Miért a füst a csodafegyver a méhek ellen?

2023. szeptember 8. – 06:00

Miért a füst a csodafegyver a méhek ellen?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberiség meglehetősen régen, akár már 8-10 ezer éve foglalkozik azzal, hogy begyűjtse a méhek által termelt, rendkívül édes mézet – ezt az idők kezdete óta és még ma is füst segítségével a legkönnyebb megtenni. De miért?

A technológia pontos alkalmazása nyilván sokat változott, az alapja viszont 10 ezer éve ugyanaz: ahogy egy Valencia melletti őskori rajzon, a Pókok barlangjában készült ábrázoláson is jól látszik, már nagyjából 8-10 ezer évvel ezelőtt is füst vagy legalábbis tűz segítségével próbálták meg elrabolni a méhek mézét.

Aki látott már méhészt akár élőben, akár képen betakarítani, tudja, hogy ma is füsttel próbálják meg megnyugtatni a rovarokat. Ez pedig két, együttesen jelentkező dologra vezethető vissza.

A füst megjelenése egyértelműen azt jelzi a méheknek, hogy tűz, vagyis veszély közeleg. Erre úgy reagálnak, hogy felkészülnek a fészek elhagyására, ám mivel ez potenciálisan egy teljesen új otthon felkutatását és létrehozását is magában hordozza, ösztönösen úgy számolnak, hogy rengeteg energiára lehet szükségük. Ehhez annyi mézet szívnak a gyomrukba, amennyit csak tudnak, hogy ezzel biztosítsák a minél további túlélést. Teli gyomorral viszont nem vagy csak alig tudnak csípni, így ha füstölővel érkezik a méhész, elég hamar biztonságban lesz.

A füst másik, a méhész szempontjából jótékony hatása pedig az, hogy jelentősen megzavarja a méhek kommunikációját. A méhek ugyanis feromonokat kibocsátva kommunikálnak egymással, veszély esetén például az izopentil-acetát és a 2-heptanon erős szagú feromonokkal jelzik a többieknek, hogy valami nincs rendben. Ezek a vegyületek riasztási reakciót váltanak ki a többi méhben, amelyek viszont hasonló feromonokat termelnek, így hamarosan az összes méh riadóállapotba kerül, és készen áll megtámadni mindent, ami betolakodónak tűnik. A füst viszont megzavarja a méhek szaglását, így nem képesek érzékelni a feromonok alacsony koncentrációját. Szaknyelven úgy mondanák ezt, hogy a füst csökkenti az antennák elektroantennográfiás válaszát. A köznyelvben viszont inkább úgy terjedt el a jelenség, hogy a füst lenyugtatja a méheket.

A hatás viszont nem végleges, úgy 10-20 percen belül visszatér a méhek antennáinak érzékenysége, így ennyi idő van a méz begyűjtésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!