Tévhit, hogy hátra kell dönteni a fejünket, ha vérzik az orrunk

2023. január 23. – 06:02

Tévhit, hogy hátra kell dönteni a fejünket, ha vérzik az orrunk
Elevennek a Stranger Thingsben nem nagyon volt ideje hátradőlni. Szerencsére – Forrás: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Kisgyerekkorunkban mindannyian megtanuljuk a legalapvetőbb trükköket a mindennapi túléléshez: nem szabad túrni az orrunkat, evés előtt kezet kell mosni, és ha vérzik az orrunk, hátra kell dönteni a fejünket, attól elmúlik. Ez az utolsó szülői jótanács azonban egy tévhiten alapul: valójában nem múlik egy gyorsabban az orrvérzés, ha a fejünket hátrahajtva várjuk.

Az orrvérzés leggyakoribb oka, hogy elpattan egy ér az orrban, általában a Kiesselbach-plexus vagy -háromszög nevű területen. Ez egy öt artéria végződéséből összefonódó érhálózat, amely vérrel látja el az orrsövényt, azaz az orr jobb és bal oldalát elválasztó falat. Ezek az erek közel vannak a felszínhez, ezért nagyon sérülékenyek – egy ütés vagy egy erősebb orrfolyás, és már aktuálissá is válik a kérdés, hogy merre érdemes dönteni azt a fejet.

A fej hátradöntésével valóban kevesebb vér fog a szőnyegre csöpögni, annak a vérnek azonban valahová mégiscsak folynia kell, így ha nem kifelé, akkor befelé fog. A fejhátradöntés ezért annyiban még bonyodalmat is okozhat, hogy segít a vérnek a nyelőcsőbe jutni, ami akár fuldoklást is kiválthat, illetve a vér a gyomorba továbbutazva hányást vagy hasmenést idézhet elő. Kisebb eséllyel, de a légutakba is bejuthat így a vér, extrém esetben fertőzést okozva, ha baktériumokat is magával visz.

Az amerikai háziorvosok szövetségének ajánlása is azt mondja, hogy az orrvérzés ellátásakor biztosítani kell a szabad légutat, majd öt-tíz percen át nyomást helyezni az orrnyereg alatti részre, ahol az orr puha része kezdődik, miközben a páciens fejének enyhén előredöntve kell maradnia „szagló” pozícióban. Az se jó, ha túlságosan előredőlünk – amivel egyben egy alternatív tévhittől, az orrvérzés esetén a fej lábak közé hajtásától is elbúcsúzhatunk. Ezzel a szívünk a fejünk fölé kerül, ami csak gyorsítja a vérzést. (A láb közé hajtott fej egyébként szédülés esetén jöhet jól.)

A legjobb tehát az, ha nagyjából egyenesen, kicsit előrehajolva, de még a fejünket a szívünk vonala fölött tartva ülünk, nyomva tartva az orrunkat az orrnyereg alatt, amíg a vérzés elállását várjuk – ez ideális esetben 15-20 percen belül meg is történik. Ez a technika sok esetben segít a gyorsabb véralvadásban és ezzel az orrvérzés lassításában, és közben a nyelőcső helyett a külvilágba tereli az orrban felgyűlt vért.

Ha még inkább gyorsítani akarjuk az orrvérzés elállását, hideg borogatást is használhatunk, illetve orrdugulás elleni orrspray-t, mert az összeszűkíti az ereket az orrban, ami nemcsak a dugulás, hanem az orrvérzés elmulasztásában is segít – persze ezekkel az orrspray-kkel érdemes csínján bánni, mert könnyen rájuk lehet szokni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!