Aurescu: csak személyes álláspontjukat közvetítették az orosz nagykövet felé a képviselők, akik Románia semlegességét szeretnék

2022. április 1. – 19:35

Aurescu: csak személyes álláspontjukat közvetítették az orosz nagykövet felé a képviselők, akik Románia semlegességét szeretnék
Bogdan Aurescu. Fotó: a külügyminisztérium Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a román külügyminiszter a négy parlamenti képviselő és az orosz nagykövet találkozójára.

A bukaresti orosz nagykövet által meghallgatott négy parlamenti képviselő nem Románia hivatalos álláspontját képviselte, ezért nincs értelme túl sok szót vesztegetni rá – nyilatkozta az RFI-nek Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A külügyminiszter arra reagált, hogy Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) három volt tagja, köztük Diana Șoșoacă és Dumitru Coarnă a Szociáldemokrata Pártból (PSD) találkozott az orosz nagykövettel, ahol kifejezték Románia semlegességének vágyát és a bukaresti béketárgyalások közvetítésére való hajlandóságot.

Bogdan Aurescu szerint, mivel a négy parlamenti képviselő semmilyen hivatalos megbízatást nem kapott, és csak személyes álláspontjukat osztották meg a nagykövettel, ezért a találkozó különösebb figyelmet nem is érdemel.

A külügyminiszter az ország semlegessége kapcsán azért még fontosnak tartotta tisztázni, hogy az ukrán-orosz fegyveres konfliktusban egyértelmű, hogy Oroszország az agresszor, hisz törvénytelen fegyveres támadást hajtott végre Ukrajna ellen, amely így egyértelműen az áldozata ennek a konfliktusnak. Minden olyan államnak, amely a konfliktusban harmadik félként érintett, vagyis nem vesz részt közvetlenül a fegyveres konfliktusban, kötelessége segíteni az áldozatnak, így nem maradhat semleges.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!