Alkotmányellenes a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény

2022. május 5. – 15:44

frissítve

Alkotmányellenes a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény
Forrás: a képviselőház Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdán az alkotmányíróság a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt – számolt be a taláros testületből származó információkra hivatkozva a román sajtó.

A parlamentben tavaly februárban megszavazott jogszabályt elfogadása után több mint hetven honatya támadta meg a közigazgatási bíróságon, alkotmányossági kifogásra hivatkozva. A törvény mintegy 820 képviselőt és szenátort fosztott meg a különnyugdíjuktól, ők most 15 hónapra visszamenőleg megkaphatják a járandóságukat – írja a Hotnews.

A portál információi szerint az alkotmánybíróság formai okokból nyilvánította alkotmányellenesnek a jogszabályt. A taláros testület azt kifogásolta, hogy a tervezetet a házszabályok követelményeit megszegve tárgyalta sürgősségi eljárással annak idején parlament. A Hotnews emlékeztet: az alkotmánybíróság két tagja, Valer Dorneanu és Marian Enache volt parlamenti képviselőként korábban szintén különnyugdíjban részesült.

A törvényhozók 2015-ben szavazták meg, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után megbízatási idejükkel arányos juttatást kérhessenek a parlamenttől, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum (vagyis 12 év) parlamenti tevékenység felett már nem növekszik: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 12 ezer lej lehet.

A képviselők és a szenátorok 2020-ban már egyszer megszavazták az összes különnyugdíj eltörlését, de a jogszabály elbukott az alkotmánybíróságon. A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt meghaladó részére, de 2020 decemberében ennek kihirdetését is megakadályozta az alkotmánybíróság.

Az RMDSZ tavaly nem vett részt a szavazáson

A parlament tavaly a Szociáldemokrata Párt (PSD) tervezetét fogadta el. Az RMDSZ-frakció nem vett részt a szavazáson. Turos Loránd frakcióvezető arra hivatkozott: „olcsó populizmusnak és demagógiának” tartják a román pártok eljárását, ugyanis a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlése nem oldja meg más kategóriák speciális juttatásainak több éve tartó problémáját.

A politikus emlékeztetett, hogy a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja mindössze 1,38 százaléka a különnyugdíjakra havonta költött összegeknek, amelyeknek a 74,09 százalékát a bírák és ügyészek speciális juttatásai teszik ki. Az RMDSZ az összes speciális nyugdíj egyidejű eltörlését szorgalmazza – jelentette ki.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy újabb törvénytervezetet terjeszt majd a parlament elé a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről

Az USR szerint a taláros testület döntése „arculcsapás mindazok számára, akik egy életen át becsületesen dolgoztak és hozzájárultak a nyugdíjalaphoz, most mégis alig tudnak egyik napról a másikra megélni”.

„Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon és még nagyon sokan mások visszanyerik ezt a tisztességtelen kiváltságot az alkotmánybírák jóvoltából, akik közül többen maguk is különnyugdíj kedvezményezettjei” – fogalmaz közleményében az alakulat.

Az USR ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă rámutatott, pártja nem adja fel a különnyugdíjak elleni harcot, Cristian Seidler képviselő pedig bejelentette, hogy újabb jogszabálytervezetet fognak benyújtani a parlamentbe „úgy, hogy a CCR ne tudja alkotmányellenesnek nyilvánítani azt”.

A közleményben megjegyzik, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíjának sorsáról döntő alkotmánybírák között egykori törvényhozók is vannak: Valer Dorneanu, Marian Enache és Varga Attila.

Az alakulat rámutat, várják a CCR döntésének indoklását, hogy kiderüljön, miért ítélték alkotmányellenesnek a törvényt, amelyet parlamenti elfogadásakor a Nép Ügyvédje is megvizsgált, és nem találta alaptörvénybe ütközőnek.

„Addig is azonban egy dolog biztos: a törvényhozók különnyugdíja ismét havi több mint 1 millió eurós lyukat üt az állami költségvetésen. A nyugdíjba vonult volt parlamenti képviselők és szenátorok ismét havi 5-6 ezer lejben részesülnek alig néhány évnyi mandátumért. Azok, akiknek több mandátumuk is volt, havi 14-15 ezer lejt kapnak. Mindeközben Romániában az átlagnyugdíj mindössze 1800 lej” – áll az USR közleményében.

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt egy nap alatt fogadta el a parlament, minden határidőt figyelmen kívül hagyva – közölte csütörtökön az alkotmánybíróság

A CCR közleményében megerősítette, hogy többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt.

A tájékoztatásban rámutattak, az alkotmány lehetővé teszi a parlament számára, hogy a kormány kérésére vagy saját kezdeményezésből sürgősségi eljárással – azaz a határidők lerövidítésével, a jogalkotási folyamat felgyorsításával – fogadjon el törvényeket. Ám a vizsgált jogszabályt nem sürgősségi, hanem általános eljárással fogadta el a parlament, mindössze egy nap alatt, minden határidőt figyelmen kívül hagyva, ami a törvényhozási procedúra egészének megsértését jelenti.

Az alkotmánybírák szerint a parlamenti vita megkerülése vagy korlátozása az időkeret indokolatlan lerövidítésével, az erre vonatkozó alkotmányos rendelkezések megszegésével, „az állam egyik alapvető értékének, nevezetesen demokratikus jellegének megsértését jelenti”.

A parlament plénuma 2021. február 17-én fogadta el a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvényt. Akkor 357 törvényhozó támogatta szavazatával a törvénymódosító javaslatot, 30-an nem voksoltak.

Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

A Jobboldal Ereje párt elnöke, Ludovic Orban csütörtökön bejelentette, hogy egy új törvénytervezetet nyújtanak be jövő héten a parlamentbe a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről.

„Lássuk, mit tesznek majd a kormánykoalíciót alkotó pártok, amelyek többséget alkotnak, és az alkotmánybíróságot is ellenőrzés alatt tartják. Oda fogunk figyelni, hogy ne merüljenek fel olyan eljárásbeli kifogások, amelyek alapján alkotmányellenesnek nyilváníthatnák a törvényt” – írta egy Facebook-bejegyzésben Orban.

Csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt. A taláros testület közleményében rámutatott, az alkotmány lehetővé teszi a parlament számára, hogy a kormány kérésére vagy saját kezdeményezésből sürgősségi eljárással – azaz a határidők lerövidítésével, a jogalkotási folyamat felgyorsításával – fogadjon el törvényeket, ám a vizsgált jogszabályt nem sürgősségi, hanem általános eljárással fogadták el, mindössze egy nap alatt, minden határidőt figyelmen kívül hagyva, ami a törvényhozási procedúra egészének megsértését jelenti.

Az alkotmánybírák szerint a parlamenti vita megkerülése vagy korlátozása az időkeret indokolatlan lerövidítésével, az erre vonatkozó alkotmányos rendelkezések megszegésével, „az állam egyik alapvető értékének, nevezetesen demokratikus jellegének megsértését jelenti”.

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló jogszabályt 2021. február 17-én fogadta el a parlament 357 támogató szavazattal, 30-an nem voksoltak. Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!