Piroska és a farkas, A három kismalac… Miért is félünk a farkasoktól?

2023. január 28. – 16:21

Piroska és a farkas, A három kismalac… Miért is félünk a farkasoktól?
Piroska és a farkas illusztráció – Forrás: De Agostini Editorial / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a cikk valójában nem itt kezdődött el, hanem még egy másik írással. Ugyanis korábban írtam egy cikket arról, hogy Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a pónilovát szeptemberben megölte egy farkas. A történet érdekessége az volt, hogy ezzel nagyjából egy időben Von der Leyen utasította az Európai Bizottság tisztviselőit, hogy vizsgálják felül az európai farkasok védelmére vonatkozó szigorú szabályokat – de ez a mostani cikk szempontjából tulajdonképpen nem fontos.

A cikkem megjelenése után azonban a WWF kifogásolta, hogy a sajtó – illetve én – túlantropomorfizálta a farkast mint olyat, ezzel rontva az amúgy sem közkedveltségnek örvendő állat megítélését. Bár nem gondolom, hogy az én cikkem miatt számottevően gyarapodott volna a farkasokat nem szerető emberek tábora, mégis azt hiszem, hogy tartozom az ordasoknak azzal, hogy egy kicsit kitárgyaljuk: miért is olyan méltatlan a megítélésük a popkultúrában.

Elevenítsük csak fel azt az ellenszenvet!

Elsőre talán nem gondolnánk, hogy milyen mennyiségben ömlik ránk a farkasellenes propaganda, miközben az emberek többsége csak az állatkertben találkozik ezekkel az állatokkal. Már egészen kis korunkban kezdik a kampányt, ott van például a Piroska és a farkas, A három kismalac, A farkas és a hét kecskegida. Az angol egyszerűen Big Bad Wolfként, azaz nagy gonosz farkasként azonosítja a visszatérő főgonosz farkast. De hogy ne csak Grimm-mesés példákat említsek, a Bibliában is visszatérő szereplők a farkasok, amiket Jézus lényegében a bűn allegóriájaként használ azokban a példabeszédeiben, amikor a híveket a nyájának nevezi.

Sőt, meglepő módon a mai napig egészen sok negatív farkasábrázolással találkozhatunk. Néhány nappal azután, hogy megírtam a cikkemet, egészen véletlenül beültem egy moziba, hogy megnézzem a Csizmás, a kandúr második részét. A mesében Csizmás Kandúr rájön, hogy a kilenc életéből már elhasznált nyolcat, és meg is jelenik érte a kaszás, akit először fejvadásznak néz. És hát milyen állat alakítja a mesében a vérszomjas kaszást? Hát persze hogy egy farkas.

A kaszás a Csizmás, a kandúr 2. részében – Forrás: DreamWorks Animation
A kaszás a Csizmás, a kandúr 2. részében – Forrás: DreamWorks Animation

Persze találhatunk pozitív farkasábrázolást is az irodalomban vagy a filmekben. Ott van például Romulus és Remus, akiket egy anyafarkas táplált, miután a születésük után a rokonuk úgy döntött, hogy inkább meg kellene őket ölni. De hasonlóan családként megjelenő farkasok vannak a Dzsungel könyvében is. Ezekben a történetekben a farkas tulajdonképpen gondoskodóbb lénynek tűnik, mint az ember. De a modern mesékben is vannak olyan farkasábrázolások, amelyek sokkal pozitívabban festik le az ordasokat, pont a Csizmás, a kandúrhoz is kapcsolódó Shrek-filmekben szerepel például egy cross-dresser farkas, ami Piroska nagymamájának ruháiban mászkál, és amúgy jóban van a három kismalaccal.

Bár a mesék lehetnek okozói a farkasok iránti ellenérzéseknek, főleg gyerekek körében, ezek a történetek inkább tünetei a negatív megítélésnek. A mesék nem azért születtek, hogy a gyerekek szimplán féljenek a farkastól, hanem inkább azért, hogy egyértelmű legyen: a farkastól érdemes félni. De miért is?

Na jó, de miért utáljuk őket?

Bizonyos szempontból jogosnak tűnik, hogy az ember az évszázadok folyamán nem volt túl jóban a farkassal, hiszen ezek az állatok sokáig nagy veszélyt jelentettek a megélhetésére: elragadhatják az ember haszonállatait, és a vadon élő állatok vadászatában is vetélytársak. Ha csak ezt nézzük, akkor logikus, hogy a farkas nem a legkedvezőbb színben tűnt fel az elmúlt évezredek irodalmában. Ugyanakkor mégsem egyértelmű, hogy miért pont a farkas az a faj, ami ennyire démonizálódott. Ott van ugyanis a medve vagy a különböző nagymacskafajták, amik szintén veszélyt jelentenek az emberre és az állataira.

Mégis, ezeknek az állatoknak közel sem olyan rossz a megítélésük, mint a farkasnak, sőt a medve kifejezetten pozitív képzettársításokat kapott.

„Feltételezésem szerint a mélyebb magyarázatnak köze van ahhoz a tényhez, hogy a farkasok sok tekintetben jobban hasonlítanak az emberre, mint bármely más állatfaj, amellyel megosztoztunk a természeten – legalábbis mióta a modern ember elhagyta Afrikát” – mondja például magyarázatában Kirk Robinson filozófus, állatvédő. Szerinte a farkasok nagyon szociálisak, és ugyanúgy kiterjedt családszerű csoportokban, vagyis falkákban élnek, mint a mi őseink. Robinson szerint az is feltételezhető, hogy a farkasok és az emberek egy időben egymás segítségére is voltak az élelemszerzésben: a farkasok elvezethették az embereket a vadászható vadakhoz, az emberek pedig valószínűleg bőségesen hagytak maradékot a farkasoknak.

Na jó, de ha ennyire hasonlítunk, és lehetett pozitív oldala is a farkasok és az emberek kapcsolatának, akkor miért is nem vagyunk jóban? Robinson szerint a válasz az emberi civilizációban rejlik: „Ahogy az emberek egyre »civilizáltabbá« váltak, és egyre kevésbé függtek a vad természettől, kialakult bennük az az elképzelés, hogy különlegesek. […] És ezzel együtt egyfajta öngyűlölet és félelem alakult ki a civilizálatlan, de természetes késztetéseinkkel szemben, amelyeket el kellett fojtani ahhoz, hogy a civilizáció létezzen” – írja.

Egy állatparkban nevelkedett farkas – Fotó: Soeren Stache / Picture Alliance / Zentralbild / Getty Images
Egy állatparkban nevelkedett farkas – Fotó: Soeren Stache / Picture Alliance / Zentralbild / Getty Images

Robinson Freudra is hivatkozva úgy értelmezi ezt, hogy mindazt, amit civilizált lényként utálunk magunkban, ideértve az agresszióra való hajlamunkat, az alapvető állati természetünket és ösztöneinket, a farkasokra vetítjük, mivel a farkasoknak nincsen lelkiismeret-furdalásuk e tekintetben. Velük ellentétben a kutyák a civilizált emberek analógiájának is megfeleltethetők – persze Robinson szerint nemcsak ezért szeretjük őket, de ez is benne van. A farkas iránti ellenszenvünk tehát e magyarázat szerint nem a rettentő méretének, agyarainak vagy vérszomjának tulajdonítható, hanem inkább annak, hogy saját magunkra emlékeztet bennünket.

A Robinson-féle értelmezést alátámasztja, hogy a farkasemberekről szóló mesékben a farkasok az emberekben elfojtott erőszakot jelképezték. A farkasokat gyakran a szexuális vágyakkal is összefüggésbe hozták. A szüzességüket elvesztő fiatal nőkről például egy időben azt mondták az amerikai telepesek, hogy „látták a farkast” – írja Jon T. Coleman történész 2004-ben megjelenő Vicious: Wolves and Men in America című könyvében, amelyben az emberek és farkasok kapcsolatát vizsgálta.

Persze itt is lehet pozitív példát hozni a farkasok szimbolikájára: sokaknak a szabad szelleműséget jelentik, de ahogy korábban is írtam, az anyai ösztön megtestesítői is lehetnek.

Ne is féljünk a farkastól!

E cikk apropója ugyebár az volt, hogy Ursula von der Leyen pónilova egy farkas áldozatául esett. Bár az ügy rendkívül sajnálatos, azért ez nem jelenti azt, hogy fel kell újítanunk a jövőben a farkasokkal való rossz kapcsolatunkat. Főleg nem Magyarországon, ahol „csupán” 60-70 farkas él, leginkább a Bükkben és a Zempléni-hegység környékén.

A helyi farkasfalkák az emberre nem jelentenek veszélyt, kutyatámadásból tulajdonképpen több esetet lehet évente összeszámolni

– írja róluk a WWF.

Ezek az állatok egyébként hasznos helyet foglalnak el az ökoszisztémában, kordában tartják például az invazív fajokat. Az ember is profitálhat a jelenlétükből: a falkák élőhelyén visszaszorul vagy gyorsabb lefolyásúvá válhat a sertéspestis. Annak, aki esetleg közvetlen kapcsolatba kerülne velük, vagy farkasok által lakott környéken haszonállatot tartana, a káresetek és konfliktusok elkerülésének érdekében a többsoros villanypásztoros kerítést, illetve nagy testű házőrző kutya tartását javasolják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!