A szexforradalmár, akit 18 évesen megölt a saját anyja

2022. december 4. – 11:58

A szexforradalmár, akit 18 évesen megölt a saját anyja
Hildegart Rodríguez – Fotó: AGA / MINISTERIO DE CULTURA Y DEPORTE

Másolás

Vágólapra másolva

Hildegart Rodríguez Carballeira még nem volt nagykorú, amikor az 1930-as évek legjelentősebb spanyol szexuális aktivistájaként szerzett magának nemzetközi hírnevet. A kor eszméiben jártas, több nyelven beszélő jogászlány nem futhatta ki igazán a pályáját: az anyja tizennyolc éves korában, álmában végzett vele. „A vörös szűznek” nevezett Hildegart morbid történetének megértéséhez mindenekelőtt az őt – a szó minden értelmében – megteremtő anyja személyéhez kell közelebb jutnunk.

Aurora Rodríguez Carballeira jómódú értelmiségi családba született, a tudásra éhes kislány pedig nem érte be a gyenge galíciai közoktatással, ezért ideje nagy részét az apja könyvtárában töltötte, itt olvasott először liberális és progresszív eszmékről, az utopista szocializmusról, és megismerkedett az übermensch nietzschei eszményével is. Meggyőződéses feminizmusa is egészen korán kialakult, ahogy azt is eldöntötte, hogy mindig is önálló és független nő lesz, aki soha nem veti alá magát majd egy férfi akaratának sem.

Tizenhat éves volt, amikor a nővére a gondjaira bízta a kisfiát, akit Aurora ezután éveken át nagy odafigyeléssel nevelt és zeneileg is képzett. A fiúból igazi csodagyerek lett, a „kis spanyol Mozart”, és sikeres zongorista karriert futott be.

Aurora Rodríguez valószínűleg unokaöccse és olvasmányai együttes hatására vált az eugenika lelkes hívévé. Charles Darwin unokatestvére, Francois Galton 1883-ban alkotta meg az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javításáról szóló elméletet, amit az emberiség genetikai állományának befolyásolásával, a párválasztás és a gyermeknemzés szabályozásával lehet megvalósítani. Aurora Rodríguez is ennek szellemében alkotta meg mestertervét: úgy döntött, megteremti „Spanyolország első szabad nőjét”.

Keresett hát magának egy biológiai apát, aki elég szép és intelligens ahhoz, hogy egy szép és intelligens gyermeket nemzzen neki. A választása egy Alberto Pallás nevű katonai papra esett, akivel három „testi találkozása” máris sikerre vezetett. Aurora Rodríguez még a terhességét is rendkívüli tudatossággal viselte: az óráját például időnkénti ébresztésre állította, hogy az alvási pozícióit váltogatva a vér egyenletesebben áramoljon a magzatához. Közben Madridba költözött, és mindent előkészített ahhoz, hogy egyedülálló anyaként nevelje gyermekét.

Aurora eugenikai megközelítésének kevéssé a fajhoz, mint inkább az intelligenciához és a nemhez volt köze: ő abban hitt, hogy egy nőnek a „második nem” lealacsonyító státuszából a szelleme megmunkálásával lehet kitörnie. Az ilyen módon létrehozott tökéletes nő pedig további lányoknak adhatja tovább a tudását.

1914 telén született meg Hildegart Leocadia Georgina Hermenegilda María del Pilar Rodríguez Carballeira, így a büszke édesanya már az első választott keresztnevévvel is üzent a világnak, – Hildegart németül azt jelenti, „a bölcsesség kertje”. Sajátos nevelési programjának köszönhetően a kislány kétévesen már ismerte a betűket, négyéves kora előtt gépelni is megtanult, és tízéves volt, amikor németül, franciául és angolul is folyékonyan beszélt. Tizenhárom évesen Hildegart beiratkozott a madridi Complutense Egyetem jogi karára, ahol tizenhét évesen jogi diplomát szerzett.

Hildegart szocialista gyűlést tart Erandióban 1931-ben – Fotó: AGA / MINISTERIO DE CULTURA Y DEPORTE
Hildegart szocialista gyűlést tart Erandióban 1931-ben – Fotó: AGA / MINISTERIO DE CULTURA Y DEPORTE

Anyjához hasonlóan, Hildegartot is kora kamaszkora óta foglalkoztatták a feminista eszmék, különösen annak szexuális vonatkozásai. Tizenhat éves korára már számos könyv és röpirat szerzője volt, amelyek a szexualitás társadalmi reformjaira irányultak. A Sexo y Amor (Szex és szerelem), a La Revolución Sexual (A szexuális forradalom) vagy az Educación Sexual (Szexuális oktatás) multidiszciplináris alapossággal, többek közt az orvostudomány, a szociológia és a jog szemszögén keresztül vizsgálták a témát, szerzőjük pedig elutasított minden tabut és előítéletet.

Csatlakozott a frissen alakult Szexuális Reformok Világligájához – ez egy olyan politikai reformokat követelő szervezet volt, amely a férfiak és nők gazdasági, politikai és szexuális egyenlőségének szükségességét hirdette. Hildegart Rodríguez Carballeira pedig nemcsak korának legjelentősebb spanyol szexológusa lett, de a szocialista és emancipatorikus eszméiből táplálkozva a szexuális felvilágosítás, a fogamzásgátlás és a női önrendelkezés hangos szószólója is.

Hildegart felvette a kapcsolatot a női szexuális edukáció amerikai zászlóvivőjével, Margaret Sangerrel is, majd levelezéseikbe bekapcsolódott Havelock Ellis orvos-eugenikus-szexológus is, aki később The Red Virgin (A vörös szűz) címen írt tanulmányt a „spanyol jogászlányról, e világcsodáról”. Hildegart sok személyes részletet megosztott a férfival az életéről és a neveltetéséről, elpanaszolva neki például, hogy az anyja mennyire az ellenőrzése alatt tartja őt, és folyton figyelmezteti arra, hogy „ne feledje a küldetését, a szerelem úgyis csak múló dolog”.

A lány a jogi egyetem után orvosi tanulmányokba kezdett, többek között éppen azért, hogy alaposabb ismereteket szerezzen testről és fogamzásról, miközben a születésszabályozó klinikák megalapítását sürgette, valamint konferenciákat szervezett. Havelock Ellis ekkoriban írta azt egy levelében, hogy bár Hildegart „fantasztikusan képzett és energikus lány”, még nagyon tapasztalatlan, a fiatalsága pedig féltékenységet válthat ki a konferenciák résztvevőiből – különösen a férfiakból.

Hogy Hildegart Rodríguez Carballeira hosszú távon milyen hatással lett volna a spanyol társadalom nemi életére és a születésszabályozásra, az már nem derülhetett ki. Tizennyolc éves volt, amikor az anyja négy lövéssel agyonlőtte álmában. A nietzschei női übermensch megteremtésének projektje sikeres volt tehát, mégis tragikusan elbukott.

Aurora magától ment el a hatóságokhoz, hogy feladja magát. Egy évvel később ítélték el a gyilkosságért, a beszámolók szerint a tárgyalás során is nyugodt és összeszedett maradt. „Tudtam, hogy el fog szökni, ezért megöltem. Túl jó volt és túl szép. Küldetése volt ezen a földön, de nem a házasság” – mondta az asszony, de hogy pontosan kire gondolt, mint a lánya párja, arról csak találgatni lehet.

Aurora Rodríguez Carballeira 1933. szeptemberében a Ventas női börtönben, ahol lánya, Hildegart Rodríguez meggyilkolása miatti büntetését töltötte – Fotó: Aga / Ministerio De Cultura Y De
Aurora Rodríguez Carballeira 1933. szeptemberében a Ventas női börtönben, ahol lánya, Hildegart Rodríguez meggyilkolása miatti büntetését töltötte – Fotó: Aga / Ministerio De Cultura Y De

Hildegart ekkorra már számos tudóssal és gondolkodóval ápolt élénk kapcsolatot, többek közt a Világok harca írójával, H. G. Wellsszel, akinek egy alkalommal kísérője is volt annak madridi látogatásakor. Konkrét szerelmi kapcsolatáról nem tudunk, így az anyja pontos gyilkossági indítékáról is csak feltételezések vannak. A tárgyaláson mindenesetre egyszerre hivatkozott egy H. G. Wells és Havelock Ellis vezette nemzetközi összeesküvésre, akik elszakítanák tőle a lányát, és egy katalán ügyvédre, aki állítása szerint a lánya szeretője volt. Márpedig ez nem fért bele Hildegart küldetésébe. „A szobrász, ha felfedezi a legapróbb hibát is a művében, megsemmisíti azt” – fogalmazott az asszony.

Ügyvédjei a nő beszámíthatatlanságával védekeztek, Aurora azonban a bíróság előtt több alkalommal is kijelentette, hogy nagyon is beszámítható. Huszonhat év börtönbüntetésre ítélték, de néhány év múlva mégis a ciempozuelosi női elmegyógyintézetbe szállították. Itt halt meg hetvenhat éves korában, rákban. Az intézetbe kerülésekor a hivatalos diagnózisa paranoia és skizofrénia volt.

(Margaret Sanger Papers Project, Girls Museum, Cultura y Deporte, Wiki)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!