Florin Cîțu lesz az első magas rangú román politikus, aki a háború kitörése óta Kijevbe látogat

2022. április 13. – 17:14

Florin Cîțu lesz az első magas rangú román politikus, aki a háború kitörése óta Kijevbe látogat
Fotó: Florin Cîțu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Erősödik Románia és Ukrajna kapcsolata, Zelenszkij látogatására viszonzásul Cîțu is meghívást kapott, hogy felszólaljon a parlamentben.

Jövő héten utazik Florin Cîțu Ukrajna fővárosába, Kijevbe, ezzel pedig a szenátus elnökeként ő lesz az első magas rangú román politikus, aki Kijevbe látogat a háború kezdete óta – írja a G4media.ro.

A román lapnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pár napja leváltott elnöke azt mondta, hivatalos vendégként utazik Kijevbe. Cîțut a News.ro értesülései szerint Ruslan Stefanchuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke hívta meg Ukrajna egykamarás parlementjébe. A látogatás további részleteit később fogják közzétenni.

A meghíváshoz az is kapcsolódik, hogy április 4-én Florin Cîțu meghívására szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a román parlament előtt.

Zelenszkij online bejelentkezésekor Cîțu azt mondta, Zelenszkijt hősnek tekintik minden olyan országban, ahol tisztelik a demokráciát. Vlagyimir Putyint gyilkosnak, háborús bűnösnek nevezte, majd az ukrán állásponthoz kapcsolódva kijelentette: minden országnak és Európának is többet kell tennie a háború megállítása érdekében. Minden eszközt be kell vetni ennek érdekében, például gazdaságilag teljesen el kell szigetelni Oroszországot, vélekedett.

Zelenszkij a bucsai mészárlás megrázó és felkavaró képeinek bemutatása és a történetek felvázolása mellett arról beszélt a román parlamentben, hogy reményei szerint Románia és a román cégek is részt vesznek majd Ukrajna háború utáni újjáépítésében, és köszenetet mondott Romániának a háborús menekültek megsegítéséért. Ugyanakkor azt is mondta, hogy párbeszédet akarnak folytatni Romániával a nemzeti kisebbségek védelmének biztosítása érdekében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!