Cîțu: Az Egyesült Államok támogatja Románia OECD-csatlakozását

2022. március 29. – 12:40

Cîțu: Az Egyesült Államok támogatja Románia OECD-csatlakozását
Florin Cîțu házelnök Kevin McCarthy republikánus képviselővel. Fotó forrása: Florin Cîțu Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az OECD-hez való csatlakozásról, vízummentességről, energiáról, fejlesztésről tárgyalt Washingtonban a Florin Cîțu vezette szenátusi delegáció. A román hadsereg fejlesztése és az Oroszország elleni szankciók sem maradtak ki a témák közül.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Florin Cîțu szenátusi elnök arról nyilatkozott, hogy a munkalátogatása során az amerikai kereskedelmi minisztérium külkereskedelmi hivatalának magasrangú tisztviselőjével tárgyalt a Románia és az Egyesült Államok közötti kereskedelem bővítéséről.

Az Egyesült Államok támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) – jelentette be Cîțu, aki szerint a Marisa Lagóval folytatott tárgyalások során egyetértettek abban, hogy szigorúbb gazdasági szankciókra van szükség Oroszországgal szemben.

A felsőház elnöke március 26-án kezdte el munkalátogatását az Egyesült Államokban, az általa vezetett szenátusi delegáció tagjai között ott van Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor is, továbbá Robert Cazanciuc és Radu Oprea szociáldemokrata párti, Alina Gorghiu és Roberta Anastase nemzeti liberális párti szenátorok és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ion Narcis.

Pénteken a román nagykövettel és a küldöttség több tagjával közösen energiáról, nemzetközi pénzügyekről és fejlesztésről folytattak megbeszélést az amerikai külügy-minisztérium illetékeseivel. Emellett a fekete-tengeri térség biztonsági fejleményeiről is tárgyalnak.

„Az egyik fő célunk, hogy Romániát bevonják a vízummentességi programba. Erről Románia amerikai nagykövetével, Andrei Muraruval is tárgyaltunk, és az elkövetkező időszakban megsokszorozzuk az erre irányuló erőfeszítéseket, többek között az amerikai kongresszus szintjén is” – értesített egy Facebook-bejegyzésben a házelnök.

Cîțu beszámolt a Kevin McCarthyval, a képviselőház republikánus vezetőjével folytatott találkozóról is. A megbeszélésen Románia energiabiztonságát garantáló projektek mellett a román haderő modernizálása került szóba. A házelnök hangsúlyozta Románia elkötelezettségét a védelmi célú befektetéseknek a megemelésére: a GDP 2,5 százalékát fogják erre fordítani, és fokozzák az együttműködést az Egyesült Államokkal a román fegyveres erők képességeinek fejlesztése érdekében.

A szenátusi delegáció munkalátogatása március 30-án ér véget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!