Zelenszkij: A jövőnk közös lesz, egy európai családban

2022. április 4. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn délután a román parlament előtt mondott beszédet, az ülésre online csatlakozott be.

A képviselők és szenátorok együttes ülésükön – Nicolae Miroslav ukrán kisebbségi képviselő indítványára – egy perces csenddel adóztak a háború áldozatainak emlékének. Majd 3-3 percben Florin Cîțu, a szenátus elnöke és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke mondta el gondolatait.

Cîțu leszögezte: Zelenszkij elnököt hősnek tekintik minden olyan országban, ahol tisztelik a demokráciát. Vlagyimir Putyint gyilkosnak, népirtónak, háborús bűnösnek nevezte, majd kijelentette: minden országnak és Európának is többet kell tenni a háború megállítása érdekében. Minden eszközt be kell vetni ennek érdekében, például gazdaságilag teljesen el kell szigetelni Oroszországot.

Marcel Ciolacu indokolatlan, törvénytelen, és ki nem provokált agressziónak nevezte a háborút, és a csapatok kivonását sürgette. „Borzasztó képeket” láttunk Bucsából, nem tűrhetjük, hogy ezeknek a gyilkosságoknak az elkövetői megússzák, mondta. (Az ukrán hatóságok beszámolója szerint a visszavonuló orosz csapatok több mint 300 embert öltek meg a Kijevhez közeli Bucsában – a szerk. megj.)

Volodimir Zelenszkij beszéde elején meg is mutatta a bucsai mészárlás megrázó és felkavaró képeit. Az utcákon heverő temetetlen holttestek, félig elföldelt tetemek, pincében, hátra kötött kézzel, a falnál térdelő, tarkón lőtt emberek. Az ukrán elnök elmondta: egyszerű embereket, civileket mészároltak le itt az orosz katonák, többeket közülük meg is kínoztak. Hozzátette,

úgy értesült, hogy a halálos áldozatok száma sokkal magasabb, mint ahogyan azt korábban becsülték.


„Miért tette ezt az orosz hadsereg Ukrajnában? A Ria Novosztyiban jelent meg egy, az ukrajnai gyilkosságokat igazoló cikk. A cikk leírja Ukrajna és az ukránok megsemmisítésének menetét. Ukrajnát ukrántalanítani és európátlanítani akarják. A Ria Novosztyi cikke azt is megírta, hogy a lakosságot meg kell ölni. Mindez az orosz hivatalos hírügynökség honlapján jelenik meg, ahol semmi sem megy át cenzúra nélkül. Az oroszok nem is rejtőzködnek, nyíltan beszélnek az Ukrajna elleni háborúról. Ha nem álltunk volna ellent, egész Ukrajnában azt tették volna, amit Bucsában tettek” – fejtegette az ukrán elnök.

Majd párhuzamot volt Nicolae Ceauşescu román diktátor és az orosz vezetés között. Mint mondta, Ceauşescu rezsimje az elnyomáson alapult, semmi sem volt szent a számára. A román nép viszont fellázadt és megdöntötte ezt a rendszert. Úgy vélte, hogy azok, akik Oroszországban most háborús parancsokat adnak ki,

a Ceauşescu-házaspárhoz hasonlóan elvesztették már a kapcsolatot a valósággal.

Zelenszkij szerint ez az egyik oka annak, hogy az oroszok már csak nem is igyekszenek titkolni, hogy népirtást hajtanak végre Ukrajnában. A másik ok pedig az, hogy meg vannak győződve arról, hogy az európai vezetők nem állítják meg őket, mert

az európaiak nem fogják megvédeni az értékeiket.

Kijelentette: közösen kell megvédenünk Ukrajnát, mert most dől el Közép-Európa és a Fekete-tenger térségének további sorsa és biztonsága.

Majd leszögezte: fel kell függeszteni mindenféle kereskedelmet Oroszországgal, fel kell függeszteni a gáz és az olaj importját is.

„Románia és román cégek részt vesznek majd Ukrajna háború utáni újjáépítésében, hogy a háborúban elpusztult városokat újjáépítsük. Köszönet Romániának a háborús menekültek megsegítéséért. Remélem, hogy ezek az emberek hazatérnek majd Ukrajnába, és a románok által tanúsított kedvesség alapul szolgál majd az országaink közötti még nagyobb mértékű közeledésnek.

Párbeszédet akarunk folytatni Romániával nemzeti kisebbségeink védelmének biztosítása és minden szükséges támogatás biztosítása érdekében.

A jövőnk közös lesz, egy európai családban. Köszönjük, hogy támogatják Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. Dicsőség Romániának, dicsőség Ukrajnának!”

– zárta beszédét Volodimir Zelenszkij.

Végül Nicolae Ciucă román miniszterelnök is köszöntötte Zelenszkijt, akit a barbár agresszió elleni hősies harc jelképének nevezett. Biztosította az elnököt arról, hogy Románia, ahogy eddig is, a jövőben is Ukrajna mellett áll, és kész befogadni mindazokat, akik segítséget kérnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!