A rendőrség honlapját is támadták az oroszbarát hackerek, és továbbiakra lehet számítani

2022. május 1. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a Román Rendőrség honlapját is terheléses kibertámadás érte, és az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) figyelmeztetése szerint újabb támadásokra készülhetnek az oroszbarát Killnet hackerei.

Az Agerpres a rendőrség közleménye alapján azt írja, hogy a politiaromana.ro ellen intézett támadást az intézmény szakemberei elhárították. Állításuk szerint a támadás nem zavarta meg a weboldal működését, de egy időre elérhetetlenné tette a honlapot a felhasználók számára.

A közleményben megjegyzik még, hogy a Román Rendőrség honlapja kizárólag közérdekű információkat tartalmaz, bizalmas adatokat nem, és az intézmény más szolgálatait vagy informatikai rendszereit nem érintette a támadás.

A News.ro közben azt írja, hogy a Killnet hackercsoport közel 300 romániai oldal ellen tervez támadást. A nagyobb közintézmények támadása mellett újságok, politikai pártok, illetve szállodák és panziók honlapjának a támadását is tervezik. Korábban a PSD már jelezte, hogy támadás érte a honlapjukat.

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság figyelmeztetett: nagyobb figyelmet kell szentelni a weboldalak és a kiberinfrastruktúrák védelmét szolgáló intézkedéseknek, ennek érdekében egy útmutatót is közzétettek.

Az első, kormányzati oldalakat érintő támadásokról péntek reggel érkeztek a hírek, később a támadásokat az oroszbarát Killnet nevű hackercsoport vállalta fel. Szombaton már az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság honlapját (dnsc.ro) honlapját is támadás érte.

Frissítés: A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) kiberbiztonsági szakemberei a hétvége folyamán több ezer kibertámadást blokkoltak, amelyek Románia legfontosabb intézményeinek weboldalait célozták – írja az STS tájékoztatására hivatkozva az Agerpres. Állításuk szerint jelentősen megnőtt az intézmények honlapjai ellen elkövetett kibertámadások száma.

„A STS hatékony és gyors kiberbiztonsági intézkedéseket hozott egyrészt az automatizált mechanizmusok, másrészt a valós idejű technikai műveletek alkalmazásával, amelyeket a biztonsági incidensekre reagáló operatív központ (CORIS-STS) és az internetes infrastruktúra (ISP-STS) szintjén hajtottak végre minden olyan hatóság esetében, amelynek intézményünk műszaki irányítási vagy internetes szolgáltatásokat nyújt” – olvasható a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!