Ismeretlen eredetű, gyerekeket megbetegítő hepatitiszről tájékoztat a WHO

2022. április 25. – 11:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet szerint súlyos problémákat okozhat a kór, egy halálesetet is jegyeztek már.

A WHO szerint legalább egy halálesetről is érkezett már jelentés azzal a májbetegséggel kapcsolatban, mely Európában és az Egyesült Államokban ütötte fel a fejét.

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy eddig legalább 169 „ismeretlen eredetű akut hepatitiszről” érkezett jelentés több országból.

A kór egy hónapos és 16 éves kor közötti gyermekeknél alakult ki, és a megbetegedettek közül 17-en májátültetésre szorultak. A WHO nem közölte, hogy a haláleset mely országban történt.

Az első eseteket az Egyesült Királyságból jelentették, ahol 114 gyermek betegedett meg.

„Még nem világos, hogy a hepatitiszes megbetegedések száma nőtt-e, vagy a várt ütemben előforduló, de fel nem fedezett hepatitiszes esetekre derült fény nagyobb arányban” – áll a WHO közleményében.

A szakértők szerint lehetséges, hogy ezek az esetek egy olyan vírussal állnak összefüggésben, amelyet általában hűléshez társítanak, de a kutatás még folyamatban van.

„Bár az adenovírus egy lehetséges magyarázat, a vizsgálat a kórokozót illetően még folyamatban van” – közölte a WHO, hozzátéve, hogy a vírust legalább 74 esetben mutatták ki. A gyermekek közül legalább 20-nak a tesztje pozitív lett koronavírusra.

A WHO szerint az érintett országok fokozzák a gyermekeknél előforduló hepatitiszes esetek felügyeletét.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!