Wilson-kóros az a romániai kislány, aki esetében először merült fel az ismeretlen eredetű hepatitisz jelenléte

2022. április 30. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több napig tartó vizsgálat után kiderült, a súlyos állapotban lévő 5 éves kislány Wilson-kórban szenved, tehát nem a közelmúltban felbukkanó, ismeretlen eredetű akut májgyulladás okozta a megbetegedését – írta meg az Edupedu.

Az egészségügyi minisztérium még kedden közölte, hogy Romániában is találtak gyanús esetet, tekintve, hogy az Egésszségügyi Világszervezet (WHO) világszerte terjedő, hepatitiszhez hasonló kórra hívta fel a szakemberek figyelmét. A szaktárca akkor kifejtette: azért jelentették a kislány esetét, mert összefüggés lehet a nála diagnosztizált betegség és a WHO által jelentett esetek között.

Mint utólag kiderült, a kislány nem reagált a tüneti kezelésekre, ezért átszállították a fővárosi Fundeni klinika intenzív osztályára. Szombaton az orvosok májátültetést végeznek rajta.

A Wilson-kór recesszív öröklődésű, ritka genetikai betegség, mely során főként a májban, az agyban és a vese szöveteiben kórosan sok réz halmozódik fel, súlyosan károsítva azok működését.

A Digi24 hírtelevízió rövid interjút készített a kislány szüleivel, akik elmondták: nagyon hirtelen érkezett a kislány betegsége. Az édesanya elmesélte, hogy kezdetben az orvosok súlyos májgyulladást azonosítottak nála és azt mondták, hogy minden rendben lesz. Csakhogy az állapota egyre rosszabb lett, nem reagált a kezelésekre. Mint mondta, ők is pénteken tudták meg, hogy a gyermekük igazából Wilson-kórban szenved.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!