A speciális nyugdíjak eltörléséhez újabb tervezetet nyújtott be az USR, a szocdemek azt mondják, nekik sose kellett különnyugdíj

2022. május 6. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Új törvénnyel próbálkoznának a speciális nyugdíjak eltörlésére a parlamentben: holtversenyben az USR és a PSD van, mindkét politikai alakulat az eltörlés mellett kardoskodik. A liberálisok kivárnak és óvatoskodnak, az RMDSZ nem mond semmit.

Újabb törvénytervezetet nyújtott be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére, miután csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó, 2021. február 17-én parlament által megszavazott jogszabályt – írja az Agerpres.

Amint megírtuk, az alkotmánybíróság csütörtökön többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt, amelyet 2021. február 17-én fogadott el a parlament.

Cristian Seidler, az USR képviselője kijelentette, hogy az alkotmánybíróság csütörtöki döntése egy valótlanságra alapul, éspedig arra az állításra, hogy a törvényt egy nap alatt fogadták el. Valójában nyolc nap telt el a tervezet benyújtása és annak elfogadása között – jelentette ki.

'Ismét benyújtjuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó tervezetet, hogy lássuk, parlamenti elfogadása után milyen újabb ürügyeket találnak majd az alkotmányellenessé nyilvánítására egyes alkotmánybírák, akik esetleg korábban parlamenti képviselők voltak, és így személyesen érintettek' – fogalmazott Seidler, aki kilátásba helyezte, hogy újabb és újabb törvénytervezeteket fognak benyújtani a különnyugdíjak eltörlésére, mindaddig, amíg 'az összes kifogás el nem fogy'.

Az USR által pénteken benyújtott tervezet nemcsak a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának jövőbeli felszámolását írja elő, hanem azt is leszögezi, hogy a jogszabály hatályba lépésének napjától kezdve többé nem folyósítják ezeket a nyugdíjakat.

A képviselő szerint a különnyugdíjak sértőek azon román állampolgárok számára, akik becsülettel dolgoztak és egy életen át fizették a nyugdíjjárulékot.

Az USR adatai szerint a különnyugdíjak évente körülbelül kétmilliárd eurójába kerülnek az államnak, és ha a helyi választott képviselőkre is kiterjesztik a jogosultak körét, akkor az összeg tovább fog emelkedni.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint nincs szükség arra, hogy újabb törvénytervezetet nyújtsanak be a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére,

hanem az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt törvényt kell újból megvizsgálni.

A Nemzeti Liberális Párt azt írja Facebook-oldalán, kiáll álláspontja mellett, miszerint a nyugdíjakat a hozzájárulás mértéke alapján kell kiszámolni. Érvelésük szerint azonban a törvényhozók különnyugdíját nem fogják visszaadni, mert az alkotmánybíróság csütörtöki döntésével nem állította vissza az alkotmányellenesnek nyilvánított törvény által hatályon kívül helyezett szöveget. 'A parlamentnek újra kell tárgyalnia a törvényt, és összhangba kell hoznia azt az alkotmánybíróság döntésével' – vélik a liberálisok.

A PNL ugyanakkor emlékeztet, hogy a különnyugdíjak eltörlésére szavazott, amikor 2021-ben erről a törvényről döntött a parlament.

A PSD sem ért egyet a különnyugdíjakkal

A Szociáldemokrata Párt is reagált arra, hogy az USR újabb törvény beiktatását kezdeményezte. Maga a párt elnöke írta, hogy nem ért egyet azzal, hogy az egykori parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíjban részesüljenek, ezért ők is benyújtsák a törvénymódosítást. Marcel Ciolacu PSD-elnök azt nyilatkozta, hogy egyetlen parlamenti mandátumát sem teljesítette végig, kifejezetten azért, hogy ne részesüljön ebben a juttatásban

Tény az, hogy miközben a kormány- és ellenzéki pártok egymással versenyeznek amiatt, hogy ki nem ért egyet a különnyugdíjakkal, ismét elkezdik folyósítani mintegy 800 érintettnek ezeket az összegeket, amelyek az állami költségvetés szempontjából mintegy kétmilliárd lejt jelentenek évente.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!