Drónokat és törpe tengeralattjárókat fognak gyártani Romániában

2022. március 30. – 09:44

Drónokat és törpe tengeralattjárókat fognak gyártani Romániában
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vasile Dîncu védelmi miniszter mer nagyot álmodni, és csúcstechnológiát importálna Romániába. Így jönnek képbe a pilóta nélküli repülők, a mini tengeralattjárók és a különböző páncélos járművek. Mindez 2040-ig valósulna meg.

Az orosz-ukrán háború Romániában többszörösen érezteti hatását. Arról már döntöttek, hogy megnövelik a védelmi költségvetést, sőt a szenátus elnöke, Florin Cîțu az Egyesült Államokban tett munkalátogatásán már konkrét számokkal is előállt az érdeklődő amerikai partnerek számára: Kevin McCarthynak, a képviselőház republikánus frakcióvezetőjének arról beszélt, hogy a GDP 2,5 százalékát védelmi célú befektetésekre szándékoznak költeni.

Ennek tükrében a védelmi tárca vezetőjét, Vasile Dîncut arról faggatták kedden az újságírók, hogy terveznek-e Romániában új fegyvergyártó üzemeket megnyitni. A miniszter gondolkodás nélkül rávágta, hogy természetesen. Lehet, hogy a rövid válasz elegendő lett volna, azonban a tárcavezető ragaszkodott a terv kifejtéséhez. Íme, ami elhangzott:

„Dróngyártás is lesz Romániában, lesz mini-tengeralattjáró gyártás, lesz fegyverzethez kapcsolódó gyártás és a páncélos katonai járművek gyártásába is bekapcsolódunk. (...) Az elkövetkező években, két-három év múlva már elindul ezeknek a gyártása, de lehet, még hamarabb is. Vannak olyan projektek, amelyek már elkezdődtek, olyan fontos országokkal alakítunk ki partnerséget, mint Németország, Olaszország, az Egyesült Államok, Izrael. (...) Már működnek karbantartó egységek is az ország területén, például Bákóban történik az F16-osok karbantartása. Reméljük, hogy több ilyen országos karbantartó központot tudunk majd akkreditálni a páncélozott járművek számára.”

A valóságtól elrugaszkodott állítást felkapta a sajtó, és azóta már a mémgyárak is beindultak és a védelmi miniszter által emlegetett törpe tengeralattjárókon szórakoznak az olvasók. Azonban a nyilatkozat valóságelemeket is tartalmaz, arról például már korábban beszámolt a sajtó, hogy tárgyalások folynak Izraellel katonai drónokat gyártása kapcsán. Először a Hermes 450 felderítő drón hazai gyártásáról volt szó, majd az IAI Tactical Heron elnevezésű pilóta nélküli gépről, amelyet egyébként Erdélyben gyártanának. Az erről szóló szerződést már aláírták.

Dîncu is beszámolt arról, hogy az elkövetkező években fokozatosan növelni fogják a védelmi tárca költségeit, és fejleszteni fogják a hadsereg felszerelését. A projekt fontosabb állomásaiként a 2027-es, 2030-as és 2040-es éveket említette a miniszter. Az a cél azonban, hogy ne mindent külföldről vásároljon meg a minisztérium, hanem minél több fegyvert vagy alkatrészt Romániában gyártsanak le, az elemzők szerint nem tűnik reálisnak. Maga a miniszter is hozzátette, hogy a hazai gyártás megvalósulásához meg kell teremteni a feltételeket, azaz a hadiipari fejlesztésekkel kell kezdeni a projektet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!