Romániában is azonosítottak súlyos akut hepatitiszt egy gyereknél, de nincs járványügyi kapcsolatban a WHO által jelentett esetekkel

2022. április 26. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos akut hepatitiszt azonosítottak egy gyereknél Romániában is, ámbár nem mutatható ki járványügyi kapcsolat közte és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) jelentett többi hasonló eset között – jelentette hétfő este az egészségügyi minisztérium.

Az Agerpres tájékoztatása szerint egy 5 éves kislánynál észlelték a májbetegséget, aki április 4-étől van a kórházban. A hatóságok közlése szerint a kislány állapota stabil, tüneti kezelésben részesül.

Az egészségügyi minisztérium rámutatott: azért jelentették most a kislány esetét, mert összefüggés lehet a nála diagnosztizált betegség és a WHO által jelentett 169 súlyos hepatitiszes megbetegedések között, amelyeknek az eredete egyelőre ismeretlen, egyik páciensnél sem észlelték a hepatitiszt okozó vírusokat. A szaktárca rámutatott, hogy a WHO felmérései szerint a betegség eddig az egy hónapos és 16 éves kor közötti gyermekeknél fordult elő, valamennyi páciensnél májelégtelenséget, a májenzimek emelkedett szintjét és sárgaságot észleltek.

74 esetben kimutatták az adenovírus jelenlétét – közölte még a szaktárca.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!