Meleg víz nélkül maradtak a csíkszeredai arénában elszállásolt roma családok

2022. május 4. – 16:57

Meleg víz nélkül maradtak a csíkszeredai arénában elszállásolt roma családok
Fotó: Sándor Endre

Másolás

Vágólapra másolva

Átmenetelig meleg víz nélkül maradt az a 14 roma család, akiket a Somlyó 33 romatelep házainak leégését követően tavaly januárban a csíkszeredai Erős Zsolt Arénában szállásoltak el. Erről Csata Orsolya civil aktivista, újságíró értesítette a Transtelex szerkesztőségét. Elmondása szerint a sportcsarnokban élők péntek óta nem tudnak (csak hideg vízzel) zuhanyozni. Illetve, felhívta a figyelmet a roma családok segítésére beérkezett adományok elköltésének átláthatatlanságára is. Szerinte az önkormányzatnak el kellene számolnia arról, hogy mire költötte ezeket a pénzeket.

A történtek miatt megkerestük Sógor Enikőt, Csíkszereda szociális kérdésekért felelős alpolgármesterét, aki érdeklődésünkre megerősítette a hírt, elmondta, hogy azért nincs meleg víz, mert meghibásodott a vízmelegítő, amelyet mielőbb működőképessé tesznek. Az alpolgármester nyugalomra intette a roma családokat és az értük aggódókat is. Ugyanakkor megjegyezte, a városháza teszi a dolgát, és arra kérte a városlakókat, hogy bízzanak az elöljárókban, mert lehetőségeikhez mérten mielőbb meg fogják oldani a roma családok lakhatási kérdését. Csata Orsolya felvetését pedig rosszindulatúnak tartja, elhatárolódik tőle, mert szerinte rálátása van önkormányzat tevékenységére, és önmaga reklámozása miatt hallgatja el az általa nagyon is jól ismert tényeket, hangulatot kelt és negatívan fényben tünteti fel városházát.

Március végén írtunk arról, hogy a csíkszeredai városháza ígéretei ellenére több mint egy év alatt sem tudta rendezni a sportcsarnokban elszállásolt romák lakhatási kérdését, krízisközpontra pedig még évekig várni kell. Ekkor viszont terveik szerint a romáknak április végéig ki kellett volna költözniük a sportcsarnokból. A történtek kapcsán Csata Orsolya vélemény cikket írt a Transtelexre.

A kiköltöztetésről azonban lemondtak, mert a határidő lejárt, 14 család lakhatása nem oldódott meg.

Sógor Enikő hangsúlyozta, azt ígérték, senkit sem fognak utcára tenni, így a roma családok maradhatnak az arénában. A lakhatás kérdésében eddig tőlük független problémákba ütköztek. Ide sorolható problémák például a romáknak kért, de az ukrajnai menekülteknek átadott konténerek ügye, a helyi cégek által a krízisközpont megvalósítása ellen indított pere is. Az önkormányzat négy órától lakossági fórumot hívott össze, hogy lenyugtassa a kedélyeket és közös nevezőre jusson az érintettekkel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!