Von der Leyen: Bulgáriát és Lengyelországot uniós szomszédaik fogják ellátni gázzal

2022. április 27. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem szabad engedni az orosz követeléseknek. Ez a szankciók megsértése lenne, és nagy kockázatot jelentene” – fejtegette az EB elnöke.

Bulgáriát és Lengyelországot „európai uniós szomszédaik” fogják ellátni földgázzal, miután Oroszország leállította a két országba irányuló szállításait, amiért nem voltak hajlandóak rubelben fizetni – közölte szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, írja a G4Media.

„Úgy csináljuk, hogy a Gazprom döntése a lehető legkisebb hatással legyen az európai fogyasztókra” – ígérte a sajtó képviselőinek nyilatkozva.

Másrészt figyelmeztette az európai vállalatokat, hogy megsértik az Oroszország elleni uniós szankciókat, ha elfogadják Moszkva követelését, hogy rubelben fizessenek a Gazprom által szállított gázért.

„Nem szabad engedniük az orosz követeléseknek. Ez a szankciók megsértése lenne, és nagy kockázatot jelentene a vállalatok számára” – fejtegette Ursula von der Leyen.

Arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy vannak-e olyan uniós országok, amelyek beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, és ragaszkodott ahhoz, hogy „a rubelben történő fizetés, ha a szerződésben nem szerepel, a szankcióink megsértését jelenti”.

Görögország szerdán jelentette be, hogy gázszállítmányokkal segítene Bulgáriának. A Reuters szerint egy görög tisztviselő azt mondta, hogy Bulgária már szerződött cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésére, amelyet egy görögországi terminálon keresztül szállítanak. Egy másik görög forrás szerint Athén a TurkStream gázvezeték áramlási irányának megfordításával is segíthetne Szófiának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy a „nem baráti” országoknak – köztük az EU országainak – rubelben kell fizetniük az április 1-je után szállított orosz gázért, megtorlásul az Ukrajna lerohanása után Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókért, nevezetesen a külföldi vagyonok befagyasztásáért, amellyel megakadályozták, hogy Oroszország hozzáférjen mintegy 300 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartalékhoz.

Bulgária és Lengyelország voltak az első olyan országok, amelyek gázszállításait Oroszország megszakította, szerdán, miután megtagadták a rubelben történő fizetést. A Kreml közölte, hogy további ellátás-megszakítások következnek, amint esedékessé válik a Gazprom április 1-je utáni szállításainak kifizetése.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!