Alkotmányellenes a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény

2022. május 5. – 15:44

frissítve

Alkotmányellenes a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény
Forrás: a képviselőház Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdán az alkotmányíróság a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt – számolt be a taláros testületből származó információkra hivatkozva a román sajtó.

A parlamentben tavaly februárban megszavazott jogszabályt elfogadása után több mint hetven honatya támadta meg a közigazgatási bíróságon, alkotmányossági kifogásra hivatkozva. A törvény mintegy 820 képviselőt és szenátort fosztott meg a különnyugdíjuktól, ők most 15 hónapra visszamenőleg megkaphatják a járandóságukat – írja a Hotnews.

A portál információi szerint az alkotmánybíróság formai okokból nyilvánította alkotmányellenesnek a jogszabályt. A taláros testület azt kifogásolta, hogy a tervezetet a házszabályok követelményeit megszegve tárgyalta sürgősségi eljárással annak idején parlament. A Hotnews emlékeztet: az alkotmánybíróság két tagja, Valer Dorneanu és Marian Enache volt parlamenti képviselőként korábban szintén különnyugdíjban részesült.

A törvényhozók 2015-ben szavazták meg, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után megbízatási idejükkel arányos juttatást kérhessenek a parlamenttől, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum (vagyis 12 év) parlamenti tevékenység felett már nem növekszik: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 12 ezer lej lehet.

A képviselők és a szenátorok 2020-ban már egyszer megszavazták az összes különnyugdíj eltörlését, de a jogszabály elbukott az alkotmánybíróságon. A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt meghaladó részére, de 2020 decemberében ennek kihirdetését is megakadályozta az alkotmánybíróság.

Az RMDSZ tavaly nem vett részt a szavazáson

A parlament tavaly a Szociáldemokrata Párt (PSD) tervezetét fogadta el. Az RMDSZ-frakció nem vett részt a szavazáson. Turos Loránd frakcióvezető arra hivatkozott: „olcsó populizmusnak és demagógiának” tartják a román pártok eljárását, ugyanis a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlése nem oldja meg más kategóriák speciális juttatásainak több éve tartó problémáját.

A politikus emlékeztetett, hogy a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja mindössze 1,38 százaléka a különnyugdíjakra havonta költött összegeknek, amelyeknek a 74,09 százalékát a bírák és ügyészek speciális juttatásai teszik ki. Az RMDSZ az összes speciális nyugdíj egyidejű eltörlését szorgalmazza – jelentette ki.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy újabb törvénytervezetet terjeszt majd a parlament elé a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről

Az USR szerint a taláros testület döntése „arculcsapás mindazok számára, akik egy életen át becsületesen dolgoztak és hozzájárultak a nyugdíjalaphoz, most mégis alig tudnak egyik napról a másikra megélni”.

„Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon és még nagyon sokan mások visszanyerik ezt a tisztességtelen kiváltságot az alkotmánybírák jóvoltából, akik közül többen maguk is különnyugdíj kedvezményezettjei” – fogalmaz közleményében az alakulat.

Az USR ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă rámutatott, pártja nem adja fel a különnyugdíjak elleni harcot, Cristian Seidler képviselő pedig bejelentette, hogy újabb jogszabálytervezetet fognak benyújtani a parlamentbe „úgy, hogy a CCR ne tudja alkotmányellenesnek nyilvánítani azt”.

A közleményben megjegyzik, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíjának sorsáról döntő alkotmánybírák között egykori törvényhozók is vannak: Valer Dorneanu, Marian Enache és Varga Attila.

Az alakulat rámutat, várják a CCR döntésének indoklását, hogy kiderüljön, miért ítélték alkotmányellenesnek a törvényt, amelyet parlamenti elfogadásakor a Nép Ügyvédje is megvizsgált, és nem találta alaptörvénybe ütközőnek.

„Addig is azonban egy dolog biztos: a törvényhozók különnyugdíja ismét havi több mint 1 millió eurós lyukat üt az állami költségvetésen. A nyugdíjba vonult volt parlamenti képviselők és szenátorok ismét havi 5-6 ezer lejben részesülnek alig néhány évnyi mandátumért. Azok, akiknek több mandátumuk is volt, havi 14-15 ezer lejt kapnak. Mindeközben Romániában az átlagnyugdíj mindössze 1800 lej” – áll az USR közleményében.

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt egy nap alatt fogadta el a parlament, minden határidőt figyelmen kívül hagyva – közölte csütörtökön az alkotmánybíróság

A CCR közleményében megerősítette, hogy többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt.

A tájékoztatásban rámutattak, az alkotmány lehetővé teszi a parlament számára, hogy a kormány kérésére vagy saját kezdeményezésből sürgősségi eljárással – azaz a határidők lerövidítésével, a jogalkotási folyamat felgyorsításával – fogadjon el törvényeket. Ám a vizsgált jogszabályt nem sürgősségi, hanem általános eljárással fogadta el a parlament, mindössze egy nap alatt, minden határidőt figyelmen kívül hagyva, ami a törvényhozási procedúra egészének megsértését jelenti.

Az alkotmánybírák szerint a parlamenti vita megkerülése vagy korlátozása az időkeret indokolatlan lerövidítésével, az erre vonatkozó alkotmányos rendelkezések megszegésével, „az állam egyik alapvető értékének, nevezetesen demokratikus jellegének megsértését jelenti”.

A parlament plénuma 2021. február 17-én fogadta el a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvényt. Akkor 357 törvényhozó támogatta szavazatával a törvénymódosító javaslatot, 30-an nem voksoltak.

Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

A Jobboldal Ereje párt elnöke, Ludovic Orban csütörtökön bejelentette, hogy egy új törvénytervezetet nyújtanak be jövő héten a parlamentbe a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről.

„Lássuk, mit tesznek majd a kormánykoalíciót alkotó pártok, amelyek többséget alkotnak, és az alkotmánybíróságot is ellenőrzés alatt tartják. Oda fogunk figyelni, hogy ne merüljenek fel olyan eljárásbeli kifogások, amelyek alapján alkotmányellenesnek nyilváníthatnák a törvényt” – írta egy Facebook-bejegyzésben Orban.

Csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt. A taláros testület közleményében rámutatott, az alkotmány lehetővé teszi a parlament számára, hogy a kormány kérésére vagy saját kezdeményezésből sürgősségi eljárással – azaz a határidők lerövidítésével, a jogalkotási folyamat felgyorsításával – fogadjon el törvényeket, ám a vizsgált jogszabályt nem sürgősségi, hanem általános eljárással fogadták el, mindössze egy nap alatt, minden határidőt figyelmen kívül hagyva, ami a törvényhozási procedúra egészének megsértését jelenti.

Az alkotmánybírák szerint a parlamenti vita megkerülése vagy korlátozása az időkeret indokolatlan lerövidítésével, az erre vonatkozó alkotmányos rendelkezések megszegésével, „az állam egyik alapvető értékének, nevezetesen demokratikus jellegének megsértését jelenti”.

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló jogszabályt 2021. február 17-én fogadta el a parlament 357 támogató szavazattal, 30-an nem voksoltak. Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!