Florin Cîțu lesz az első magas rangú román politikus, aki a háború kitörése óta Kijevbe látogat

2022. április 13. – 17:14

Florin Cîțu lesz az első magas rangú román politikus, aki a háború kitörése óta Kijevbe látogat
Fotó: Florin Cîțu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Erősödik Románia és Ukrajna kapcsolata, Zelenszkij látogatására viszonzásul Cîțu is meghívást kapott, hogy felszólaljon a parlamentben.

Jövő héten utazik Florin Cîțu Ukrajna fővárosába, Kijevbe, ezzel pedig a szenátus elnökeként ő lesz az első magas rangú román politikus, aki Kijevbe látogat a háború kezdete óta – írja a G4media.ro.

A román lapnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pár napja leváltott elnöke azt mondta, hivatalos vendégként utazik Kijevbe. Cîțut a News.ro értesülései szerint Ruslan Stefanchuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke hívta meg Ukrajna egykamarás parlementjébe. A látogatás további részleteit később fogják közzétenni.

A meghíváshoz az is kapcsolódik, hogy április 4-én Florin Cîțu meghívására szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a román parlament előtt.

Zelenszkij online bejelentkezésekor Cîțu azt mondta, Zelenszkijt hősnek tekintik minden olyan országban, ahol tisztelik a demokráciát. Vlagyimir Putyint gyilkosnak, háborús bűnösnek nevezte, majd az ukrán állásponthoz kapcsolódva kijelentette: minden országnak és Európának is többet kell tennie a háború megállítása érdekében. Minden eszközt be kell vetni ennek érdekében, például gazdaságilag teljesen el kell szigetelni Oroszországot, vélekedett.

Zelenszkij a bucsai mészárlás megrázó és felkavaró képeinek bemutatása és a történetek felvázolása mellett arról beszélt a román parlamentben, hogy reményei szerint Románia és a román cégek is részt vesznek majd Ukrajna háború utáni újjáépítésében, és köszenetet mondott Romániának a háborús menekültek megsegítéséért. Ugyanakkor azt is mondta, hogy párbeszédet akarnak folytatni Romániával a nemzeti kisebbségek védelmének biztosítása érdekében.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!