Románia a legmagasabb költségű hitelfelvevő az Európai Unióban

2022. április 18. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány ismét nagyon magas kamatlábak mellett vesz fel hitelt az Európai Unióban, a hitelfelvételi költségek tízéves csúcsra emelkedtek – derül ki az Európai Központi Bank által közzétett és az Economedia által elemzett adatokból.

Románia hosszú távú (10 éves irányadó) kamatlába 2022 márciusában 6,20%-ra emelkedett, ami az elmúlt évtized legmagasabb szintje – derül ki az EKB adataiból. Románia utoljára 2012 decemberében vett fel magasabb kamatláb mellett hitelt, akkor a kamatláb 6,65% volt.

Emellett a hosszú távú kamatlábak az elmúlt egy évben csaknem megháromszorozódtak, miután 2021 februárjában rekordalacsony, 2,65%-os szinten álltak – derül ki az Economedia által elemzett EKB-adatokból is. 2021 decemberében Románia hosszú lejáratú hitelkamata már elérte az 5,37%-ot.

A hosszú távú kamatláb 2018-2019-ben is az 5%-os szint közelébe emelkedett, amikor a kormány bérvezérelt gazdasági növekedési politikát folytatott: a gyors bérnövekedés érdekében jelentős hiteleket vett fel. A hitelfelvételi költségek ilyen meredek és folyamatos emelkedése, mint 2021 végén és 2022 elején, azonban az elmúlt években nem fordult elő.

Valójában Románia a legmagasabb költségű hitelfelvevő az Európai Unióban – derül ki az EKB adataiból is. Csak Magyarország és Lengyelország vesz fel még hasonlóan magas, 5,92%-os és 4,83%-os hitelt az EU-ban. Ezen országok kamatlábai is emelkedtek, a 2021. decemberi 4,40%-ról, illetve 3,35%-ról jutottak az említett értékekig. Bulgáriában például a hosszú távú hitelfelvételi költség mindössze 1,09%.

Az olyan országok, mint Litvánia és Németország 0,16%-os, illetve 0,28%-os hitelfelvételi költséggel rendelkeznek. Decemberben Németország és Dánia még mindig negatív kamatlábak mellett vett fel hitelt. Az elmúlt hónapokban azonban több központi bank is elkezdte emelni az irányadó kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében.

A hosszú távú kamatlábak egy ország hitelességét jelzik a befektetők szemében, mivel a magas és növekvő költségek azt jelentik, hogy a befektetők kockázatot látnak. Ugyanakkor a magas kamatlábak, amelyek mellett Románia hitelt vesz fel, aggasztóak, mivel az országnak idén a bruttó hazai termék (GDP) 5,8%-át (mintegy 77 milliárd lej) kitevő hiányt kell finanszíroznia, és ezzel az egyetlen olyan uniós ország, amely túlzott hiány esetén életbe lépő eljárás alatt áll. Romániának idén összesen mintegy 145 milliárd lej hitelt kell felvennie a hazai és a külföldi piacokról a költségvetési hiány finanszírozására és a korábbi adósságok refinanszírozására. A magasabb hitelfelvételi költségek nyomást gyakorolnak az államadósságra, amely az elmúlt években folyamatosan emelkedett, és nemrég lépte át a GDP 50%-át.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!