Román honatyák az orosz nagykövetségen: a PSD-s képviselőt várhatóan kirúgják pártjából

2022. április 4. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy liberális képviselő eközben interpellációban kér magyarázatot, hogy Románia miért nem utasított ki eddig egyetlen orosz diplomatát sem.

A négy parlamenti képviselőnek, akik a múlt héten találkoztak a bukaresti orosz nagykövettel, nem volt arra mandátuma, hogy a román parlament nevében tárgyaljon – jelentette ki Florin Cîțu, a szenátus elnöke hétfőn. A négy képviselőt érintő lehetséges szankciókról ugyanakkor azt mondta: „Megvizsgáljuk a szabályzatot. Nem tudom, van-e szankció (hasonló esetekre)” – írja a Hotnews.

Korábban Bogdan Aurescu román külügyminiszter is hasonló nyilatkozatot tett, mondván, nincs értelme túl sok szót vesztegetni a találkozóra.

Diana Şoşoacă Iovanovovici független szenátor múlt szerdán három parlamenti képviselő, a PSD-s Dumitru Coarnă, valamint két volt AUR-os, Mihai Lasca és Francisc Tobă társaságában megbeszélést folytatott Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövettel, amelynek során „Románia semlegességéről” tárgyaltak az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti háborúban.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke hétfőn bejelentette, hogy Dumitru Coarnă képviselőnek nem volt keresnivalója az orosz nagykövetségen, a călăraşi-i szervezet pedig, amelynek tagja, már benyújtotta a kizárását kérő dokumentumokat.

Eközben Pavel Popescu liberális képviselő, a védelmi bizottság elnöke hivatalos interpellációt nyújtott be hétfőn a képviselőházhoz Bogdan Aurescu külügyminiszterhez, akitől magyarázatot kért arra vonatkozóan, hogy Románia miért nem követi több NATO-szövetséges állam példáját, és miért nem utasított ki eddig egyetlen orosz diplomatát sem az országból.

Popescu szerint a NATO szövetségeseinek többsége már több tucat orosz diplomatát utasított ki: Hollandia 17, Belgium 21, Írország 4, Csehország pedig 1 orosz diplomatát utasított ki. Hasonló döntést hozott a diplomaták kiutasításáról az Egyesült Államok, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia és Montenegró – állítja Popescu.

A képviselő ugyanakkor tájékoztatást kért a külügyminisztériumtól, hogy milyen intézkedéseket tervez „Oroszország hibrid háborúja ellen”.

„Hogyan szándékozik a külügyminisztérium felvenni a harcot az Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatos biztonsági kockázatok ellen, amelyek a bukaresti orosz nagykövetség részéről tapasztalható félretájékoztatásban is megmutatkoznak, valamint a sajtóhoz és a civil társadalomhoz fűződő, nem őszinte viszonyulásukban?” – teszi fel a kérdést Popescu.

A romániai felsőház állandó botrányhősének számító Diana Şoşoacă szenátor egyébként nyíltan oroszpárti diskurzust folytat a nyilvános térben. Legutóbb az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ma estére tervezett bukaresti parlamenti felszólalása ellen szervezett online tiltakozó akciót: az összes romániai szenátor és képviselő email-címét posztolva arra szólította fel követőit, hogy írjanak leveleket, amelyben követelik a választott képviselőktől, utasítsák vissza a párbeszédet Zelenszkijjel, illetve kössék azt feltételekhez: például mindaddig, amíg az ukrán elnök nem kér bocsánatot „az utóbbi harminc évben az Ukrajnában bezárt román iskolákért”, vagy a szerinte az ukrán légvédelem által március 3-án lelőtt román vadászrepülőért, addig ne álljanak szóba vele.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!