A speciális nyugdíjak eltörléséhez újabb tervezetet nyújtott be az USR, a szocdemek azt mondják, nekik sose kellett különnyugdíj

2022. május 6. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Új törvénnyel próbálkoznának a speciális nyugdíjak eltörlésére a parlamentben: holtversenyben az USR és a PSD van, mindkét politikai alakulat az eltörlés mellett kardoskodik. A liberálisok kivárnak és óvatoskodnak, az RMDSZ nem mond semmit.

Újabb törvénytervezetet nyújtott be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére, miután csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó, 2021. február 17-én parlament által megszavazott jogszabályt – írja az Agerpres.

Amint megírtuk, az alkotmánybíróság csütörtökön többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt, amelyet 2021. február 17-én fogadott el a parlament.

Cristian Seidler, az USR képviselője kijelentette, hogy az alkotmánybíróság csütörtöki döntése egy valótlanságra alapul, éspedig arra az állításra, hogy a törvényt egy nap alatt fogadták el. Valójában nyolc nap telt el a tervezet benyújtása és annak elfogadása között – jelentette ki.

'Ismét benyújtjuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó tervezetet, hogy lássuk, parlamenti elfogadása után milyen újabb ürügyeket találnak majd az alkotmányellenessé nyilvánítására egyes alkotmánybírák, akik esetleg korábban parlamenti képviselők voltak, és így személyesen érintettek' – fogalmazott Seidler, aki kilátásba helyezte, hogy újabb és újabb törvénytervezeteket fognak benyújtani a különnyugdíjak eltörlésére, mindaddig, amíg 'az összes kifogás el nem fogy'.

Az USR által pénteken benyújtott tervezet nemcsak a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának jövőbeli felszámolását írja elő, hanem azt is leszögezi, hogy a jogszabály hatályba lépésének napjától kezdve többé nem folyósítják ezeket a nyugdíjakat.

A képviselő szerint a különnyugdíjak sértőek azon román állampolgárok számára, akik becsülettel dolgoztak és egy életen át fizették a nyugdíjjárulékot.

Az USR adatai szerint a különnyugdíjak évente körülbelül kétmilliárd eurójába kerülnek az államnak, és ha a helyi választott képviselőkre is kiterjesztik a jogosultak körét, akkor az összeg tovább fog emelkedni.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint nincs szükség arra, hogy újabb törvénytervezetet nyújtsanak be a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére,

hanem az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt törvényt kell újból megvizsgálni.

A Nemzeti Liberális Párt azt írja Facebook-oldalán, kiáll álláspontja mellett, miszerint a nyugdíjakat a hozzájárulás mértéke alapján kell kiszámolni. Érvelésük szerint azonban a törvényhozók különnyugdíját nem fogják visszaadni, mert az alkotmánybíróság csütörtöki döntésével nem állította vissza az alkotmányellenesnek nyilvánított törvény által hatályon kívül helyezett szöveget. 'A parlamentnek újra kell tárgyalnia a törvényt, és összhangba kell hoznia azt az alkotmánybíróság döntésével' – vélik a liberálisok.

A PNL ugyanakkor emlékeztet, hogy a különnyugdíjak eltörlésére szavazott, amikor 2021-ben erről a törvényről döntött a parlament.

A PSD sem ért egyet a különnyugdíjakkal

A Szociáldemokrata Párt is reagált arra, hogy az USR újabb törvény beiktatását kezdeményezte. Maga a párt elnöke írta, hogy nem ért egyet azzal, hogy az egykori parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíjban részesüljenek, ezért ők is benyújtsák a törvénymódosítást. Marcel Ciolacu PSD-elnök azt nyilatkozta, hogy egyetlen parlamenti mandátumát sem teljesítette végig, kifejezetten azért, hogy ne részesüljön ebben a juttatásban

Tény az, hogy miközben a kormány- és ellenzéki pártok egymással versenyeznek amiatt, hogy ki nem ért egyet a különnyugdíjakkal, ismét elkezdik folyósítani mintegy 800 érintettnek ezeket az összegeket, amelyek az állami költségvetés szempontjából mintegy kétmilliárd lejt jelentenek évente.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!