – 13:01

Rendkívül aggasztónak tartják a pedagógusok, hogy működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola
Fotó: Maros megye RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Elnöksége és teljes tagsága rendkívüli módon aggasztónak tartja, hogy a bukaresti Legfelsőbb Bíróság április 6-i ítéletében érvénytelenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum alapításáról szóló miniszteri rendeletet – írják közleményükben.

„A jogerőre emelt bírósági döntés ellentmond az Európai Unió Alapjogi Chartája 14. cikkelye rendelkezéseinek, amely előírja az oktatási intézmények demokratikus elvek figyelembevételével történő alapításának szabadságát, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak. Mindezek szellemében úgy gondoljuk, hogy az iskola alapításáról szóló rendelet tanév közben történő érvénytelenítésével helyrehozhatatlan hátrányos megkülönböztetés éri mindazon magyar pedagógusokat, tanítványaikat és azok családjait, akik jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum közösségét alkotják” – szögezték le.

Hozzátették, az utóbbi időben újra előtérbe került magyarellenes lépésekre emlékezteti őket, amelyek a romániai magyar nemzetközösség egészét érintik.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttérzéséről és feltétel nélküli támogatásáról biztosítja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum vezetőségét, pedagógusi és diákközösségét, illetve a római katolikus egyház képviselőit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!