Le kellene mondania a pénzügyminiszternek a magas hitelfelvételi költségek miatt, mondja az USR

2022. április 19. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adrian Câciu pénzügyminiszter leváltását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az alakulat szerint a tárcavezető tehető felelőssé a Románia által fizetett óriási kamatokért.

Az Agerpres tudósítása szerint a párt keddi közleményében rámutatott, hogy az uniós tagállamok közül Romániában a legmagasabbak a hitelfelvételi költségek, itt a legnagyobb az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya. Úgy vélik, mindez elsősorban annak tudható be, hogy Adrian Câciu nem tudta féken tartani a kiadásokat, nem hozott megfelelő gazdaságtámogató intézkedéseket, és nincs hitele a külföldi partnerek előtt, ezért a pénzügyminiszter leváltását kérik.

Amint a Transtelexen megírtuk Románia jelenleg 6,83 százalékos kamattal jut hozzá hosszú lejáratú (10 évre szóló) hitelhez a nemzetközi pénzpiacról, drágábban, mint a gazdaság- és társadalompolitikája miatt gyakran bírált Magyarország vagy Lengyelország. Mi több, a súlyos gazdasági válságon átesett Görögország mindössze 2,92 százalékos, míg Bulgária 1,9 százalékos kamatot fizet a hosszú lejáratú kölcsönökért.

„Románia több EU-n kívüli országhoz képest is rendkívül sokat fizet” – tette hozzá az USR.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!