Újabb hackertámadások voltak: ezúttal a romániai repülőterek honlapjai lettek elérhetetlenek

2022. május 2. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

A különböző kormányzati oldalak után a repterek honlapjait érte hackertámadás, azonban a kiderült, a hackerek maguk sincsenek tisztában azzal, hogy kit miért szeretnének büntetni: Ciolacut figyelmeztették, holott Cîțu tett merész kijelentéseket.

Románia főbb repülőtereinek honlapjait vasárnap este érte támadás – írja a Spotmedia, éjfél előtt nem voltak elérhetők. A bukaresti, temesvári, kolozsvári, aradi, bajai, konstancai, craiovai, nagyváradi, nagyszebeni, szucsávai, marosvásárhelyi repülőterek egyszerre jelentették, hogy hasonló gondot észlelnek. Egy teljes éjszakai kimaradás után hétfő reggel nyolc óra körül kezdtek el ismét működni a weboldalak.

Egyébként a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) szakemberei a hétvégén több ezer, romániai intézmények honlapjait célzó rosszindulatú támadást blokkoltak. Amint jeleztük, vasárnap sajtóközleményben jelentette be a Román Hírszerző Szolgálat szombaton arra figyelmeztetett, hogy Romániában nagyszabású zsarolóvírus-támadások érhetik romániai intézmények e-mail címeit használva.

A Killnet oroszbarát hackercsoport közel 300 romániai weboldal, köztük több minisztérium, szerkesztőség, közintézmény, turisztikai honlap és szálloda megtámadásával fenyegetett.

A román rendőrség szombaton jelezte, hogy saját honlapját is támadás érte.

Szintén szombaton a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) honlapja is hackerek célpontjává vált, és több órán keresztül nem volt elérhető. Az első támadásnak kitett weboldalak – a kormány, a védelmi minisztérium, a határőrség, a CFR, az OTP Bank és a PSD honlapjai – pénteken váltak elérhetetlenné.

A Killnet csoport a Telegramon közzétett üzenetében közölte, hogy a támadások „Marcel Ciolacu szenátusi elnök kijelentéseire való reakciók”, aki arról beszélt, hogy Románia beszáll az Ukrajnába történő fegyverszállításba. „Hivatalos válaszunk: ez lesz az utolsó dolog, amit a román kormány tesz” – írta a Killnet. Marcel Ciolacu azonban arra figyelmeztetett, hogy nem ő, hanem Florin Cîțu a szenátus elnöke, és ez utóbbi tett kijelentéseket a fegyverszállítás kapcsán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!