Ma este beszédet tart Zelenszkij a román parlamentben

Legfontosabb

2022. április 4. – 12:10

Ma este beszédet tart Zelenszkij a román parlamentben
Zelenszkij egy katonai szemlén, március 26-án – Fotó: The Presidential Office of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: április 4-én, hétfőn este szólal fel Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a román parlamentben. Ezt jóváhagyta a képviselőház és a szenátus együttes házbizottsága is. Florin Cîţu szenátusi elnök közölte, hogy a plenáris ülés 19 órakor kezdődik a két házelnök beszédével. Az ukrán elnök beszédének pontos időpontja attól függ, hogy a román kormányfő részt vesz-e a plenáris ülésen. A hírt a bukaresti ukrán nagykövetség is megerősítette.

Lehetségesnek nevezte hétfőn a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a nap folyamán beszédet tartson a román parlamentben, írja az Agerpres hírügynökség. Marcel Ciolacu a sajtónak elmondta, ezt a külügyminisztériumnak még meg kell erősítenie.

A PSD székházánál nyilatkozó politikus szerint számára egyértelmű, hogy Ukrajnában népirtás történik. „Fenntartások nélkül kijelenthetem, hogy Putyin háborús bűnös” – fogalmazott Ciolacu.

Közölte azt is: várja, hogy a bukaresti ukrán nagykövetség jelezze az ukrán államfő szándékát a beszéde megtartására, vagy a külügyminisztérium tájékoztassa erről a parlament vezetőségét még a hétfőn délután fél 1-kor kezdődő házbizottsági ülés előtt.

Március 30-án egyébként Florin Cîţu, a szenátus PNL-s elnöke jelentette be Twitteren, hogy tárgyalnak arról, hogy Zelenszkij felszólaljon a román parlamentben is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!