Le kellene mondania a pénzügyminiszternek a magas hitelfelvételi költségek miatt, mondja az USR

2022. április 19. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adrian Câciu pénzügyminiszter leváltását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az alakulat szerint a tárcavezető tehető felelőssé a Románia által fizetett óriási kamatokért.

Az Agerpres tudósítása szerint a párt keddi közleményében rámutatott, hogy az uniós tagállamok közül Romániában a legmagasabbak a hitelfelvételi költségek, itt a legnagyobb az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya. Úgy vélik, mindez elsősorban annak tudható be, hogy Adrian Câciu nem tudta féken tartani a kiadásokat, nem hozott megfelelő gazdaságtámogató intézkedéseket, és nincs hitele a külföldi partnerek előtt, ezért a pénzügyminiszter leváltását kérik.

Amint a Transtelexen megírtuk Románia jelenleg 6,83 százalékos kamattal jut hozzá hosszú lejáratú (10 évre szóló) hitelhez a nemzetközi pénzpiacról, drágábban, mint a gazdaság- és társadalompolitikája miatt gyakran bírált Magyarország vagy Lengyelország. Mi több, a súlyos gazdasági válságon átesett Görögország mindössze 2,92 százalékos, míg Bulgária 1,9 százalékos kamatot fizet a hosszú lejáratú kölcsönökért.

„Románia több EU-n kívüli országhoz képest is rendkívül sokat fizet” – tette hozzá az USR.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!