Aurescu: csak személyes álláspontjukat közvetítették az orosz nagykövet felé a képviselők, akik Románia semlegességét szeretnék

2022. április 1. – 19:35

Aurescu: csak személyes álláspontjukat közvetítették az orosz nagykövet felé a képviselők, akik Románia semlegességét szeretnék
Bogdan Aurescu. Fotó: a külügyminisztérium Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a román külügyminiszter a négy parlamenti képviselő és az orosz nagykövet találkozójára.

A bukaresti orosz nagykövet által meghallgatott négy parlamenti képviselő nem Románia hivatalos álláspontját képviselte, ezért nincs értelme túl sok szót vesztegetni rá – nyilatkozta az RFI-nek Bogdan Aurescu külügyminiszter.

A külügyminiszter arra reagált, hogy Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) három volt tagja, köztük Diana Șoșoacă és Dumitru Coarnă a Szociáldemokrata Pártból (PSD) találkozott az orosz nagykövettel, ahol kifejezték Románia semlegességének vágyát és a bukaresti béketárgyalások közvetítésére való hajlandóságot.

Bogdan Aurescu szerint, mivel a négy parlamenti képviselő semmilyen hivatalos megbízatást nem kapott, és csak személyes álláspontjukat osztották meg a nagykövettel, ezért a találkozó különösebb figyelmet nem is érdemel.

A külügyminiszter az ország semlegessége kapcsán azért még fontosnak tartotta tisztázni, hogy az ukrán-orosz fegyveres konfliktusban egyértelmű, hogy Oroszország az agresszor, hisz törvénytelen fegyveres támadást hajtott végre Ukrajna ellen, amely így egyértelműen az áldozata ennek a konfliktusnak. Minden olyan államnak, amely a konfliktusban harmadik félként érintett, vagyis nem vesz részt közvetlenül a fegyveres konfliktusban, kötelessége segíteni az áldozatnak, így nem maradhat semleges.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!