Nem jut pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására a helyreállítási alapból – a megyei tanácselnök szerint nem volt átlátható a pályázat

2022. május 3. – 14:18

Nem jut pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására a helyreállítási alapból – a megyei tanácselnök szerint nem volt átlátható a pályázat
A temesvári Hunyadi-kastély – Fotó: Alberto de Marco

Másolás

Vágólapra másolva

A Temes megyei önkormányzati vezető Hegedüs Csilla államtitkárt teszi felelőssé azért, hogy bánsági főváros egyik legértékesebb és legveszélyeztetettebb állapotú műemléképületének felújítására nem jutott pénz a helyreállítási alapból. A kastély még az Anjouk idejében építették, a Bánsági Múzeum működne benne, ha nem lenne nagyon leromlott állapotban. Az Európai Alapok Minisztériumának érthetetlen döntése folytán, bár a felújításra nem, a kastély népszerűsítésére megítéltek 30 ezer eurót.

Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke elégedetlen azzal, hogy Temesvár legrégebbi műemléképületére nem jutott pénz az uniós helyreállítási alapból (PNRR). Amint az Express de Banat beszámol róla, a temesvári Hunyadi-kastély már 15 éve zárva tart, és bár az önkormányzat elindított egy nagyszabású felújítási projektet, nem bánták volna, ha a helyreállítási alapból is jut nekik. A politikus emiatt Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkárt teszi felelőssé, aki nemrég közölte azt, hogy uniós támogatásokból öt kastély restaurálására jut forrás.

Az önkormányzat által összeállított projekt szerint a Hunyadi-kastély felújítási költségei mintegy 40 millió eurót tennének ki, és ennek az összegnek a 10 százalékát kaphatták volna meg, ha sikeresen bírálják el a pályázatukat.

Az Európai Alapok Minisztériumának honlapján közölt dokumentumból kiderül, hogy a következő kastélyok részesülnek a felújítási támogatásban: a vajdahunyadi kastély, a zsibói Béldy-kastély, a sepsikőröspataki Kálnoky-kastély, a gernyeszegi Teleki-kastély, valamint a maroshévízi Urmánczy-kastély. Az Országos Helyreállítási Terv részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek programja egyébként összesen 225 műemléképület felújítását, több mint 300 helyszín részletes bemutatását célozza meg. A rendelkezésre álló alapból 5 kastélyt, 5 kúriát, 10 fatemplomot, 5 bojárházat, 5 kolostort, 5 Szent Lászlóhoz köthető helyszínt, 5 római erődítményt, 5 várat, 150 népi építészeti értéket, hagyományos falusi házat és 30 Duna-deltai helyszínt újítanak fel.

A Temes megyei tanácselnök szerint a lebonyolított pályázat nem volt átlátható, nem voltak világosak az elbírálási kritériumok, és az sem derül ki, hogy a kedvező elbírálásban részesült kastélyok esetében melyek voltak azok a szakmai érvek, amelyek mentén a bizottság éppen ezeket a műemléképületeket választotta ki.

Az elnök többek között azt is elmondta a sajtónak, hogy érthetetlen számára, miért pontozták le a kastély megközelíthetőségét, holott az egyetlen, amely egy város központjában áll, így gyalogszerrel, villamossal, autóbusszal vagy kerékpárral is elérhető. Nica azzal vádolja az illetékeseket, hogy politikai alapon hozták meg a döntést, a kiválasztott ingatlanok közül ugyanis három Székelyföldön található. Ennek kapcsán Hegedüs Csilla államtitkár nevét említette, aki a teljes projektnek a felelőse. A tanácselnök bejelentette, hogy fellebbezést nyújtanak be, és a per lehetőségét sem zárta ki.

„A finanszírozásra kiválasztott 5 várból nem egy, nem kettő, hanem 3 Maros, Kovászna és Hargita megyéből származik, ami bizonyos gyanút kelt, tekintve, hogy az országos fejlesztési terv e részének megírásával megbízott személy Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, RMDSZ-es politikus. Nem lehet nem elgondolkodni azon, hogy ez a választás nem politikai célú volt-e” – nyilatkozta a Temes megyei politikus

Annak ellenére, hogy a megyei tanács a kastély felújítására nem kaptak pénzt, a kastély népszerűsítésére megítéltek 30 ezer eurót. Ám, egy romos épületet nincs miért reklámozni, mondja a tanácselnök.

Nica szerint a helyreállítási alapból remélt összeg mellett a magyar-román határ menti együttműködés keretében benyújtott pályázatból szeretnének pénzt szerezni a kastély rendbetételére és hitelt is felvennének, hogy megmentsék Temesvár egyik legértékesebb műemléképületét.

A kastélyt a 14. század elején olasz mesteremberek építettek kastélyt Anjou Róbert Károly magyar király számára királyi rezidenciaként. Az épületet 1443 és 1447 között Hunyadi János építtette újjá. Az évek során a várat többször lerombolták, a jelenlegi homlokzat az 1856-os felújítás nyomait viseli. A második világháború végéig az egykori királyi kastély laktanyaként működött, ezt követően az impozáns középkori épületben kapott helyet a Bánsági Múzeum, amelynek gyűjteményei azonban az épület leromlott állaga miatt ma különböző épületekben vannak szétszórva. A megyei tanács egy csarnok megvásárlását vagy építését fontolgatja, ahova bemenekíthetné az összes kiállítási tárgyat, azok közül, amelyek még nem semmisültek meg.

A PNRR finanszírozásának elutasításával a rehabilitáció megkezdése – amely idén nyáron történhetett volna – kétségessé vált. Jelenleg nincs remény arra, hogy az épületnek akár egy részét is újra megnyithassák a nagyközönség előtt 2024 előtt.

Az önkormányzati vezető vádjaival kapcsolatosan elküldtük kérdéseinket Hegedüs Csilla államtitkárnak, amint a válaszok megérkeznek, visszatérünk az esetre.

Egyébként éppen május 3-i kezdettel hirdetnek egy második nyilvános pályázatot a 12 turisztikai-kulturális útvonal kiépítésére, mivel bizonyos útvonalak esetében nem érkezett be elegendő pályázat. Ez a turnus május 3–23. között zajlik, és keretében 108 desztináció népszerűsítésére és 35 épület felújítására pályázhatnak önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!