A bukaresti „kerítésterrorista” ügyében már Moszkva is vizsgálódik

Legfontosabb

2022. április 6. – 13:18

frissítve

A bukaresti „kerítésterrorista” ügyében már Moszkva is vizsgálódik

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Drăghici autójában gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokat találtak. Az orosz nagykövet és a moszkvai állami médiagépezet is már terrorizmust kiált, a román külügy is reagált.

Az ügyészség szerint gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokat találtak a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének csapódó személygépkocsiban – írja az Agerpres.

Az első vizsgálatokból az derült ki, hogy a személygépkocsi nekiütközött a nagykövetség kapujának, majd a sofőr felgyújtotta magát az autóban ülve. Újságírói kérdésre, mely arra vonatkozott, hogy terrorista akciónak minősíthető-e a cselekedet, az ügyész elmondta: erre vonatkozóan jelenleg nincs konkrét bizonyíték.

Mint arról beszámoltunk, meghalt egy férfi szerda reggel, miután autójával a bukaresti Kiseleff úton az orosz nagykövetség kerítésének ütközött, és az autója kigyulladt. Rendőrségi források szerint a férfi bizonyos Bogdan Drăghici, az apák diszkriminációja ellen fellépő TATA szülői egyesület elnöke, akit kedden ítélték el kiskorú elleni nemi erőszakért több mint 15 év börtönre. A férfi utolsó Facebook-bejegyzésében elítélte az orosz agressziót, és az ukrán nép mellett állt ki.

Az orosz nagykövetség a „bucsai provokáció” miatti oroszellenes hisztériát okolja

A bukaresti orosz nagykövetség a szerda reggeli incidensre reagálva azt állítja, hogy „nincs kétség” afelől, hogy a sofőr, aki meghalt, miután autójával a nagykövetség kerítésének hajtott, „az oroszellenes hisztéria hatása alatt követte el ezt a tettet, egy Bucsában megrendezett provokációval összefüggésben” – írja a Hotnews portál. Ebben a nyilatkozatban egyébként még nem említenek terrorizmusvádat.

A Valerij Kuzmin vezette nagykövetség közleményében megismétli a Kreml azon állítását, miszerint a „nyugati hazugságok birodalma” a hibás, illetve hogy az incidensben érintett férfi „a hatalmon lévő kijevi neonáci rendezők és nyugati pártfogóik féktelen katonai propagandájának áldozatává vált”.

A bukaresti orosz nagykövetség megismételte Moszkva vádjait, miszerint a bucsai mészárlást valójában az ukránok provokálták ki.

Az orosz nagykövetség nyilatkozata:

„A nagykövetség mély részvétét fejezi ki annak a férfinak a hozzátartozóinak és barátainak, aki megégett az autójában, miután sikertelenül próbálta meg felrobbantani a romániai orosz nagykövetség kapuját.

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a sofőr – indítékaitól függetlenül – kétségtelen, hogy ezt a cselekményt a Bucsa városában megrendezett provokációval összefüggésben kitört oroszellenes hisztéria hatása alatt követte el.

Ebben a Kijevtől nem messze fekvő ukrán kisvárosban, amelyet az orosz hadsereg a március 30-án Isztambulban kötött megállapodások után elhagyott, ukrán nacionalisták mészárolták le a civileket, de az orosz katonákat hibáztatták a tettükért.

Valójában ez a férfi a Kijevben hatalmon lévő neonáci vezetők és nyugati pártfogóik féktelen katonai propagandájának áldozatává vált, akik anélkül, hogy megvárták volna a törvényszéki vizsgálat eredményeit és a szemtanúk vallomásait, kampányt indítottak az Orosz Föderáció ellen az ukrajnai különleges katonai műveletek kapcsán.

A Nyugat kollektív hazugságbirodalma véres áldozatokat követel, a technikát már rég kifejlesztették, mind Szíriában a fehér sisakos provokációk esetében, mind 2014-ben az ukrajnai puccs során. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy az ukrán és nyugati média, a blogoszféra »igazságtevői« hagyományosan elhallgatják az orosz hadifoglyok kínzásának, az agressziónak és Mariupol és más ukrán városok lakosainak brutális meggyilkolásának feltárt tényeit.

Mi viszont tájékoztatjuk azokat, akik nem tudnak objektív információkhoz jutni, mivel a nyugati katonai propaganda hatása alatt állnak, hogy az ukrajnai különleges katonai művelet céljai a következők: 1) meg kell védeni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok lakosságát az ukrán neonácik által 8 éven keresztül folytatott népirtástól; 2) demilitarizálni kell Ukrajnát, amely a NATO oroszellenes katonai előőrsévé vált, és amely veszélyezteti hazánk nemzetbiztonságát; 3) nácitlanítani kell Ukrajnát, ahol a Nyugat szándékosan tűrte a radikális jobboldali érzelmek fokozódását, hogy létrehozzon egy oroszellenes geopolitikai projektet. A legfontosabb prioritás, ahogyan Vlagyimir Putyin főparancsnok mondta, hogy minden eszközzel el kell kerülni a polgári áldozatokat.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a romániai orosz nagykövetség vagy a rendvédelmi szervek egyetlen alkalmazottja sem sérült meg az incidens során.”

Moszkvai ügyészségi vizsgálat indul

A hivatalos orosz hírügynökség, a TASSZ szerint Valerij Kuzmin nagykövet egy orosz tévéadónak már úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag terrorcselekménynek nevezhető az incidens.

"Valójában terrortámadás történt ma kora reggel, bár sok körülmény miatt ez az incidens nehezebben érthető"

– mondta Kuzmin a Rossia-24 televíziónak.

Alekszandr Basztrakin, az orosz Vizsgálóbizottság – a fontosabb bűnügyek kivizsgálásával foglalkozó orosz hatóság – elnöke szerdán utasította az orosz ügyészség alá tartozó struktúra fő nyomozói igazgatóságát, hogy vizsgálja ki a bukaresti orosz nagykövetségen történt incidens körülményeit. "Az incidens részleteinek megállapítása érdekében a vizsgálóbizottság vezetője arra utasította a nyomozókat, hogy kérjék az orosz külügyminisztériumtól az adatok kivizsgálásához szükséges információkat" – közölte a struktúra sajtószolgálata.

Az orosz nagykövet szerint Bukarestben feszült a légkör, és ők e-mailben többször kaptak közvetlen fenyegetést, hogy felrobbantják az épületet – idézi a TASSZ. A hivatalos orosz hírügynökség arról is ír, hogy az eset „tervezett akció” volt, és a sofőr halála előtt odakiabált valamit a nagykövetség biztonsági őreinek.

Román külügy: az orosz nagykövetség védelmét többször megerősítették

A román külügyminisztérium visszautasítja a bukaresti orosz nagykövetség reakcióját a ma reggeli incidenst követően, amelyet szerintük a nyomozás lezárulásáig elhamarkodott minősíteni – írja a Hotnews.

A román külügy elutasítja, hogy az incidensnek kontextust vagy politikai jelentőséget tulajdonítsanak, és felszólítja „az Orosz Föderáció Nagykövetségét, hogy mutasson maximális önmérsékletet bármilyen értelmezés felkínálása során, mielőtt a felelős hatóságok vizsgálata befejeződik”. „A nyomozás befejezéséig és annak eredményének az illetékes román hatóságok általi közléséig mindenféle előzetes megnyilatkozás csak alaptalan találgatást jelent” – szögezik le.

Hangsúlyozzák, hogy az Orosz Föderáció romániai nagykövetsége és épülete munkatársait sérülés nem érte. Felhívják a figyelmet, hogy 2022. február 24-e óta az illetékes romániai hatóságok megerősítették az Orosz Föderáció Nagykövetségének védelmét, sőt március 5-étől további erősítést rendeltek ki, beleértve járőröket és rohamcsapatot. „A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a védelmi erők kiegészítését szolgáló intézkedések megtörténtek, többek között az Orosz Föderáció Nagykövetsége kérésének operatív teljesítése érdekében” – szögezik le.

A román külügyminisztérium ugyanakkor közleményében megismétli:

határozottan elítéli a Bucsában és Ukrajna más helyein elkövetett, Oroszországot terhelő bűncselekményeket. „Románia nagyon fontosnak tartja, hogy mindazokat, akik elkövették ezeket a tetteket, kivizsgálják, bíróság elé állítsák, és felelősségre vonják tetteikért”

– közölte a román külügyminisztérium.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!