Wilson-kóros az a romániai kislány, aki esetében először merült fel az ismeretlen eredetű hepatitisz jelenléte

2022. április 30. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több napig tartó vizsgálat után kiderült, a súlyos állapotban lévő 5 éves kislány Wilson-kórban szenved, tehát nem a közelmúltban felbukkanó, ismeretlen eredetű akut májgyulladás okozta a megbetegedését – írta meg az Edupedu.

Az egészségügyi minisztérium még kedden közölte, hogy Romániában is találtak gyanús esetet, tekintve, hogy az Egésszségügyi Világszervezet (WHO) világszerte terjedő, hepatitiszhez hasonló kórra hívta fel a szakemberek figyelmét. A szaktárca akkor kifejtette: azért jelentették a kislány esetét, mert összefüggés lehet a nála diagnosztizált betegség és a WHO által jelentett esetek között.

Mint utólag kiderült, a kislány nem reagált a tüneti kezelésekre, ezért átszállították a fővárosi Fundeni klinika intenzív osztályára. Szombaton az orvosok májátültetést végeznek rajta.

A Wilson-kór recesszív öröklődésű, ritka genetikai betegség, mely során főként a májban, az agyban és a vese szöveteiben kórosan sok réz halmozódik fel, súlyosan károsítva azok működését.

A Digi24 hírtelevízió rövid interjút készített a kislány szüleivel, akik elmondták: nagyon hirtelen érkezett a kislány betegsége. Az édesanya elmesélte, hogy kezdetben az orvosok súlyos májgyulladást azonosítottak nála és azt mondták, hogy minden rendben lesz. Csakhogy az állapota egyre rosszabb lett, nem reagált a kezelésekre. Mint mondta, ők is pénteken tudták meg, hogy a gyermekük igazából Wilson-kórban szenved.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!