Hegedüs Csilla: A temesvári Hunyadi-kastély pályázata átlátható kritériumok szerint volt elbírálva

2022. május 4. – 13:50

frissítve

Hegedüs Csilla: A temesvári Hunyadi-kastély pályázata átlátható kritériumok szerint volt elbírálva
A temesvári Hunyadi-kastély – Forrás: Adatbank.ro

Másolás

Vágólapra másolva


A Temes Megyei Tanács Hunyadi-kastélyra vonatkozó pályázatát nem bírálta el átláthatóan az uniós helyreállítási alapot kezelő bizottság, amely a 12 turisztikai útvonal kifejlesztése céljából különböző műemlék felújítására írt ki pályázatot, nyilatkozta a sajtónak Alin Nica a megyei tanácselnök. Amint beszámoltunk róla, a temesvári Hunyadi-kastély a bánsági főváros legrégebbi műemléképülete, amelyben a Bánság Múzeuma működne, ha nem volna jelenleg romos állapotban. Az önkormányzati vezető magát Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkárt nevesítette felelősként a temesvári műemlék sikertelen pályázatáért, mivel ő a teljes projekt koordinátora.

A Transtelexen közölt hírünk kapcsán megkerestük Hegedüs Csilla államtitkárt, aki részletesen ismertette az elbírálási procedúrát. A Transtelexnek címzett válaszában az államtitkár felhívja a figyelmet arra, hogy a 12 turisztikai-kulturális útvonalra beérkezett pályázatok értékelését egy minisztériumközi bizottság végezte, amelynek működését a 208/2022-es kormányrendelet írja elő. A bizottság tagjai a következő intézmények képviselői: Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, Kulturális Minisztérium, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Romániai Municípiumok Egyesülete, Romániai Városok Egyesülete, Romániai Megyei Tanácsok Országos Egyesülete, Romániai Községek Egyesülete, Megyei Főépítészek Országos Szövetsége, az Építészek Rendje, Országos Turisztikai Fejlesztési és Kutatási Intézet, Vallásügyi Államtitkárság és a Duna-delta Bioszféra Rezervátum vezetősége.

Az Országos Helyreállítási Terv részét képező turisztikai-kulturális komponensben az épületek népszerűsítésére és egyes épületek felújítására lehetett pályázni.


A Temes Megyei Tanács a Hunyadi-kastély esetében népszerűsítésre és felújításra is pályázott. A népszerűsítési pályázatot a minisztériumközi bizottság a miniszteri rendeletben meghatározott, nyilvános metodológia szerint értékelte, és 58,70 pontot kapott az értékelésen – olvasható Hegedüs válaszában.

  • Az első kritérium a hátrányos helyzetben levő településekre vonatkozik, erre 5 pontot kapott, mivel Temesvár nem szerepel a hátrányos helyzetű települések listáján.
  • A második kritérium, a műemléki értékre vonatkozik, itt 10 pontot kapott, mert A kategóriás műemlék.
  • A harmadik kritériumnál, ami a műemlék megközelíthetőségét illeti, 15 pontot kapott.
  • A negyedik kritériumnál az újonnan létrehozott munkahelyekre vonatkozóan 3,70 pontot kaptak, mivel 20 munkahelyet hoznak létre. (A metodológiában pontosan le van írva a pontozás.)
  • Az ötödik kritériumnál, ami a műemlékben szervezett kulturális, oktatási, szociális programokat illeti, 15 pontot (maximális pontszám) kaptak, mivel 16 eseményt fognak a műemlékben szervezni.
  • Az utolsó kritériumnál a maximális 10 pontot kapta, mivel a műemlék ideális turisztikai desztináció.

Így összesen 58,70 pontot értek el a népszerűsítésre, így bekerültek a népszerűsítendő műemlékek listájára a kastélyok útján.

„Ami a felújítást illeti, a metodológia alapján, amely nyilvános, és elérhető a minisztérium honlapján, a projekt érettsége, illetve a leadás időpontja volt a két kritérium. Mivel rendelkeznek megvalósíthatósági tanulmánnyal, sőt, azt jóvá is hagyta a kulturális minisztérium, ezért 15 pontot kaptak. A metodológia előírja, hogy egyenlő pontszám esetén azt a projektet támogatjuk, amelyet hamarabb tettek le. Emiatt került a várakozási listára a kastély, mert a többiek, akik ugyanakkora pontszámot értek el a felújítási pályázatban hamarabb tették le a pályázataikat. Ezek mind-mind visszakövethető adatok” – olvasható az államtitkári közleményben.

Az elbírálás a kormányhatározatban megszabott feltételek szerint történt, az eredményeket az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös miniszteri rendelettel hagyta jóvá, amint az a kormányhatározatban is szerepel.

Amint Hegedüs Csilla kifejtette, amennyiben nem elégedett az eredménnyel, minden pályázó benyújthat óvást. Egyelőre ezt a Temes Megyei Tanács nem tette meg, csak az újságíróknak nyilatkozott a tanácselnök.

Amennyiben a Temes Megyei Tanács megóvja az eredményt egy második bizottság fogja újraelemezni a pályázatát.

Egyébként az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a temesvári Hunyadi-kastély az első a várakozási listán, és jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy ők, és még három kastély, amely teljesítette a finanszírozási feltételeket szintén támogatásban részesüljenek. Ennek feltétele, hogy jóváhagyják azt a kérést, hogy több felújítást támogassanak a projekt keretében, mint amennyi eredetileg az Országos Helyreállítási Tervben meg volt határozva.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!