Ma este beszédet tart Zelenszkij a román parlamentben

2022. április 04. – 11:10

Ma este beszédet tart Zelenszkij a román parlamentben
Zelenszkij egy katonai szemlén, március 26-án – Fotó: The Presidential Office of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: április 4-én, hétfőn este szólal fel Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a román parlamentben. Ezt jóváhagyta a képviselőház és a szenátus együttes házbizottsága is. Florin Cîţu szenátusi elnök közölte, hogy a plenáris ülés 19 órakor kezdődik a két házelnök beszédével. Az ukrán elnök beszédének pontos időpontja attól függ, hogy a román kormányfő részt vesz-e a plenáris ülésen. A hírt a bukaresti ukrán nagykövetség is megerősítette.

Lehetségesnek nevezte hétfőn a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a nap folyamán beszédet tartson a román parlamentben, írja az Agerpres hírügynökség. Marcel Ciolacu a sajtónak elmondta, ezt a külügyminisztériumnak még meg kell erősítenie.

A PSD székházánál nyilatkozó politikus szerint számára egyértelmű, hogy Ukrajnában népirtás történik. „Fenntartások nélkül kijelenthetem, hogy Putyin háborús bűnös” – fogalmazott Ciolacu.

Közölte azt is: várja, hogy a bukaresti ukrán nagykövetség jelezze az ukrán államfő szándékát a beszéde megtartására, vagy a külügyminisztérium tájékoztassa erről a parlament vezetőségét még a hétfőn délután fél 1-kor kezdődő házbizottsági ülés előtt.

Március 30-án egyébként Florin Cîţu, a szenátus PNL-s elnöke jelentette be Twitteren, hogy tárgyalnak arról, hogy Zelenszkij felszólaljon a román parlamentben is.