A Facebookon csend van: az erdélyi közéleti szereplők megpihennek a kampány után

2022. április 3. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben aktívan kampányoló politikusok, közéleti szereplők közösségi oldalain alig van mozgás a választás napján. Ez érthető, hiszen a többnyire levélben szavazó erdélyi magyarok körében valószínűleg már csak elvétve akadnak olyanok, akik az utolsó pillanatban töprengenek azon, mi legyen a levélszavazattal.

Három típusú bejegyzést találtunk a magyarországi országgyűlési kampányba aktívan bekapcsolódó erdélyi politikai szereplők Facebook-oldalait sorra véve: kimondottan informatív bejegyzések, az érzelmekre ható, választásra buzdító üzenetek, a választáshoz közvetve kapcsolódó tartalmak. Vasárnap délelőtt és kora délután kevesen posztoltak friss szövegeket, képeket, a legtöbb közéleti szereplő oldalán talált kép vagy videó, szöveges tartalom, amely a választással kapcsolatos, szombati vagy pénteki keltezésű. A válogatásban a friss, vasárnapi bejegyzésekkel kezdünk, és aztán néhány érdekesebbet is megmutatunk az előző napok terméséből.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán adta le voksát. Az erről készült fotóját tette közzé azzal a szöveggel, hogy az EMNT irodák még mindig fogadják a válaszborítékokat, és eljuttatják a külképviseletekre.

Csomortányi István, az EMSZ társelnöke is posztolt a választás napján, bejegyzésében az EMNT által működtetett választási információs oldalra irányítja azokat, akik még nem adták le szavazatukat.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivőjének oldalán is van friss, vasárnapi bejegyzés, de csak információközlésre szorítkozik:

Horváth Annának, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökének is van vasárnapi posztja. A politikus ebben egyértelműen kijelenti, hogy ki mellett áll. „Ma OTT LESZÜNK, ahogy ti is mellettünk voltatok az elmúlt évek nehéz pillanataiban! ” – írja Horváth Anna, majd Kelemen Hunort szövegét idézi abból a videóból, amelyet több RMDSZ-es politikus is megosztott az elmúlt napokban.

Az RMDSZ elnöke a videóban elmondja, hogy az elmúlt 12 évben az erdélyi magyar közösség mellett állt a magyar kormány, és ezért a választás tétje „nem kevesebb, mint hogy a mostani kormány folytassa, folytathassa munkáját Magyarország élén. Itt az idő tehát, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat. Azt kérem mindenkitől, éljen a szavazati jogával.”

Horváth Anna posztja a szóban forgó videót is tartalmazza, érdemes végignézni, mert az RMDSZ vezető önkormányzati politikusai szólalnak meg benne a szövetségi elnök mellett, és felsorolják mindazokat az érveket a Fidesz melletti szavazás érdekében, amelyeket a kampány folyamatosan hangsúlyoztak.

Ugyanez a videó megtalálható Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének a Facebook-oldalán is, aki március 30-án posztolta. Ez az utolsó, választásokkal kapcsolatos tartalom a szövetségi elnök oldalán. A több önkormányzati RMDSZ-es vezetőt, valamint Potápi Árpádot és Zsigmond Barna Pált is felvonultató videó az elmúlt napokban széltében-hosszában bejárta a közösségi médiát: Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője és sokan mások is megosztották.

Korodi Attilának, Csíkszereda polgármesterének is van mai posztja, amely az országgyűlési választásokkal kapcsolatos. Az önkormányzati vezető arra reflektál, hogy „a nemzetben való együtt gondolkodás nem 2022-ben kezdődött”, majd kitér arra, hogy a csíkiak már bebizonyították, hogy nem közömbösek a jövő iránt, és egy konkrét számot is közöl, állítása szerint 30 ezer 500 csíki adta le voksát.

Antal Árpádnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének a Facebook-oldalán a legutóbbi bejegyzés mindössze néhány fotónak a megosztása, amely a Budapesti Operettszínház gáláján készült. A háromszéki megyeszékhely lakói ugyanis március 30-án nézhették meg az Összetartozunk című gálát. Azonban a piros-fehér-zöldbe borult színpad, a sok nemzeti zászló is mozgósító célú lehet: a bejegyzésre érkezett reakciók és hozzászólások alapján úgy tűnik, a háromszékiek vették az üzenetet.

A Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor szombaton, a választások előtt egy nappal nemes egyszerűséggel mindössze egy Orbán Viktor-portrét posztolt.

Az RMDSZ EP-képviselői közül Vincze Loránt már március 31-én letudta a szavazási kötelezettségét, személyesen dobta be levelét a kolozsvári főkonzulátus urnájába, sőt azokról a levelekről is gondoskodott, amelyeket a szavazók a képviselői irodájába vittek be.

A legeredetibb és legfrissebb bejegyzés díja mindenképp Borboly Csabát, a Csíki Területi RMDSZ elnökét, a Hargita megyei tanácselnököt illeti, aki gyakorlatilag arról tudósít, hogy a csíkszeredai főkonzulátus előtt sorban álló embereket zsíros kenyérrel és meleg teával kínálják, hogy kibírják a „székely tavaszt”. Persze az összefogás szó sem hiányzik a bejegyzésből:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!