Tévhit, hogy hátra kell dönteni a fejünket, ha vérzik az orrunk

2023. január 23. – 06:02

Tévhit, hogy hátra kell dönteni a fejünket, ha vérzik az orrunk
Elevennek a Stranger Thingsben nem nagyon volt ideje hátradőlni. Szerencsére – Forrás: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Kisgyerekkorunkban mindannyian megtanuljuk a legalapvetőbb trükköket a mindennapi túléléshez: nem szabad túrni az orrunkat, evés előtt kezet kell mosni, és ha vérzik az orrunk, hátra kell dönteni a fejünket, attól elmúlik. Ez az utolsó szülői jótanács azonban egy tévhiten alapul: valójában nem múlik egy gyorsabban az orrvérzés, ha a fejünket hátrahajtva várjuk.

Az orrvérzés leggyakoribb oka, hogy elpattan egy ér az orrban, általában a Kiesselbach-plexus vagy -háromszög nevű területen. Ez egy öt artéria végződéséből összefonódó érhálózat, amely vérrel látja el az orrsövényt, azaz az orr jobb és bal oldalát elválasztó falat. Ezek az erek közel vannak a felszínhez, ezért nagyon sérülékenyek – egy ütés vagy egy erősebb orrfolyás, és már aktuálissá is válik a kérdés, hogy merre érdemes dönteni azt a fejet.

A fej hátradöntésével valóban kevesebb vér fog a szőnyegre csöpögni, annak a vérnek azonban valahová mégiscsak folynia kell, így ha nem kifelé, akkor befelé fog. A fejhátradöntés ezért annyiban még bonyodalmat is okozhat, hogy segít a vérnek a nyelőcsőbe jutni, ami akár fuldoklást is kiválthat, illetve a vér a gyomorba továbbutazva hányást vagy hasmenést idézhet elő. Kisebb eséllyel, de a légutakba is bejuthat így a vér, extrém esetben fertőzést okozva, ha baktériumokat is magával visz.

Az amerikai háziorvosok szövetségének ajánlása is azt mondja, hogy az orrvérzés ellátásakor biztosítani kell a szabad légutat, majd öt-tíz percen át nyomást helyezni az orrnyereg alatti részre, ahol az orr puha része kezdődik, miközben a páciens fejének enyhén előredöntve kell maradnia „szagló” pozícióban. Az se jó, ha túlságosan előredőlünk – amivel egyben egy alternatív tévhittől, az orrvérzés esetén a fej lábak közé hajtásától is elbúcsúzhatunk. Ezzel a szívünk a fejünk fölé kerül, ami csak gyorsítja a vérzést. (A láb közé hajtott fej egyébként szédülés esetén jöhet jól.)

A legjobb tehát az, ha nagyjából egyenesen, kicsit előrehajolva, de még a fejünket a szívünk vonala fölött tartva ülünk, nyomva tartva az orrunkat az orrnyereg alatt, amíg a vérzés elállását várjuk – ez ideális esetben 15-20 percen belül meg is történik. Ez a technika sok esetben segít a gyorsabb véralvadásban és ezzel az orrvérzés lassításában, és közben a nyelőcső helyett a külvilágba tereli az orrban felgyűlt vért.

Ha még inkább gyorsítani akarjuk az orrvérzés elállását, hideg borogatást is használhatunk, illetve orrdugulás elleni orrspray-t, mert az összeszűkíti az ereket az orrban, ami nemcsak a dugulás, hanem az orrvérzés elmulasztásában is segít – persze ezekkel az orrspray-kkel érdemes csínján bánni, mert könnyen rájuk lehet szokni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!