Marcel Ciolacu is megy Kijevbe, mert nem csak Florin Cîțut hívták meg

2022. április 14. – 17:17

Marcel Ciolacu is megy Kijevbe, mert nem csak Florin Cîțut hívták meg
Marcel Ciolacu – Fotó: Marcel Ciolacu hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott a Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu, amelyen az ukrajnai helyzetre reflektált, és fölhívta a figyelmet, nemcsak a szenátus elnöke tesz látogatást az ukrán fővárosban, maga is odautazik, és az ukrán államfővel az ott élő román kisebbség helyzetéről is tárgyalni fog.

Marcel Ciolacu, a Képviselőház elnöke azt nyilatkozta, hogy Florin Cîţu, a Szenátus elnöke mellett ő is részt vesz majd a kijevi látogatáson, hangsúlyozva, hogy teljesen természetes, hogy létezzen ilyen „közös megközelítése” a témának – számolt be csütörtökön az Agerpres.

Mint írtuk, szerdán jelentették be, hogy Florin Cîțu jövő héten Ukrajna fővárosába utazik.

Ciolacu egy nappal későbbi bejelentéséből kiderült, hogy ő is megy Kijevbe, és a látogatás tervezett időpontja április 27. lenne. Ehhez viszont hozzátette, hogy az időpont még nem teljesen biztos, de az igen, hogy a látogatás meg fog történni, az útvonal és a találkozások egy része már tisztázva van.

„Én is kaptam meghívást, ahogyan a Szenátus elnöke is. Természetes dolog, hogy legyen egy közös megközelítés, legalábbis diplomáciailag helyes, hogy legyen közös megközelítés és együtt menjünk” – nyilatkozta a DC Newsnek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy lesz-e találkozója Volodimir Zelenszkijjel, Marcel Ciolacu azt felelte, az időbeosztásban benne van a találkozó és reméli, meg is fog valósulni – főleg miután az ukrán elnök felszólalt a Román Parlament előtt.

A Képviselőház elnöke arról is szót ejtett, hogy fel fogja vetni az ukrajnai román közösség problémáját is, akik a többi nemzeti kisebbség mellett érintettek a háborúban.

Elmondta, jelenleg a humanitárius segélyek jelentős mennyisége – amelyek főként az Amerikai Egyesült Államokból és az Európai Unió tagországaiból gyűlnek össze –Románián áthaladva kerül Ukrajnába.

„Putyin nagyon veszélyes precedenst teremtett: 2022-ben megtámadott egy szuverén államot, amely, bár nem tagja sem az EU-nak, sem a NATO-nak, mégiscsak egy szuverén állam, amelynek a népe utat választott, mégpedig az EU és a NATO tagság irányába. (…) Szolidárisoknak kell lennünk az ukrán néppel, amely ebben a pillanatban egy egyenlőtlen harcot vív”– jelentette ki Ciolacu.

A Képviselőház elnöke azt is megjegyezte, hogy először tapasztalja a romániai politikai osztály közös elhatározottságát, azt, hogy „ugyanazt a nyelvet beszélik”. Hozzátette, erre alapozza azt a meglátását, hogy a kormánykoalíció 2024-ig működőképes lesz, mi több, szerinte az után is szükség lesz rá, mivel rendszerszintű reformokat és jelentős projekteket kell megvalósítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!