Cîțu: Az Egyesült Államok támogatja Románia OECD-csatlakozását

2022. március 29. – 12:40

Cîțu: Az Egyesült Államok támogatja Románia OECD-csatlakozását
Florin Cîțu házelnök Kevin McCarthy republikánus képviselővel. Fotó forrása: Florin Cîțu Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az OECD-hez való csatlakozásról, vízummentességről, energiáról, fejlesztésről tárgyalt Washingtonban a Florin Cîțu vezette szenátusi delegáció. A román hadsereg fejlesztése és az Oroszország elleni szankciók sem maradtak ki a témák közül.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Florin Cîțu szenátusi elnök arról nyilatkozott, hogy a munkalátogatása során az amerikai kereskedelmi minisztérium külkereskedelmi hivatalának magasrangú tisztviselőjével tárgyalt a Románia és az Egyesült Államok közötti kereskedelem bővítéséről.

Az Egyesült Államok támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) – jelentette be Cîțu, aki szerint a Marisa Lagóval folytatott tárgyalások során egyetértettek abban, hogy szigorúbb gazdasági szankciókra van szükség Oroszországgal szemben.

A felsőház elnöke március 26-án kezdte el munkalátogatását az Egyesült Államokban, az általa vezetett szenátusi delegáció tagjai között ott van Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor is, továbbá Robert Cazanciuc és Radu Oprea szociáldemokrata párti, Alina Gorghiu és Roberta Anastase nemzeti liberális párti szenátorok és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ion Narcis.

Pénteken a román nagykövettel és a küldöttség több tagjával közösen energiáról, nemzetközi pénzügyekről és fejlesztésről folytattak megbeszélést az amerikai külügy-minisztérium illetékeseivel. Emellett a fekete-tengeri térség biztonsági fejleményeiről is tárgyalnak.

„Az egyik fő célunk, hogy Romániát bevonják a vízummentességi programba. Erről Románia amerikai nagykövetével, Andrei Muraruval is tárgyaltunk, és az elkövetkező időszakban megsokszorozzuk az erre irányuló erőfeszítéseket, többek között az amerikai kongresszus szintjén is” – értesített egy Facebook-bejegyzésben a házelnök.

Cîțu beszámolt a Kevin McCarthyval, a képviselőház republikánus vezetőjével folytatott találkozóról is. A megbeszélésen Románia energiabiztonságát garantáló projektek mellett a román haderő modernizálása került szóba. A házelnök hangsúlyozta Románia elkötelezettségét a védelmi célú befektetéseknek a megemelésére: a GDP 2,5 százalékát fogják erre fordítani, és fokozzák az együttműködést az Egyesült Államokkal a román fegyveres erők képességeinek fejlesztése érdekében.

A szenátusi delegáció munkalátogatása március 30-án ér véget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!