Román honatyák az orosz nagykövetségen: a PSD-s képviselőt várhatóan kirúgják pártjából

2022. április 4. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy liberális képviselő eközben interpellációban kér magyarázatot, hogy Románia miért nem utasított ki eddig egyetlen orosz diplomatát sem.

A négy parlamenti képviselőnek, akik a múlt héten találkoztak a bukaresti orosz nagykövettel, nem volt arra mandátuma, hogy a román parlament nevében tárgyaljon – jelentette ki Florin Cîțu, a szenátus elnöke hétfőn. A négy képviselőt érintő lehetséges szankciókról ugyanakkor azt mondta: „Megvizsgáljuk a szabályzatot. Nem tudom, van-e szankció (hasonló esetekre)” – írja a Hotnews.

Korábban Bogdan Aurescu román külügyminiszter is hasonló nyilatkozatot tett, mondván, nincs értelme túl sok szót vesztegetni a találkozóra.

Diana Şoşoacă Iovanovovici független szenátor múlt szerdán három parlamenti képviselő, a PSD-s Dumitru Coarnă, valamint két volt AUR-os, Mihai Lasca és Francisc Tobă társaságában megbeszélést folytatott Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövettel, amelynek során „Románia semlegességéről” tárgyaltak az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti háborúban.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke hétfőn bejelentette, hogy Dumitru Coarnă képviselőnek nem volt keresnivalója az orosz nagykövetségen, a călăraşi-i szervezet pedig, amelynek tagja, már benyújtotta a kizárását kérő dokumentumokat.

Eközben Pavel Popescu liberális képviselő, a védelmi bizottság elnöke hivatalos interpellációt nyújtott be hétfőn a képviselőházhoz Bogdan Aurescu külügyminiszterhez, akitől magyarázatot kért arra vonatkozóan, hogy Románia miért nem követi több NATO-szövetséges állam példáját, és miért nem utasított ki eddig egyetlen orosz diplomatát sem az országból.

Popescu szerint a NATO szövetségeseinek többsége már több tucat orosz diplomatát utasított ki: Hollandia 17, Belgium 21, Írország 4, Csehország pedig 1 orosz diplomatát utasított ki. Hasonló döntést hozott a diplomaták kiutasításáról az Egyesült Államok, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia és Montenegró – állítja Popescu.

A képviselő ugyanakkor tájékoztatást kért a külügyminisztériumtól, hogy milyen intézkedéseket tervez „Oroszország hibrid háborúja ellen”.

„Hogyan szándékozik a külügyminisztérium felvenni a harcot az Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatos biztonsági kockázatok ellen, amelyek a bukaresti orosz nagykövetség részéről tapasztalható félretájékoztatásban is megmutatkoznak, valamint a sajtóhoz és a civil társadalomhoz fűződő, nem őszinte viszonyulásukban?” – teszi fel a kérdést Popescu.

A romániai felsőház állandó botrányhősének számító Diana Şoşoacă szenátor egyébként nyíltan oroszpárti diskurzust folytat a nyilvános térben. Legutóbb az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ma estére tervezett bukaresti parlamenti felszólalása ellen szervezett online tiltakozó akciót: az összes romániai szenátor és képviselő email-címét posztolva arra szólította fel követőit, hogy írjanak leveleket, amelyben követelik a választott képviselőktől, utasítsák vissza a párbeszédet Zelenszkijjel, illetve kössék azt feltételekhez: például mindaddig, amíg az ukrán elnök nem kér bocsánatot „az utóbbi harminc évben az Ukrajnában bezárt román iskolákért”, vagy a szerinte az ukrán légvédelem által március 3-án lelőtt román vadászrepülőért, addig ne álljanak szóba vele.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!