Von der Leyen: Bulgáriát és Lengyelországot uniós szomszédaik fogják ellátni gázzal

2022. április 27. – 18:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem szabad engedni az orosz követeléseknek. Ez a szankciók megsértése lenne, és nagy kockázatot jelentene” – fejtegette az EB elnöke.

Bulgáriát és Lengyelországot „európai uniós szomszédaik” fogják ellátni földgázzal, miután Oroszország leállította a két országba irányuló szállításait, amiért nem voltak hajlandóak rubelben fizetni – közölte szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, írja a G4Media.

„Úgy csináljuk, hogy a Gazprom döntése a lehető legkisebb hatással legyen az európai fogyasztókra” – ígérte a sajtó képviselőinek nyilatkozva.

Másrészt figyelmeztette az európai vállalatokat, hogy megsértik az Oroszország elleni uniós szankciókat, ha elfogadják Moszkva követelését, hogy rubelben fizessenek a Gazprom által szállított gázért.

„Nem szabad engedniük az orosz követeléseknek. Ez a szankciók megsértése lenne, és nagy kockázatot jelentene a vállalatok számára” – fejtegette Ursula von der Leyen.

Arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy vannak-e olyan uniós országok, amelyek beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, és ragaszkodott ahhoz, hogy „a rubelben történő fizetés, ha a szerződésben nem szerepel, a szankcióink megsértését jelenti”.

Görögország szerdán jelentette be, hogy gázszállítmányokkal segítene Bulgáriának. A Reuters szerint egy görög tisztviselő azt mondta, hogy Bulgária már szerződött cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésére, amelyet egy görögországi terminálon keresztül szállítanak. Egy másik görög forrás szerint Athén a TurkStream gázvezeték áramlási irányának megfordításával is segíthetne Szófiának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy a „nem baráti” országoknak – köztük az EU országainak – rubelben kell fizetniük az április 1-je után szállított orosz gázért, megtorlásul az Ukrajna lerohanása után Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókért, nevezetesen a külföldi vagyonok befagyasztásáért, amellyel megakadályozták, hogy Oroszország hozzáférjen mintegy 300 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartalékhoz.

Bulgária és Lengyelország voltak az első olyan országok, amelyek gázszállításait Oroszország megszakította, szerdán, miután megtagadták a rubelben történő fizetést. A Kreml közölte, hogy további ellátás-megszakítások következnek, amint esedékessé válik a Gazprom április 1-je utáni szállításainak kifizetése.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!